Faydalı İçecekler
Ebegümeci Çayının Faydaları Nelerdir? 07.11.2017

Ebegümeci Çayı: İçmeniz Gereken Antioksidan ‘Terapatik Ajan’

Ebegümeci çayı (bazen "ekşi çay" olarak anılır), matcha yeşil çayı ve yerba mate (Paraguay çayı) gibi içecek listenizde mutlaka olması gereken inanılmaz lezzetli çaylardan biridir. Ebegümeci çayının faydaları çok fazladır. Bunun bir kanıtı olarak 2012'de Deneysel Farmakoloji Dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, bu içecekte bulunan miktarda antioksidan, bir takım "terapötik madde" statüsünü kazanmaktadır.

Yazımızla birlikte, mutlaka sahip olması gereken çay listenize bu neşeli çayı nasıl ekleyeceğinizi öğrenin. 
 

Ebegümeci Çayının Faydaları

Kan Basıncını Düşürür

Özellikle hipertansiyona yakalanma riskiniz varsa, kan basıncını düşüren birkaç gıda vardır. Ebegümeci çayı bu listeyi parlak değerlendirmelerle yapar. Bazı çalışmalar, yüksek tansiyon riskini artıran belirli sağlık koşullarına sahip hastalarda bile kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğünü bulmuştur.

Arizona Üniversitesi tarafından 2013 yılında yapılan bir gözden geçirme, ilgi çekici çayların, aşırı derecede yüksek dozlar hariç, herhangi bir bildirilen yan etki olmadığını ve yan etki olmadan hipertansiyon için normal tedavi olarak 10’dan fazla ülkede kullanıldığını keşfetti. Çalışma, bu araştırmacıların "[ebegümeci özleri] hipertansiyonun tedavisi olarak umut verici olduğunu" belirtti. Bununla birlikte, yüksek kaliteli çalışmaların (bilim camiasında "altın standart" olarak bilinir) yüksek tansiyon çayının özel etkileşimlerini görmek için yapılması gerektiğini belirttiler.

Prehipertansif (hipertansiyon öncesi durum) ve hafif hipertansif (kalp rahatsızlığı) hayvan ve insan modellerinde kan basıncını düşürebileceği düşünülmektedir. 

Dikkat çeken nokta, bu sonuçların diyabetli hastalara da yayılmasıdır. Yaklaşık dört hafta sonra, çok sayıda deneme yapan araştırmacılar, kan basıncının özlü çaydan günlük dozda içimlerde olumlu etkilendiğini buldu. Bir çalışma, seçilen doz olarak her gün üç bardak çaydan bahsediyor. 

Nijerya'da yapılan bir araştırma, kan basıncını düşürürken yaygın kan basıncını düşüren bir ilaç olan hidroklorotiyazid’ten daha etkileyici olan ebegümeci çayını keşfetti. En önemli bulgu, çalışmanın karşılığı olan hidroklorotiyazid'in aksine, yoğun çayın elektrolit dengesizliğine neden olmadığıydı. 

Kolesterolü ve Trigliseridleri Dengede Tutar

Ebegümeci çayının tek faydası kalp hastalığı risk faktöründeki kan basıncı değildir. Ayrıca, dislipidemi olan kişilerin kolestrol ve yüksek trigliseridlerini yönetmesine yardımcı olabilir.

Bu iki kalp hastalığının risk faktörü metabolik sendrom olarak bilinen; diyabet ve inme riskinde artışa işaret eden semptomların daha büyük kümelenmesinin bir parçasıdır. Phytotedicine'de yayınlanan bir araştırmada, bilim adamları, metabolik sendromlu hastalardaki doğal olarak kolesterol ve trigliserid düzeylerini düşürmek için ebegümeci özütlerinin kullanılmasını öneriyorlar. 

Tansiyon da olduğu gibi, yüksek “Kan lipitleri” azaltmak için ebegümeci çayının yeteneği aynı zamanda şeker hastalığı olanlara kadar uzanır. 2009'da yapılan bir çalışmada diyabetli hastalar, bir ay boyunca günde iki çaydanlık çay tüketiyorlar ve HDL ("iyi") kolestrol düzeyinde belirgin bir artış ve toplam kolesterol, LDL ("kötü") kolesterol ve trigliseridlerde azalma bulmuşlardır.

 Oksidatif Stresi Önler

En sağlıklı çaylar gibi, ebegümeci de kötü beslenme ve tehlikeli kimyasallara sürekli maruz kalma sorunları ile mücadele eden antioksidanlarla doludur. Bunlar, esas olarak, bitkinin antosiyaninlerinde, bu çiçeği kırmızı renk veren ve doğal pigmentlerde bulunur. 

