Şifalı Bitkiler
Ekinezya Nedir? Ekinezya Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler



Caffeik asit
A-B2-C-E vitamin
Demir – Çinko
Luteolin
Potasyum-mangan
Apijenin
Betaine
Glucuronik asit


Gribal Sorunlarınızda Dostunuz


Ekinezya bitkisinin dünyaya yayılması ve ilk keşfi Kuzey Amerika Kızılderilileri sayesinde  olmuştur. Geleneksel tıbbın eski temsilcilerinden olan Kızılderililer bu bitkiyi özellikle kış dönemlerinde tüketerek zorlu yoğun hava şartlarına dayanıklılık göstermişler. Vücut direnci gribal enfeksiyonlara karşı ve soğuk direncine karşı kullanılan ekinezya ilerleyen yıllarda tüm dünyada grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılmaya başlamıştır. Yapılan birçok araştırmada ekinezya'nın bağışıklık sistemini destekleyici ve bu sayede vücut direncini yükseltici olduğu gösterilmiştir. Ekinezya'nın akyuvarların (Beyaz kan hücreleri - Lökosit) sayısını yükselttiği, ve enfeksiyon bölgesine hareketlerini (göçünü) hızlandırdığı ve böylece bakteri, virüs ve diğer yabancı mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.


Gargara gibi kullanıldığında ağız yaralarını iyileştirici etkisi, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı direnci artırıcı etkisi, üst solunum yollarını tedavi edici, romatizma ve artrit vakalarında uygulanan tedaviye destek verici özellikleri bilinmektedir. Hastalığa neden olan mikroorganizmaların insan vücudunda çoğalmasını zorlaştırmaktadır. Böcek ısırıkları, irinli yara, sedef, akne (sivilce) ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarında fayda sağlamaktadır, Bitkinin anti-inflamatuar etkisi ise; artrit (mafsal iltihabı) ve lenfatik şişkinlik (Lenfödem) durumlarında faydalı olabildiği ve İnterferon üretimine de desteklediği bilinmektedir.


Üzerinde bir çok araştırma yapılmış özellikle immün sistemini desteklemeyle ün salmış bir bitkidir. Beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ederek immün sistemi destekler. Güçlü antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Soğuk algınlığı, grip, herpes, Sinüzit, saman nezlesi, solunum hastalıkları; anti iltihabi özellikler: egzama, çıbanlar, kesikler, yanıklar, sedef, sivilce, yaralar, ülser, kurdeşen v.b Soğuk algınlığı ve hafif enfeksiyonlarda çok başarılıdır. İsveç'de yapılan bir çalışma ekinezya'nın nezlenin 12 klinik semptomunu azalttığını göstermiştir. Nezlenin ilk işaretleri görüldüğünde tüketilmelidir. Sık sık tekrarlayan yerleşik müzmin bronşit, Sinüzit de koruyucu olarak da kullanılabilir. Ayrıca grip ve kulak enfeksiyonlarında da faydalı olduğu tespit edilmiştir. Bir çok çalışma ekinezya'nın sağlıklı doku ile istenmeyen patojenik organizmalar arasındaki doğal bariyeri tahrip eden hyaluronidase adlı enzimin oluşumunu önlediğini göstermiştir. Bu yüzden vücudun savunma hattını virüslere karşı korumaktadır.


DİKKAT!: İlerlemiş sistemik ve otoimmün hastalıklarda kullanılmamalıdır.


Halk Tababetine Göre: Virüs ve mikroplara karşı işe yararlılığı keşfedildikten sonra, özellikle gribal ve üst solunum yolları enfeksiyonlarında ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanımı yaygınlaşmıştır.


 

Benzer Yazılar