Faydalı Yiyecekler
Defne Yaprağı 04.01.2017

Defne Yaprağı

Defne yapraklarının en etkileyici yararları arasında; vücut detoksu, yaşlanma sürecini yavaşlatma, hızlı yara iyileşmesi, bakteriyel enfeksiyonlara karşı vücudu korumak, yavaş çalışan diyabeti yönetmek, kalp sağlığını iyileştirmek, iltihabı azaltmak, solunum sorunlarını hafifletmek, sindirim optimizesi ve bazı kanser türlerini önlemek gibi özellikleri vardır.

"Defne yaprağı" olarak adlandırılan birçok farklı bitki çeşidi vardır, ancak gerçek defne yaprağı bilimsel olarak Laurus nobilis olarak bilinir. Laurus nobilis, burada konu ettiğimiz besin açısından en zengin çeşididir. Pek çok yaprak, gerçek defne yaprağına benzer bir görünüm ve aromaya sahiptir. Ancak, hepsi aynı besin içeriğini içermezler. Bu bitki, yemyeşil bir çalı veya Akdeniz bölgesine özgü küçük bir ağaçtır. Defne ağaçları bölgedeki her yerde vardır, ancak değişen iklimler doğal büyüme bölgelerini küçültmüştür. Defne yaprakları, en azından Roma zamanlarına kadar uzanan binlerce yıldır mutfak ve tıbbi kültürün bir parçası olmuştur.

Defne yaprakları, lezzetli çorba ve yemekler yapmak için kullanılır. Yapraklar genelde belirli İtalyan yemekleri için bir tat verici olarak bütün haliyle eklenir ve daha sonra bir garnitür olarak çıkarılır veya kullanılır. Yapraklar genelde tüketilmemektedir. Defne yaprağı özleri, topikal uygulama için sayısız tıbbi uygulamalara sahip olsa da, kampsamlı bir mutfak yelpazesi yoktur. Aynı zamanda çeşitli cilt  ve solunum koşulları için aromaterapi ve bitkisel tedavilerin popüler bir unsurudur. Defne yapraklarının benzersiz yararlarına daha yakından bir göz atalım.

Defne Yaprağının Faydaları

Sindirimsel Sağlık

Defne yaprakları, idrar söktürücü olarak vücudun toksikliğini azaltan hem idrarını uyaran hem de zehirli bir şey tüketildiğinde kusmayı uyaran (gastrointestinal sistem olarak) mide bağırsak sistemi üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptir. Ayrıca, defne yapraklarında bulunan organik bileşikler, mide rahatsızlıklarını gidermek, aşırı duyarlı bağırsak sendromu yatıştırmak veya Çölyak hastalığının semptomlarını azaltmak için çok etkilidir. Modern diyetlerimizdeki daha karmaşık proteinlerin bir kısmının sindirimi güç olabilir, ancak defne yapraklarında bulunan benzersiz enzimler etkili sindirim ve besin alımını kolaylaştırmaya yardımcı olur.

Solunum

Defne yaprağının esansiyel yağı çıkarılırsa, çeşitli solunum koşullarının hafifletilmesine yardım etmek için bir merhem içine karıştırılabilir ve göğüs bölgesine uygulanabilir. Göğsünüze yayın ve gece boyunca kalmasına izin verin. Buharı teneffüs etmek aromaterapi ile benzer bir etkiye sahiptir ve balgamını gevşetebilir ve doğal antibakteriyel kalitesiyle solunum yollarınızda sıkışan tehlikeli bakterileri ortadan kaldırabilir.

Saç Sağlığı

Saç foliküllerini (saçın içinde büyüdüğü yapı) iyileştirmek ve kepekleri ortadan kaldırmak istiyorsanız, defne yapraklarını suda bırakın ve şampuanlamadan sonra saç derinize sürün. Körfez yapraklarındaki kimyasal ve uçucu maddeler, kuru cilt ve kepekleri ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

Anti-İnflamatuar

Defne yapraklarının en önemli faydalarından biri vücudun her yerinde inflamasyonu azaltma kabiliyetidir. Defne yaprakları, yara eklemleri veya artritten etkilenen alanlar gibi etkilenen bölgelere topikal olarak uygulandığında, iltihaplanma ve tahrişi hızla azaltabilen, parthenolide adı verilen oldukça eşsiz bir fitotür besleyici içerir. Bu etki ayrıca defne yaprağı baharatının normal tüketimi ile de elde edilebilir.

Kalp Sağlığı

Kafeik asit ve rutin, defne yaprağında bulunan, kalp sağlığını önemli ölçüde artıran önemli organik bileşiklerdir. Rutin, kalp ve vücut ekstremitelerinde kılcal duvarları güçlendirirken, kafeik asit "kötü" kolestrolü kardiyovasküler sistemden ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Kanser Önleme

Faytonutrientler, kateşinler, linalool ve parthenolide de dahil olmak üzere defne yapraklarındaki antioksidanların ve organik bileşiklerin eşsiz kombinasyonu, vücudun serbest radikallerin etkilerinden korunmasına yardımcı olur. Serbest radikaller, sağlıklı hücrelerin kanserli hücrelere dönüşmesine neden olabilir; defne yapraklarının da bunu özellikle önleme ustalığı vardır.

Kaygı ve Stres

Defne yapraklarının en az bilinen faydalarından biri doğal olarak yatıştırıcı niteliktedir. Linalool genellikle kekik ve fesleğenle ilişkilidir, ancak defne yapraklarında da bulunur ve özellikle aromaterapi kullanıldığında vücuttaki stres hormonlarını düşürmeye yardımcı olabilir. Aşırı stres hormonu uzun süreli sağlık için tehlikeli olabilir, bu nedenle defne yaprakları sakinleşmenize ve çok kaygılı anlarınızda rahat kalmanıza yardımcı olabilir.

Diyabet Tedavisi

Defne yaprakları, gelişmiş insülin reseptörü fonksiyonuyla ve düzenlenmiş kan şekeri seviyeleri ile doğrudan bağlantılıdır. Diyabet gelişme riski taşıyan hastalar için veya hali hazırda diyabet olan kişiler için defne yaprakları düzenli olarak tüketildiğinde diyabetik atak olasılıkları önemli ölçüde düşebilir.

UYARI !!!

Daha önce de belirtildiği gibi, "defne yaprağı" dünyada birçok farklı bitki için geçerli olan yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Bununla birlikte, yukarıda sıralanan sağlık yararlarının tümünü elde etmek için, defne ağacından türetilen gerçek defne yaprağını bilimsel adı Laurus nobilis olan yaprakları bulmanız önemlidir. Diğer çeşitler tüketildiğinde  zehirli olabilir, bu nedenle gerçek defne ağacı olduğundan emin olun. Alerji açısından, defne yaprakları alerjenik bir madde olarak yaygın olarak bilinmiyor, ancak kontakt dermatit ve egzema kopmaları yaşanabilir. Lauraceae ailesinin diğer üyelerine alerjiniz varsa, muhtemelen defne yapraklarına alerjiniz olacaktır.

Benzer Yazılar