Küçük bir insan araştırma çalışması, yüksek kaliteli çay ile desteklenmesinin kan dolaşımındaki antioksidan yükü arttırdığını ve hücrelere zarar verebilecek oksidatif strese katkıda bulunabilecek bileşiklerin azaltıldığını keşfetti. Çalışanlar yüksek miktarda hippurik asit içerdiklerinden çalışma sonucunda, yüksek enerjili polifenollerin (antioksidanlar) bağırsak mikrobiyomu tarafından belirgin şekilde dönüştürülmüş olması gerektiği ileri sürülmüştür. 

 Bazı Kanserlerle Savaşta Umut Veriyor

Muhtemelen, en azından kısmen, ebegümeci çayındaki antioksidanlara bağlı olarak, bazı tanıtıcı kanser araştırmalarının konusu olmuştur. Çoğu doğal kanser tedavisi araştırması gibi, bu düşünce henüz emekleme aşamasındadır, ancak ebegümeci çayının anti kanser gücünü destekleyen bazı kanıtlar vardır.

Bir laboratuvarda, ebegümeci özleri, lösemi hücrelerinde apoptozise (hücre ölümü) neden olur. Bunun arkasındaki mekanizmalar henüz netleşmese de, bu şu anda kanserle yaşayan çocukların ve ergenlerin yaklaşık dörtte birini etkileyen lösemi ile mücadelede umut verici bir adım olabilir.

Tayvan Chung Shan Tıp Üniversitesi Biyokimya ve Biyoteknoloji Enstitüsünde yapılan araştırmaya göre sekiz farklı gastrik karsinoma hücresi yüksek özlü çay tüketiminde de aynı sonuçlar ortaya çıktı. 

 Obezite İle İlgili Riskleri Azaltır

Obezite riskini azaltmak için bir içecek arıyorsanız, içeceklerinizin yanına kırmızı bir çay ekleyin. Bu antioksidanlar hücrelerinizi korumak için çalışırken, yüksek renkte olanları ve diğer bileşikleri fareler üzerinde yapılan araştırmalarda gösterildiği gibi kilo vermeyi teşvik etme ve diğer ilgili riskleri en aza indirgeme potansiyeline sahiptir. 

İnsan ve hayvan çalışmaları, ebegümeci çayı ve arttırılmış bir metabolizma arasında bir bağlantı buldu. Ebegümeci özü, tipik bir öğünde olabildiğince çok nişasta ve sakroza sahip olmanızı engelleyebilir. 

Günde en az bir kez ebegümeci çayını içmek, prediabetlerin ve diğer çeşitli koşulların ortak bir belirteci olan insülin direnciyle savaşmanıza yardımcı olabilir. Aslında, diyabet hastalarında sağlıklı kan şekerinin korunmasına bile yardımcı olabilir, bu da metabolik sendrom kümesindeki her semptomun azaltılmasına yardımcı olabilir demektir.

Obeziteye (ve diyete) bağlı başka bir hastalık da alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) 'dir. Bu hastalık, karaciğerde ekstra yağ hücrelerinin birikmesi olarak tanımlanır, alkol kullanımından kaynaklanmaz. KAFB'nin yaygın olarak anlaşılan nedenleri obezite, kötü beslenme alışkanlıkları, diyabet ve dislipidemi'dir.

Hem hayvanlarda hem de insanlarda, araştırmalar, tedavi yapılmadan bırakıldığında siroza, karaciğer kanserine veya karaciğer yetmezliğine neden olabilen bu yağ birikiminin riskini azaltmak için ebegümeci çayından yararlanabildiğini göstermiştir.

Doğal Antidepresan

Depresyona yakalanırsanız ya da yorgunluk, umutsuzluk duyguları, hobilere ilgi kaybı gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıysanız; depresyonunuz ile savaşmanın doğal yollarından biri olan "ebegümeci çayı" denemek isteyebilirsiniz.

Bu yepyeni bir çalışma alanı, ancak depresyon semptomlarındaki gelişmeyi inceleyen hayvan çalışmaları, ebegümeci çiçeklerinin depresyon için bir doğal çare olarak yardımcı olabilecek spesifik biyo-flavonoidlere (P vitamini) sahip olduğunu buldu. 

Potansiyel Stafilok Enfeksiyonu Çözümü

En azından bir çeşit yüksekçe antibakteriyel güç gösterir. En az bir laboratuar çalışması, bazen çay yapmak için kullanılan daha az yaygın fakat yine de kullanışlı bir ebegümeci bitkisi olan Ebegümeci özlerinin ciddi MRSA öldürme potansiyeline sahip olabileceğini buldu. 

MRSA, her yıl ABD'de 90.000 staph (stafilok) enfeksiyona neden olan bir bakteridir. Staph enfeksiyonunun önlenmesi ve tedavisi, abseler, sepsis ve pnömoni gibi ciddi sorunlarla bağlantılı olduğu için yaşamsal önem taşır.

