Beslenme
Dutun Faydaları 28.10.2016

Dut tüm dünyada insanlar tarafından beğenilen bir meyvedir. Lezzetli ve besleyici meyveleri vardır. Dut Morus Alba ağacından üretilir ve Böğürtlen  Greyfurt gibi tat oldukça benzer ve doğal olarak tatlı bir meyvedir. Dut ağaçta yetişir.Ve Asya, Afrika ve Amerika'nın sıcak bölgelerinde yetiştirilmektedir. Kırmızı meyveli, siyah ve mavi sürümleri dahil birçok çeşidi vardır. Dut meyvesi genellikle kuru bir şeklinde yenir. Çok yönlü bir meyvedir ve kolayca çeşitli tarifleri entegre edilebilir

Dut ağacının yaprakları ipek böcekleri için bir gıda olarak kullanılır ve sert çekirdekliler denilen demetler içinde büyür. Ayrıca farklı tıbbi özellikleri, saç dökülmesi anti-enflamatuar, anti-biyotik olarak kullanılır.

BESİN DEĞERİ

Dut besin olarak bir güç kaynağıdır. Ve protein açısından zengin bir kaynaktır. Dut da 31 gram içinde 9 gram protein vardır.

Dut içerisinde  demir, kalsiyum, A, C, E ve K, Folat, tiamin, B-6 vitamini, Niasin Vitamini bulunur.

Kalp sağlığı ve genel canlılığa yardımcı olur.

Dut ayrıca flavonoid ,lüten,zeaksantin Karoten B ve karoten açısından zengindir.

SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Dut , Çin de doğal sağlık yöntemi olarak kabul edilir. Dut suyu elde edilerek içerisinde Vitamin, Mineral ve Antioksidan açısından zengin bir içecek haline gelir.

Bazı hastalıkların tedavi yöntemi

Dut içinde bulunan zengin özellikleri tedavi yolu olarak tercih edilebilir. Ve aynı zaman da doğal gıda renklendiricisi olarak kullanılıyor.

Kanseri Önler

Araştırmalar dutun kanseri önlemek için iyi bir seçenek olduğunu gösteriyor. Tümör büyümelerini yüksek düzeyde önlediği gözlemlenmiştir.

Kan pıhtılaşması ve Felç riskini azaltır.

Dut kan dolaşımını arttırır. Ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Kan pıhtılaşması ve felç için daha az duyarlı anti-enflamatuar olarak yararlıdır. Dut suyu ise anemi hastalığını hafifletmek için kullanılır. Ek olarak kalp hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Kanı temizler

Çin tıbbı Dutu kan tonik olarak kabul eder. Kanı temizler kan dolaşımını arttırarak tüm sistemi güçlendirmede yardımcı olur. Ayrıca sinir yatıştırıcı olarak da bilinir.

Karaciğeri temizler ve Böbrekleri güçlendirir.

Dut karaciğer temizliği ve böbrek güçlendirmede bilinen önemli kaynaklardandır.

Grip ve soğuk algınlığı engeller

Dut doğal bir bağışıklık güçlendiricidir. Grip, öksürük , soğuk algınlığı ve diğer hastalıkları engelleyen C vitamini ve flavonoidler yüksek oranda mevcuttur. Ayrıca gastrit ve kronik hepatit’ e yardımcı olur

Tedaviyi hızlandırır.

Dut suyu ameliyat sonrası hastalıkları için son derece yararlıdır. İyileşmeyi hızlandırır, kan dolaşımını arttırır. Ve enfeksiyon başlangıcını engeller. Genellikle doğum sonrası kullanılır. İnflamatuar bir çözüm olarak ameliyat sonrası kullanılır.

Kan şekerini kontrol eder.

Dut diyabetik hastalarda kan şekerini dengeler. Kontrolünü sağlar ve destekleyen bileşenleri içerir. Dut içerisindeki flavonoid mevcuttur. Hastalarda şeker seviyesinin yükselişini ve düşüşünü engeller. Yani hastalarda komplikasyonu önlemek için son derece etkilidir.

Kalp sağlığını korur.

Dut kalp sağlığına yüksek fayda sağlar. Sinir sistemini güçlendirir. Ve kan akışının tıkanmasına neden olan kötü kolestrolü düşürür. Böylece kalp krizi ve felç önleme de son derece etkilidir.

Kolestrol Kontrolü

Düzenli olarak dut yemek kolestrol seviyesini koruyacaktır.

İştahı arttırır.

Düzenli dut tüketimi sindirim sistemini geliştirir.İştah düzeyini yükseltir.

Bağışıklık geliştirir.

Dut iç sağlık dengesini ve bağışıklığı artırır. Uygun vücut sıvısı üretimini teşvik eder. Ayrıca dehidrasyona yardımcı olur. Vücut sıvısı eksik insanlar günlük 10 miligram tüketmelidir.

CİLT FAYDALARI

Anti-aging özellikleri

Dut , diğer meyveler gibi  etkili bir anti-aging olarak tanınmış olan anti-oksidandır.

Cildi Temizler

Yüz ve cilt üzerindeki siyah noktaların temizlenmesinde yardımcı olur.

Cildi Gençleştirir.

Melanin sentez sürecini etkili bir şekilde düzenler. Her zaman parlak ve temiz bir cilt için ; Uzmanlar cildinizi gençleştirmek için meyve veya dut çayı içmeyi önerir.

Kuru ciltlere faydalıdır.

Dut yaprakları, Hindistan cevizi ya da zeytinyağı cildinize uygulayarak aşırı kuru ve tahrişe yakın ciltlerde kullanılabilir.

Cilt yumuşaklığı ve parlaklığı sağlar

Cildinizi yumuşak ve parlak hale getirmek için banyo tuzları ve sabunları ile kullanabilirsiniz. Yaprakları cilt gözeneklerini açmaya yardımcı olur.

DUTUN SAÇA FAYDALARI

Saç büyümesini teşvik eder

Eğer saç dökülmesinden muzdaripseniz, Dut özleri doğal bir alternatifdir. Büyümeyi teşvik için saç üzerine Dut suyu uygulayabilirsiniz.

Saçın doğal rengini korur.

Saç da melanin üretimi dut tarafından geliştirilmiştir. Bu saçın doğal rengini korur. Özellikle saçların erken beyazlayan insanlar için düzenli olarak dut tüketmek faydalı olacaktır.

Benzer Yazılar