Beslenme
Domatesin Faydaları 22.12.2016

DOMATESİN FAYDALARI

Domateslerin sağlığa olan faydaları, görme keskinliği, mide sağlığı ve kan basıncının düşürülmesinin yanı sıra diyabet, cilt problemleri ve üriner sistem enfeksiyonlarından kurtarmayı içerir. Ayrıca, domatesler sindirimi artırabilir, kan dolaşımını uyarabilir, kolesterol düzeylerini düşürebilir, sıvı dengesini geliştirebilir, böbrekleri koruyabilir, vücudu detokslayabilir, prematüre yaşlanmayı önleyebilir ve inflamasyonu ve ilgili koşulları azaltabilir. Domatesler, farklı kanser türleri ile mücadele ettiği ispatlanan çok sayıda antioksidandan oluşur. Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olup kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir etki yapmaktadır.

Domates, hem meyve hem de sebze olarak kabul edilir ve özellikle Akdeniz bölgesinde, tüm dünyada mutfakların ayrılmaz bir parçasıdır. Domateslerin günlük tüketimi, besin lezzetinin geliştirilmesiyle birlikte sağlık için büyük bir destek sağlar. Domatesleri makarnalar, pizzalar, ketçaplar, çeşitli içecekler ve kahvaltıdan akşam yemeğine yemeklerde dahil edilen lezzet unsuru olarak dahil olmak üzere sayısız farklı gıdalardan buluyorsunuz. Domateslerin yetiştirilmesi ve çok hızlı bir şekilde büyümesi, hızlı bir şekilde değiştirilebilir besin kaynağı haline getirilmesi nispeten kolaydır; bu da, birçok ulus için temel bir besin haline gelmesinin sebebidir.

Domateslerin bilimsel adı Solanum lycopersicum'dur ve Meksika'ya özgü olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, Amerika'nın ve Orta Amerika'nın İspanyol kolonizasyonu domates yetiştiriciliğini yaymaya başlamıştır. Yıllık bir bitki örtüsü olup, küçükten orta boy, yuvarlak kırmızı meyvelere kadar büyür. Domateslerin yumuşak pembemsi kırmızı etinin yanı sıra biraz tatlı bir tada sahiptir. Hem sebze hem de meyve olarak kabul edilirler ve genellikle yaklaşık 4 gram ağırlığındadırlar.

Günümüzde, domatesler dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde yetiştiriliyor ve benzersiz sağlık yararları sağlayacak binlerce farklı  çeşit domates vardır. İnsan sağlığı için bu kadar değerli bir gıda maddesi olduklarından birkaçını keşfedelim.

Domateslerin Besin Değeri

Domateslerin sağlık üzerindeki yararı, etkileyici miktarda A vitamini, C vitamini ve K vitamini gibi besin öğeleri ve vitaminlerin zenginliğine, ayrıca önemli miktarda vitamin B6, folat ve tiyamin atfedilebilir. Domatesler ayrıca iyi bir potasyum, manganez, magnezyum, fosfor ve bakır kaynağıdır. Domateslerin diyet lifleri ve proteinleri, ayrıca likopen gibi birtakım organik bileşikleri vardır, bu da domateslerin sağlığa katkıda bulunabileceği genel sağlık yararlarına katkıda bulunuyor.

Domateslerin Sağlık Açısından Faydaları

Domateslerin sağlığa olan faydaları eski çağlardan beri insanlık tarafından bilinmektedir. Domates, birçok kanser türüne karşı etkili olduğu ispatlanmış zengin antioksidan kaynaklarıdır. Domatesin diğer sağlık faydalarından bazıları şöyledir:

Antioksidanların Bol Kaynağı: Domates çok miktarda likopen içerir; antioksidan, serbest radikallere neden olan kanseri temizleme konusunda oldukça etkilidir. Bu yarar ketçap gibi ısı ile işlenmiş domates ürünlerinden elde edilebilir. Domateslerde likopen kansere karşı savunmaktadır ve prostat kanseri, rahim ağzı kanseri, mide ve rektum kanseri ile farinks ve özofagus kanserleri ile mücadelede özellikle etkili olduğu gösterilmiştir. Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yayınlanan araştırmalara göre, meme kanseri ve ağız kanserine karşı da koruma sağlıyor.

Vitaminler ve Minerallerin Zengin Kaynağı: Tek bir domates günlük C vitamini ihtiyacının % 40'ını karşılayabilir. C vitamini, kansere neden olan serbest radikallerin vücudun sistemlerine zarar vermesini önleyen doğal bir antioksidandır. Ayrıca bol miktarda vitamin A ve potasyum ve demir içerir. Potasyum, sinir sağlığının korunmasında hayati bir rol oynar ve demir, normal kan sağlığının korunması için şarttır. Kan pıhtılaşması ve kanamayı kontrol altında tutmada esas olan K vitamini, domateslerde de bol miktarda bulunur.

Kolesterolü Düşürür ve Kalbi Korur: Domateslerdeki likopen, serum lipid oksidasyonunu önler ve böylece kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu bir etki yapar. Domateslerin düzenli tüketiminin kandaki LDL kolestrol ve trigliserid düzeylerini düşürdüğü kanıtlanmıştır. Bu lipidler kardiyovasküler hastalıkların başlıca sebebidir ve kan damarlarındaki yağların çökelmesine yol açar.