Böbrek Taşlarını Önleyebilir

Bir diüretik (idrar sökücü) olarak işlev gördüğü için, yüksek kaliteli ebegümeci çayı, böbrek ve üriner sistemlerin sağlıklı çalıştığı kişilerin başını çevirdi. İlk hayvan testi, ebegümeci çayının “Anti-urolithiatic” olarak bilinen şeyi sunduğunu ve bunun böbrek taşı oluşturan bileşiklerin örneğini düşüreceğini gösteriyor.
 

Ebegümeci Çayı Nedir?

Ebegümeci çayının çeşitli türleri vardır, ancak en yaygın olanı Hibiscus sabdariffa
 (Afrika bamyası) olarak bilinen L. türüdür. Bu çiçekler derin kırmızı renktedir. Bazı insanlar Hibiscus rosa sinensis'i de kullanır. 

Geleneksel yoğun çay çiçekli bitkinin kurutulmuş kısımlarından, çoğunlukla çiçeklerden veya bitkinin gerçek çiçek bölümünün etrafındaki koruma tabakasından yapılır.

225 gram ebegümeci çayı, kalori içermez ve birkaç eser minerali içerir (tatlandırıcılar ilave edilmeden önce).. İçeceğin bulunduğu Kuzey Afrika ve Güneydoğu Asya'da hem sıcak hem de soğuk servis edilebilir. Ebegümeci çayı, doğal tatlandırıcı olan çiğ bal ile iyi bir çift oluşturmaktadır.
 

Ebegümeci Çayının Riskleri ve Olası Yan Etkileri

Ebegümeci çayını içerken dikkat edilmesi gereken bazı küçük yan etkiler ve riskler vardır.
Ebegümeci çayı aşırı yüksek dozlarda karaciğer için toksiktir. Bununla birlikte, toksisite bu kadar yüksek dozlarda görülürken, çay formunda bu kadar çok tüketilmesi zor olabilir. Çoğu kaynaklar, günde 85 ila 114 gram arası, ebegümeci çayı önerir; bu, olumsuz etkileri önlemek için makul bir miktardır.

Büyük endişe kaynağı, ebegümeci çayının hamile kadınlar üzerindeki potansiyel etkisi. Gebe kadınlar "emmenagog efektlerine" neden olabileceği için ebegümeci çay içmemeli veya ebegümeci ürünlerini almamalıdır; bu, menstruasyona neden olabileceği anlamına gelir.

Düzensiz dönemlere sahip kadınlara potansiyel olarak yardımcı olabilmesine rağmen aynı zamanda ebegümeci çayından içen hamile kadınların erken doğum yaşayabileceği anlamına geliyor. Ebegümeci çayının emziren anneler için güvenli olup olmadığı da genel olarak bilinmemektedir ve emziren anneler, bebeklerini emzirmeyi bırakana kadar içmekten kaçınmalıdırlar.
 

En İyi Ebegümeci Çayını Nasıl Bulabiliriz?

Çoğu takviyede olduğu gibi, iyi bir üne sahip g&u uml;venilir kaynaklardan kurutulmuş yaprak, toz veya ekstrakt satın almak önemlidir. Bazı uzmanlar, öz şeklindeki ebegümecini satın alırsanız, havaya dokunmayan havasız bir paket içinde olması gerektiğini, bu nedenle rengini kaybetmemiş olarak ebegümeci çayının yararlarını elde etmenizi beklemektedir. Kurutulmuş olarak satın alırsanız, yaprakları çevreleyen bitkinin kalelerinden, taç yapraklarından ziyade almıyorsunuz demektir. Tüm ebegümeci çayları kafeinsizdir, bu yüzden en sevdiğiniz tattaki ebegümeci çayını bulmak için çeşitlerini denemekten çekinmeyin.
 

Ebegümeci Çayını Nasıl Yaparsınız?

Kendi ebegümeci çayınızı hazırlamak oldukça kolaydır. Kaynayan suyun üzerine, kurutulmuş ebegümeci özünüzü suya koyun ve derin kırmızıya dönene kadar bekleyin. Sıcak su çayınızı yoğunlaştırır, bu nedenle bir miktar soğuk su ekleyerek çayınızı tamamlayabilirsiniz. 

Çiğ bal veya stevia (şekerotu) ile tatlandırabilirsiniz ancak çayınız çok sıcak olmamalıdır. İsteğe bağlı olarak nane veya bir parça limon ile süsleyin ve sıcak veya soğuk servis edilebilirsiniz. Böylece sağlıklı ve lezzetli bir içecek elde etmiş olursunuz. Bazı tarifler lezzet için tarçın çubuğu eklemenizi önerir.
 

