Şifalı Bitkiler
Deve Dikeni Tohumu Nedir ? Faydaları Nelerdir? 29.05.2019













İçeriğindeki Etken Maddeler




Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?



Silymarin
Albümin
Quercetrin
Müsilaj
Taxifolin
Biyoflavonoidler
Sabit Yağ
Acı maddeler

Silymarin
Albümin
Quercetrin
Müsilaj
Taxifolin
Biyoflavonoidler
Sabit Yağ
Acı maddeler


 


Karaciğer / Safra Dostunuz

Karaciğer hastalıklarına karşı modern tıpta en çok faydası görülen tohum olarak deve dikeni kullanılmaktadır. Deve dikeninin; siroz, alkol kaynaklı hasarlı karaciğer ve hepatit hastalıklarından muzdarip hastaların tedavilerinde oldukça büyük bir yarar sağladığı  gözlemlenmiştir. Aslında deve dikeni her türlü karaciğer toksisitesinde büyük ölçüde etkilidir. Alman araştırmacılar, ölümcül olabilen amanita mantarı zehirlenmesinden sonra oluşan toksik karaciğer hasarının tedavisinde, deve dikeninin oldukça etkili olduğunu saptamışlardır.

Karaciğeri koruyucu etken maddeler kompleksi, üç flavonolignan dan oluşan Silymarin, Acı maddeler, taxifolin, Quercetrin, sabit yağ, Albümin ve musiladır. Bitkinin etken maddeleri karaciğeri genel anlamda korur ve özellikle çok yaygın olan karaciğer yağlanmasında rejeneratif (doku yenileyici) etkiye sahiptir. Karaciğer hastalıkları gitgide yaygınlaşmaya başladı. Genellikle sarılıkla birlikte görülen akut hepatit (bulaşıcı karaciğer iltihabı) zamanımızda adeta salgın hastalıklar sınıfına girdi denilebilir. Ama gereğinden fazla beslenmeye aşırı alkol tüketimi de, karaciğer dokularının büyük bir bölümünü çalışamaz duruma sokan karaciğer yağlanmasına yol açabiliyor. İşte bu durumda deve dikeni tohumu, hiçbir yan etkisi olmayan, spesifik (özgül) bitkisel ilaçların en önde gelenidir. Milk Thistlenin (deve dikeni) etken maddesi silymarin suda yeteri kadar çözünmediği için çay olarak kullanımı etkili olmaz.

Bitkinin etken maddesi Silymarin, yüksek dozlarda bile hiçbir yan etki içermez ve karaciğer dokularının yenilenmesinde fevkalade etkilidir.

1970'li yıllarda, Münih Üniversitesi bilim adamları, deve dikenin'deki (Milk Thistle) karaciğer için yararlı farmakolojik maddeleri tanımlamışlar ve bu maddelerin bilinen en öldürücü karaciğer toksinlerine karşı nasıl mücadele ettiklerini ayrıntılı bir biçimde açıklayarak bu bitkiyi onaylamışlardır.

Deve dikeni safra akışını ve hem safra taşının önlenmesi, hem de tedavisinde etkilidir. Hücre zarlarının dayanımını arttırır ve onları stabilize eder. Silymarin içeriği dolayısı ile göğüs kanserini önlemede yardımcı olur. Silymarin den dolayı oral olarak alındığında veya yüzeysel olarak sürüldüğünde iltihaplanmayı azaltır. Mast hücrelerinin histamin salgılamasını engelleyerek anti-iltihapsal aktivite gösterir. Yumurtalık kanserini önlemede faydalıdır. Silymarin den dolayı prostat kanserini önlemede ve tedavisinde yararlıdır. Yüzeysel sürüldüğünde bir çeşit deri kanseri olan squamous hücre kanserini önlemede faydalı olur.

Halk Tababetine Göre: Deve dikeni tohumu dünya genelinde karaciğer sorunlarında neredeyse ilaç olarak kabul görmüştür. Karaciğer ve safra sorunlarında öne çıkmış ve tercih edilmiştir.

Benzer Yazılar