Beslenme
Elma Sirkesi Zayıflatır mı? 08.10.2020

Kimisi şehir efsanesi kimisi gerçeğin ta kendisi… Kimisi ezberlenmiş doğrular, kimisi hurafe silsilesi. Bilgi kirliliğinin çıtayı yükseklere taşıdığı internet dünyasında her gün yeni bir bilgi keşfediyoruz. Sabahları aç karna sirke içmek, yine sabahları aç karna limon suyu içmek ve benzeri gibi pek çok cümleye rastlıyoruz. Kimisi doğru ancak bazıları da gereğinden fazla abartı. Kastımız şu…Sabahları limonlu su içmenin faydası çok, kabul. Ancak sadece sabah içilen limonlu su ile zayıflamak mümkün değil. Aslına bakarsanız "tek” yapılan hiçbir uygulama yüzde yüz zayıflığı da getirmez. Örneğin sabahları sirkeli su içip gün içinde diyetin yakınından geçmezseniz ya da sporun s’ini ağzınıza almazsanız sirkeli suyun sizi zayıflatması pek de mümkün olmaz. Bir başka örnek aç karna ılık limonlu su içmek… Yağ yakımı üzerinde etkisi olabilir ancak gün içinde yediklerinize dikkat etmezseniz yine tek başına bir fayda sağlamaz. Diyet aslında bir ekip işidir; kumanda beyniniz ve midenizdedir, geri kalanı ise disiplin besler. Aç kalarak, midenize prangalar vurarak diyet yaparsanız kilo verirsiniz doğru ancak verdiğiniz kiloyu geri almak inanın birkaç fazladan öğüne bakar. Çünkü şok diyetlerle, zayıflama çaylarıyla, diyet kürleriyle sağlıksız beslenirseniz büyük olasılıkla vücut kaslarınızdan kilo kaybedersiniz. 2 haftada 5 kilo vermek de mümkün ancak bir sormak lazım bu kaybın kaçı yağdan? Ne kadar yağdan kilo verirseniz o kadar kalıcı zayıflarsınız. Gelelim bugün ki konumuza. Şu meşhur elma sirkesi ve zayıflama ikilisine. Birçoğumuzun aşina olduğu hatta diyete başlayanların ivedi ile sarıldığı bir sirke çeşididir elma sirkesi. Zayıflattığı yönünde sağlam görüşler var, bakalım nasıl oluyormuş bu işler…

Elma sirkesi ile zayıflamak…

Elma sirkesi, elma suyunun fermente edilmesinden elde edilir. Yüzde yüz doğal bir üründür. Hazırda satılanları da var ancak evinizde de rahatlıkla yapabilirsiniz. Elma sirkesinin en önemli özelliklerinden biri tok tutma özelliğidir. Aç karna elma sirkesi içmek belki biraz mide hoplatıcı olabilir ancak devamında gelen tokluk hissine değer gibi! Kan şekerini dengeler böylece abur cubur krizlerinin önüne geçer. Zamansız ve yersiz atıştırmalık isteğimizi önemli ölçüde keser. Diyetteyken gözümüz ve midemiz zararlı olan ne varsa ister ancak elma sirkesi bu istekleri törpüler. Elma sirkesini sade olarak içmek midenize yapabileceğiniz en büyük kötülüklerden biri. İçeriğindeki asitle midenize zarar verebilirsiniz. Bir çay kaşığı sirkeyi büyük bir bardak suyun içine atıp seyrelmeniz gerekir ki midenizi koruyasınız. Elma sirkesinin ününün Mısır’a dayandığını biliyor muydunuz? Elma sirkesi Mısır döneminde de bir şifa kaynağı olarak kullanılırmış. Günümüzde ise Japonya’da pek çok araştırma yapıldı bu konuda. Elma sirkesini düzenli olarak tüketenlerin, tüketmeyenlere göre daha fazla kilo verdiği görülüyor. Araştırmacılara göre sirke, yağ yakan genleri etkinleştiriyor. Elma sirkesi zayıflama sağlayan ve kilo kontrolü açısından faydaları çok olan bir ürün ancak hızlı bir çözüm değil. Beraberinde diyet ve egzersizle desteklenirse daha iyi sonuçlar doğurabilir.

Yatmadan önce sirkesi içmek zayıflatır mı?

Konu elma sirkesi olunca geceyi gündüze karıştırabiliyor insan. Madem bu kadar faydası var, vücudun kendini yenilediği gece saatlerinde elma sirkesi içmenin de bir faydası olmalı diye düşünülebiliyor. Elma sirkesinin pek çok faydası olduğunda hem fikiriz ancak zararlarını da göz önünde bulundurmakta yarar var. Örneğin elma sirkesini çok fazla tüketmenin diş minesine zarar verebileceği düşünülüyor. Yanı sıra elma sirkesi kandaki potasyum oranını da düşürebilir. Bazı ilaçlarla etkileşimi olabilir özellikle diyabet ilaçlarıyla birlikte tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Gece yatmadan önce elma sirkesi içmek meselesine gelince. Bazı görüşlere ve araştırmalara göre gece yatmadan önce elma sirkesi içenlerin ertesi sabah kan şekeri seviyelerinde birtakım değişiklikler olabiliyor. Ayrıca yatmadan önce elma sirkesi içmenin zayıflamaya yardımcı olabileceği de düşünülüyor. Elma sirkesinin faydaları elbette çok ancak zararları da unutulmamalı. Elma sirkesinin size zarar verip vermeyeceğini ya da sağlığınıza ne gibi etkiler yaratacağını bilmek için öncelikli olarak doktorunuza danışmanızda fayda var. İnsan bünyesi, farklı yapıların birleşmesinden oluşur ve bu yapılar da kişiye özeldir. Başkasına iyi gelen elma sirkesi sizde tam tersi bir etki de yaratabilir. Bunun için diyetinize elma sirkesi eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın ve ilgili hekimin yönlendirmesine göre hareket edin.

Benzer Yazılar