Ebegümeci Çayı Hakkında Tarihi ve İlginç Gerçekler

Dünyanın her yerinde, ebegümeci çayı birçok kültürde yüzyıllarca favori olmuştur. Ebegümeci çayı sağlığı desteklediği için popülaritesi ABD'de artmakla birlikte, Meksika, Orta Amerika, Güney Amerika'nın bazı bölümleri ve Karayipler'de çok popüler.

Panama'da, ebegümeci, zencefil, tarçın, karanfil, şeker ve kavun ile tatlandırılan bir tatil içeceği veya kuzukulağı çayı yapmak için kullanılır. Mısır ve Sudan’da geleneksel olarak düğün kutlamalarında ebegümeci çayı içilmektedir. Ebegümecinin bir çeşidi olan Bissap "Senegal'in ulusal içeceği" olarak bilinir.

Avrupa'da da aynı zamanda popüler bir içecek olan ebegümecini Avrupa'da karışık bir bitki çayına yüksek dozda eklenmesi daha yaygındır.

Birçok ülke, çeşitli hastalıkları tedavi etmek için geleneksel uygulamalarında ebegümeci çayı kullanmaktadır. Geleneksel Çin tıbbında, cennet gibi yapraklar, zona ya da su çiçeği tekrarlaması olarak da bilinen herpes zoster'i topikal olarak tedavi etmek için kullanılır.

Yazar Margaret Roberts, "Yenilebilir ve Tıbbi Çiçekler" kitabında, bal ile tatlandırdığı ebegümeci çayının akşamdan kalma haller için mükemmel bir çözüm olduğunu ileri sürmektedir.
 

Önlemler ve Etkileşimler

Ebegümeci çayının bazı ilaçlar ile etkileşime geçmesi mümkündür. Örneğin, doktorunuz tarafından açıkça talimat verilmedikçe ve izlenmedikçe, kan basıncını düşürücü ilaç kullanırken yüksek yoğunluklu ebegümeci çayı içmeyin, çünkü ebegümecinin kan basıncını düşürücü etkisiyle ilacınız etkileşime geçerse; kan basıncınızı tehlikeli seviyelere indirebilir.

Ebegümeci, Sitokrom P450 enzimlerini kullanan bazı ilaçların etkilerini engelleyebilir; bu nedenle mevcut herhangi bir reçeteyle olumsuz etkileşimde bulunmayacağından emin olmak için ebegümeci çayı içmeye başlamadan önce bir doktora görünmelisiniz.

Diyabet ilaçları alan hastalar aynı zamanda ebegümeci çayından kaçınmalıdır. Çünkü ebegümeci çayı kan şekeri seviyelerinizı düşürebilir ve kan şekeri düşürücü ilaçların etkisini artırabilir.

Ebegümeci çayı, vücudunuzun asetaminofenin metabolize olma şeklini etkiler, ancak bu riskin ne kadar önemli olduğu açık değildir.

Sıtma için klorokin (sıtma ilacı) kullanan insanlar, ebegümeci çayını içmekten kaçınmalıdır, çünkü vücudunuzun emilimini azaltacaktır. 

Ve yine, hamile ya da emziren anneler; ebegümeci çayı içmemeli ya da içinde ebegümeci olan karışım çay takviyeleri kullanmamalıdır.
 

Ebegümeci Çayı Hakkında Nihai Düşünceler



  • Ebegümeci çayı, sıcak veya soğuk servis edilen ve çeşitli şekillerde aromalandırılmış, dünya çapında popüler bir içecektir.


  • Ebegümeci çayının en iyi bilinen faydası çeşitli bilimsel çalışmalarda görülmüştür ki; yüksek tansiyonu düşürme yeteneğidir.


  • Yüksek trigliseritleri, kolesterolü ve kan şekerini düşürmenin yanı sıra sağlıklı kiloların yönetimi ve karaciğer hastalığının önlenmesinde de yardımcı olabileceği muhtemeldir.


  • Antioksidanlar açısından zengin olduğundan, ebegümeci özleri kanser üzerindeki etkileri nedeniyle incelenmiş; lösemi ve gastrik kanser hücrelerinde hücre ölümüne neden olabileceği laboratuvar ortamında bulunmuştur.


  • Ebegümeci çayı potansiyel depresyon, MRSA ve böbrek taşları üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle araştırılıyor.


  • Yüksek dozlarda, karaciğer için toksik olabilir.


  • Hamile kadınlar, erken doğum eylemine neden olabileceğinden, çay da dahil olmak üzere ebegümeci ürünlerini tüketmemelidirler.


  • Ebegümeci çayı bazı ilaçlarla etkileşime girer, bu nedenle herhangi bir reçeteli ilaç alıyor iseniz ebegümeci çayı içmeden önce doktorunuza danışınız.
     

Benzer Yazılar