Bitkisel
Çuha Çiçeği Nedir? Faydaları Nelerdir? Çuha Çiçeği Yağının Faydaları Nelerdir? 30.05.2018

Çuha Çiçeği Nedir? 
 
Çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık otsu bitki türüdür. 10-30 cm kadar boylanır. 200 kadar türü vardır. Mart ve mayıs aylarında sarımsı, turuncu ve mor renkli kokulu çiçekler açar. Çiçekler rozet biçimli yaprakların ortasından yükselen gövdenin ucunda şemsiye görünümündedir. Yaprakları uzunca, oval, kenarları dalgalı, altyüzü grimsi beyazdır.

Meyvenin tepesinden 5 yarıkla açılan kapsül biçimde esmer renklidir. Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgelerinde 10 kadar türü yetişir. Marmara Bölgesi’nde rastlanan tıbbi çuhaçiçeği ya da tavşankulağı çiçeği olarak adlandırılan türünde köklerle çiçekler uçucu yağ, saponin, glikoz ve primevraz fermenti açısından zengindir. Preparatları yumuşatıcı, idrar söktürücü, yatıştırıcı olarak kullanılır. Büyük çuhaçiçeği, unlu çuhaçiçeği, gövdesiz çuhaçiçeği bilinen türleridir.  Çuhaçiçekleri takımının bitişik taç yapraklı aktinomorf ve erdişi çiçekli yıllık ya da çok yıllık bitki türü, ılıman ve soğuk bölgelerde yetişir. 30 cins ve 800 türü vardır. Rozet biçimli yaprakları karşılıklı ya da tümü tabandadır. Meyvesi kapsüllü ve piksidyumdur. Türkiye’de 9 cins ve 30’dan fazla türü yetişir.

Çuha Çiçeğigillerin Çok Fazla Çuha Çiçeği Türü Bulunmaktadır. Bunlardan En Çok Bilinen Ve Yetiştirilenleri Şunlardır;

•    Mavi kubbeli çuha çiçeği (Primula alcalina)
•    Kuş gözlü çuha çiçeği (Primula algida)
•    Allioni çuha çiçeği (Primula allionii)
•    Mehtap çuha çiçeği (Primula alpicola)
•    Alp çuha çiçeği (Primula angustifolia)
•    Turuncu çiçekli çuha çiçeği (Primula aurantiaca)
•    Primula aureata
•    Ayıkulağı (Primula auricula)
•    Primula auriculata
•    Kuzey çuha çiçeği (Primula borealis)
•    Primula boreiocalliantha
•    Primula bracteosa
•    Primula bracteata
•    Primula bulleyana
•    Burma çuha çiçeği (Primula burmanica)
•    Primula calderiana
•    Yakut renkli dağ çuha çiçeği (Primula capillaris)
•    Başlı çuha çiçeği (Primula capitata )
•    Beyaz çiçekli çuha çiçeği (Primula chionantha)
•    Yunnan çuha çiçeği (Primula chungensis)
•    Clark çuha çiçeği (Primula clarkei)
•    Clusius çuha çiçeği (Primula clusiana)
•    Rila çuha çiçeği (Primula deorum)
•    Arktik çuha çiçeği (Primula eximia)
•    Unlu çuha çiçeği (Primula farinosa)
•    Tam yapraklı çuha çiçeği (Primula integrifolia)
•    Erguvani çuha çiçeği (Primula juliae)

Çuha Çiçeğinin Faydaları Nelerdir ?

Tırnak Sağlığına Faydası 

Çuha çiçeğinin içerisindeki mineraller tırnak hastalıklarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Şeker Hastalığına Faydası

Düzenli kullanıldığı takdirde çuha çiçeği diyabetin önüne geçebilmektedir.

MS Hastalığına Faydası

Özellikle de tıp dilinde tanımı ve tedavisi oldukça zor bir hastalık türü olarak bilinen MS hastalığında çuha çiçeğinin rolü oldukça önemlidir. Nitekim, vücudun kas oranını dengede tutulmasını sağlayan çuha çiçeği sayesinde pek çok MS hastası rahata kavuşmuştur.

Bağışıklık Sistemine Faydası

Çuha çiçeği içermiş olduğu mineral ve vitaminler sayesinde vücudun bağışıklığını her daim dengede tutmasına yardımcı olmaktadır.