Sigara Dumanın Etkisine Karşı Koruyucu: Domateslerin, kumarik asitin ve klorojenik asidin iki ana bileşeni, vücutta üretilen nitrozainlerle mücadele etmekte ve sigaranın temel kanserojenleridir. Bu kadar yüksek miktarda A vitamininin varlığı da kanserojen etkilerini azalttığı ve sizi akciğer kanserine karşı koruyabileceği gösterilmiştir.

Göz Sağlığı: Domateslerde bulunan A Vitamini, görmeyi iyileştirmede yardımcı olur, ayrıca gece körlüğü ve maküler dejenerasyonun önlenmesinde yardımcı olur. Vitamin A, vücutta fazla beta-karoten oluşturabilen güçlü bir antioksidandır. Serbest radikallerin olumsuz etkileri nedeniyle bir çok görme problemi oluşur ve A vitamini güçlü bir antioksidandır.

Sindirimsel Sağlık: Domates, kabızlığı ve ishali önleyerek sindirim sistemini sağlıklı tutar. Ayrıca sarılığı önler ve toksinleri vücuttan etkili bir şekilde uzaklaştırır. Ayrıca, domateslerin büyük miktarda lifleri vardır.  Bu da  kabızlık belirtilerini azaltabilir. Sağlıklı bir lif miktarı pürüzsüz sindirim kaslarındaki peristaltik hareketi stimüle etmeye yardımcı olur ve aynı zamanda gastrik ve sindirim sorunlarını giderir. Ayrıca , bağırsak hareketlerinizi düzenler, böylece genel sindirim sağlığınızı iyileştirir ve kolorektal kanser gibi durumlardan kaçınmanıza yardımcı olur.

Hipertansiyonu Düşürür: Bir günlük domates tüketimi, yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon geliştirme riskini azaltır. Bu da kısmen domateslerde bulunan potasyumun etkileyici seviyelerinden kaynaklanmaktadır. Potasyum bir vazodilatatördür, yani kan damarlarındaki ve arterlerdeki gerginliği azaltır, böylece dolaşımı arttırır ve hipertansiyonu ortadan kaldırarak kalpteki stres azalır.

Diyabetin Yönetimi: American Medical Association'ın Dergisi tarafından yapılan bir araştırma, günlük domates tüketiminin , tip 2 diyabetin oksidatif stresini azalttığını gösteriyor.

Sağlıklı Deri: Domates sağlıklı diş, kemik, saç ve cildin korunmasına yardımcı olur. Domates suyunun tropikal uygulanması şiddetli güneş yanığı tedavisi için bile tedavi yardımcısı olduğu bilinmektedir. Günlük domates tüketimi, cildi UV ışınlarına bağlı eritemden korur. Domatesler anti-aging ürünlerin hazırlanmasında yüksek sıralamaya sahiptir.

Üriner Enfeksiyonlarını Önler: Domates alımı idrar yolu enfeksiyonlarının yanı sıra mesane kanseri insidansını da azaltır. Bunun nedeni, domateslerin idrara çıkışı uyaran su içeriklerinde yüksek olmasıdır, bu nedenle domatesler belirli şekillerde diüretiktir. Bu, toksinlerin vücuttan atılmasının yanı sıra aşırı su, tuzlar, ürik asit ve bazı yağları da arttırır.

Safra Taşlarını Önler: Domateslerin düzenli olarak tüketilmesi safra kesesi taşkınları gibi safra kesesi hastalıklarından da kurtulabilir.

Birçok kronik hastalık ve kanser çeşidine karşı domateslerin etkililiğini ispatlamak için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Domateslerin antioksidan özellikleri, ketçapta ve pürelerde bulunan domatesleri de içeren işlenmiş gıdalardan türetilebilir. Günlük domates tüketimi, günlük vitamin ve mineral gereksinimini karşılar ve vücuda genel bir koruyucu etki yapar.

Neden, Organik Domates ?

Kaliforniya Üniversitesi Davis'ten bir bilim adamı ekibi tarafından yapılan bir araştırmaya göre organik domatesler, az miktarda besin arzına sahip bir ortamda üretiliyor, zira azotlu zengin kimyasal gübreler eklenmiyor. Bu, organik domateslerde quercetin (% 79 daha yüksek) ve kaempferol (% 97 daha yüksek) gibi antioksidanların aşırı oluşumuna neden olur. Hepimiz biliyoruz ki, antioksidanlar sağlık için iyi ve kalp hastalıklarını azaltmada yardımcı olurlar. Dahası, kimyasal bazlı domates yetiştiriciliği, domateslere büyük miktarlarda pestisit ve böcek ilacı püskürtmeyi içerir. Domates, dünya çapında oldukça popüler bir bitkidir. Bu nedenle, birçok organik gıda sevenler organik domateslerin ,  kimyasal kirlerden korunduğuna inanmaktadır. Bu nedenle organik tarım çevre için de daha iyi bir seçimdir.

Benzer Yazılar