Adet Düzensizliklerine Faydası

Çuha çiçeği bayanların özel günlerinde yaşamış olduğu baş, karın ve mide ağrılarını  en aza indirerek, adet düzensizliği sorunlarını da ortadan kaldırmaktadır.

Menepoza Karşı Faydası 

Menepoz semptomlarını azaltıcı etkisi olan çuha çiçeği düzenli kullanıldığı takdirde hanımların bu dönemlerini rahat geçirmesine yardımcı olmaktadır.

Cilt Hastalıklarına Karşı Faydası 

Egzama ve sedef gibi cildi oldukça sıkıntıya sokmakta olan hastalıklar,düzenli çuha çiçeği kullanımı sayesinde derman bulabilir.

Aknelere Faydası 

Özellikle de ergenlik sivilceleri için çinko ile alındığı takdirde % 100 faydalı etkiler göstermektedir.

Çuha Çiçeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Çay 

Çuha çiçeğinin kökleri ve yaprakları kurutulduktan sonra kaynar suya atılır ve iyice kaynatılırsa son derece sağlıklı bir bitki çayı elde etmiş olursunuz.

Salata 

Çuha çiçeğinin yaprakları yemeklerimizde de önemli bir aperatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle yapraklarından yapılan salata ile rahatlatıcı bir etki yaşar, yemekten sonra rahat bir uyku çekebilirsiniz.

Kapsül 

Eğer çuha çiçeği yağını kapsül olarak tüketmek istiyor veya bu şekilde etkili olabileceğini düşünüyorsanız her gün tok kanına en fazla 3 doz şeklinde (her öğün için 1 adet) tüketebilirsiniz.

Sıvı yağ 

Rahatsızlığınıza veya güçlendirmek istediğiniz sağlıksal durumunuza göre farklı kullanım önerileri olan çuha çiçeği yağının, öncelikle doktor bilgisi dahilinde kullanılması ve dozajlandırılması gerekir. Doktor tavsiyesi haricinde ağırlıklı olarak ‘yetişkin bireyler için’ 2 ile 4 tatlı kaşığı kadar tüketmeleri uygun görülürken, çocuklar için ise yarı dozu kadar tüketilmesi (1-2 tatlı kaşığı) önerilir.

Çuha Çiçeği Yağının Faydaları

Üreme Sağlığına Etkisi

Çuha çiçeği yağı rahat bir hamilelik süreci için de olmazsa olmaz bir bitki özü. Spermlerin rahatça rahme ulaşmasında önemi ve görevi büyük olan serviks sıvısını dengeleyen önemli bir yardımcı olan çuha çiçeği yağı, bu özelliği ile anne baba olmak isteyen her çiftin kolay ve sağlıklı bir süreç geçirmeleri için kullanması gereken bir doğal şifa kaynağıdır. Bunun için ise tek yapılması gereken yaklaşık 500 mg. kadar olmak şartıyla günde 3’er kez aralıklarla bu yağın tüketilmesidir.

Sivilcelerin Oluşumunu Engeller

Çuha çiçeği yağı hormon dengeleyici bir bitki özü olduğu için hormonel dengesizliklerden kaynaklı çeşitli sivilce oluşumları gibi semptomları da engellemede birebirdir. Doğal ve acısız bir tedavi yöntemi olan çuha yağı ile sivilce yok etme tedavisi sivilceleri ortadan kaldırabildiği gibi sivilce oluşumunu da engelleyerek son derece önemli bir amaca hizmet eder. Hatta aknelerin dahi oluşmasına set çekerken bunu da acısız ve pratik bir şekilde uygulatır.

Hormonel Üzerindeki Etkisi

İçeriğinde var olan temel yağ asitleri sayesinde çuha çiçeği yağı özü kadınların regl dönemlerinde rahat bir süreç geçirmeleri için bilinen ve kullanılan önemli bir doğal tedavi kaynağıdır. Özellikle bu süreçte kendisini gösteren ve kadınlar için rahatsız edici seviyelere ulaşabilen olan meme hassasiyeti, vücutta yer yer şişkinlik hissi, su toplamaları, sivilce oluşumları, sinirlilik hali ve baş ağrısı gibi çeşitli semptomları minimuma indirgemede de büyük etkisi olduğu gözlemlenmiş olan çuha çiçeği yağı, ayrıca genç kızların ergenlik döneminde yaşayabildiği polikistik over sendromunun oluşumunu da engellediği söylenir.

Doğum Süreci İçin Faydalı 

Çuha çiçeğinde bulunan omega6 ile E vitaminin vücuttaki üretimi hızlanırken özellikle de kadınların hormonel dengelerindeki çeşitli işleyişlerde de görev alır. Bu görev de kendisini hormon hücrelerinin büyümesini yönetmeye yardımcı olmasıyla kendisini devam ettirir. Hamile kadınların doğum öncesi son birkaç haftalık sürecinde serviksin’in oluşmasını veya büyümesini engellemesi için de kullanılan çuha çiçeği yağı, masaj etkisi yayarak vücuda uygulanabildiği gibi kapsül olarak da tüketilebilen önemli bir tıbbi amaca hizmet eder.

Saç Dostu

Saç dökülmesi kuşkusuz günümüzün en can sıkıcı fiziki olumsuzluklarından biridir. Kadın olsun erkek olsun bugün hemen hemen herkesin yaşayabildiği bir sorun olan saç dökülmesi, doğal tedavi seçenekleri ile tahribat boyutu en aza indirilebilen durumlardan da birisidir ayrıca. Hormonlar üzerinde etkili olan çuha çiçeği yağı belki de saçlarımızın dökülmesinde bir ana etmen olan hormonel bir bozukluğunun sonucu olarak da bize yansıyor olabilir, bu sebeple sorunu kökünden çözmek gibi bir seçeneği aklımızda tutarak saç sağlımıza bu yönden de bakmakta fayda var.

Cilt Sağlığını Korur

Çuha çiçeği yağı özü özellikle egzaman ve sedef gibi çeşitli dermatit cilt hastalıklarının tedavi sürecinde ve oluşumunu engelleme sürecinde önemli etkiler yayan doğal bir şifadır. Hatta dünyaca ünlü sağlık bilimi dergilerinden biri olan International Journal of Cosmetic Science’da yayımlanan bir makaleye göre bilim adamları çuha çiçeği yağının, özellikle cilt dokusu yüzeyinde çeşitli yapısal veya fonksiyonel bozukluklara iyi geldiğini açıklamıştır. Bunun temelinde ise çuhanın içerisinde var olan mevcut doğal yağ özü yatar.

Romatizmaya İyi Gelir

Çuha çiçeği yağı, hormonlar, saç veya üreme konusunda büyük etki yayan bir bitki özü olduğu gibi romatizma hastalığında da faydası kanıtlanmış bir doğal tedavi seçeneğidir. Özellikle eklem yerlerinde kendini belli eden ve kronikleşmeye başlayan romatoid artrit tedavi edilmediği zaman daha büyük zararlar oluşturabilir. Bağışıklıkla alakalı bir durumunda bir göstergesi olan bu rahatsızlık çevresel ve genetik etmenlerle de birleşince tam bir çıkmaza giriyor. Kimi araştırmacılar çuha çiçeğinin bu alanda bir tedavi seçeneği olabileceğini düşünürken verimli bir sonuç için düzenli ve en az 1-3 ay kadar kullanımını tavsiye eder.

Osteoporoza Faydası

Osteoporoz bilindiği üzere kemiklerde meydana gelen çeşitli deliklerin ve zayıflıkların vücutta kendini göstermesidir. Osteoporozun çeşitli sebepleri olabildiği gibi ciddi zararları da gelişebilir. Özellikle kırık, ağrılı süreç, sırt bölgesinde kambur oluşması gibi. Hormonel dengesizliklerden kaynaklanan bu hastalık çuha çiçeği yağı özünün mucizevi gücü ile tedavi edilebilir bir seçenek olarak herkese umut ışığı olur.

Menepoz Süreci

Kadınların ve genç kızların regl dönemlerinde olsun anne adaylarının hamilelik süreçlerinde olsun hormonal olarak büyük fayda sağlayan çuha çiçeği yağı, yaşça büyük kadınların mene-poz evresinde de imdatlarına yetişen göz ardı edilmemesi gereken etkilere sahip doğal bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yaygın menopoz şikayetlerinden biri olan sıcak basmalarını olağan seviyede yaşatan çuha yağı, genel ruh halini de iyi seviyeye çekebiliyor.

Benzer Yazılar