Faydalı İçecekler
Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir? 23.02.2018

Elma Sirkesinin Faydaları 

Salatalara ve yemeklere lezzet katmanın yanı sıra, sirkenin sağlıkta, doğal temizlikte, saç ve cilt bakımında kullanıldığını biliyor musunuz? Milattan önce 5000’li yıllardan itibaren Babilliler sirkeyi çeşni ve gıda koruyucu olarak kullanıyorlardı. Hipokrat sirkenin tıbbi faydalarını ele almıştı. İşte elma sirkesinin sağlığımıza faydaları ve diğer kullanım alanları:

Sirkeyi direkt içmek diş minenize ve yemek borunuza zarar verebilir, bu yüzden dahili kullanımda bir bardak suya en fazla 1-2 çay kaşığı ekleyerek yemeklerle beraber içilebilir. Elma sirkesi bu şekilde düzenli içildiğinde vücudun sağlıklı alkali ph değerini dengede tutmanıza yardımcı olur. Yüksek asit değerlerinin enerji kaybına ve enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırdığı araştırmalarda görülmüştür. Diyabet ve kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kalp damarlarında dolaşımı arttırdığı ve karaciğeri temizlemeye yardımcı olduğu bilinir. Lenf bezlerini temizler, vücutta mukusu azaltıp sinüs tıkanıklıklarını açarak alerjik etkileri de azaltabilir. Mide yanmasını geçirmek için de etkili olduğu söyleniyor, ama ülseriniz varsa elma sirkesi midenizi iyi gelmeyecektir. Bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşan ishal durumlarında suya ekleyip içilirse elma sirkesindeki pektin antibiyotik etkisiyle spazmları gidermeye yardımcı olur. Suya katılmış sirke ile gargara yapmanın dişlerdekl lekeleri ve ağız kokusunu da engellediği söylenir.

Yarım litre suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyip gün boyunca azar azar içildiğinde sirke asidinin kilo vermeye yardımcı olduğu 2009 yılında yapılan bir araştırmada görülmüştür. 12 hafta boyunca düzenli sirke asidi tüketildiğinde vücut ağırlığında, karın bölgesi yağlarında, bel çevresi kalınlığında ve kötü kolestrol oluşumuna neden olan trigliserit seviyelerinde bir miktar azalma olduğu görülmüştür.
Kas ve artrit ağrılarını da hafifletebilir. Sirkeli su ile ıslattığınız bir bezi ağrılı bölgelere düzenli olarak uygulayın.
Etleri marine etmek ve bakterileri öldürmek için bir gece önceden sirkeye yatırın. Temizlemeden, baharatını ekleyip pişirebilirsiniz. Çorbanızı veya sotelerinizi hazırlarken baharatı fazla kaçırırsanız bir çay kaşığı elma veya üzüm sirkesi ekleyin. Yumurta haşladığınız suya 1-2 kaşık sirke ekleyip kabukların daha kolay soyulmasını sağlarsınız.
Elinize sinen koku ve yiyecek lekelerini çıkarır, havuç ve pancar gibi sebzeleri doğrayıp hazırlarken elleriniz boyanırsa sirke ile temizleyebilirsiniz. Meyve ve sebzeleri, özellikle de yeşil yapraklı sebzeleri temizlerken sirkeli suda bekletin.

Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

 



  • 2 adet elmanın kabuğu


  • 750 ml  temiz içme suyu 


  • Bir çay kaşığı şeker


  • Bir çay kaşığı tuz


  • 1 lt’lik cam kavanoz

 

Elmaların kabukları biraz kalınca soyulur ve kavanozun içine bırakılır. Daha sonra su, şeker ve tuz eklenerek kavanozun ağzı kapatılır. Bir süre şeker ve tuz eriyinceye kadar çalkalanır. 10 gün ışık almayan karanlık bir yerde bekletilir. 


Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Cildi Güzelleştirir

Elma sirkesi cilt lekelerini azaltır, cilt sorunlarını doğal yoldan tedavi eder. Bölgesel cilt sorunlarınız için bir kaba eşit oranda elma sirkesi ve su koyun. Pamuk yardımı ile cildinize sürün. Yarım saat sonra ılık su ile durulayın. Bu yöntem aynı zamanda yağlı bir cilde sahip kişiler için güzel bir yüz toniği görevi de görür. Ayrıca banyo suyuna katacağınız sirke ile de tüm vücut cilt sağlığınıza yardımcı olursunuz. Bunun yanında elma sirkeli su içerek te dahilen cildinizin görünümünü olumlu yönde etkileyebilirsiniz.

Üst Solunum Yolları Enfeksiyonlarına Şifadır

Nezle, grip gibi hastalıklarda, boğaz ağrısı veya şişmelerinde kullanabileceğiniz pratik bir uygulama da elma sirkesi kullanmaktır. Sirke vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, asidik yapısı vücuttaki ödemi ve kandaki toksinleri dışarı atar. Bunun için 1 yemek kaşığı sirkeyi ılık bir bardak suya katın. İçine de 1 tatlı kaşığı bal ilave edin ve yudum yudum için. Diğer bir yol ise yarım su bardağı suya 1 yemek kaşığı sirke katarak bunun la gargara yapmaktır.

Doğal Kireç Sökücüdür

Kimyasal kireç çözücüleri çaydanlık gibi mutfak malzemelerinde kullanmamız sağlık açısından zararlıdır. Bunun için; çaydanlığınıza yarısına kadar su koyun. Üzerine 1 çay bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı limon tuzu katıp kaynatın. Çaydanlığınızın kireçten arındığını göreceksiniz.

Kabızlığı Giderir

Elma sirkesi kabızlıktan kurtulmayı sağlayan en etkili doğal maddelerdendir. Elma sirkesi suda çözünen pektin isimli suda çözünen bir lif içerir. Pektin lifi kabızlığın doğal tedavisini sağlar. Sirke aynı zamanda genel sindirim sorunlarında da etkilidir. Bunun için kabızlık çektiğiniz dönemde 1 bardak suya bir yemek kaşığı sirke katın ve günde 3 defa bu şekilde için.

Elma Sirkesi Zayıflatır

Elma sirkesi en etkili zayıflatan besinlerdendir. İçeriğindeki asetik asit sayesinde düzenli tüketilmesi durumunda zayıflamanıza yardımcı olur. Zayıflama amaçlı kullanmak için günde 2 defa aç karına bir bardak sıcak-ılık arasındaki ısıdaki suya 1-2 tatlı kaşığı elma sirkesi katıp bunu için. Karaciğer yağlanmalarında da etkili olan sirkeyi 1 bardak ılık suya 1 yemek kaşığı sirke katarak yemeklerden önce tüketebilir veya salatalarınıza katabilirsiniz.

Sivilce ve Akne Tedavisi

Elma sirkesi; anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliği sayesinde sivilce ve akne tedavisinde de çok etkilidir. Bir bardak suya, 1 yemek kaşığı sirke katın. Bunu sivilcelere masaj yaparak yedirin. 10 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Temiz bir bez ile kuruttuktan sonra su bazlı bir nemlendirici sürün. Sivilcelerden kurtulana kadar, günde 2 veya 3 kez uygulayabilirsiniz.

Diş ve Ağız Sağlığı

Elma sirkesi, sararmış dişlerin beyazlatılmasının yanı sıra antibakteriyal özelliği sayesinde ağzınızdaki bakterileri ve mikropları yok etmeye yardımcı olur. Bunun için dişlerinizi fırçalamadan önce 1 yemek kaşığı sirke ile bir yemek kaşığı suyu karıştırıp ağzınızı çalkalayın ve gargara yapın.

Kan Şekeri Kontrolünü Sağlar

Pankreasta üretilen insülin kandaki şekerin hücreler tarafından enerji ihtiyacı olarak kullanılmasını sağlar. Elma sirkesinin anti glisemik etkileri insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olur. Ayrıca kanı temizleme etkisi de gösteren sirke sayesinde kandaki şekerin aşırı yükselmesinin önüne geçer. Bunun için 1 tatlı kaşığı sirkeyi bir bardak suya katın ve için. Bunu günde 3 öğün yemek aralarında için.

Saçları Güzelleştirir

Eşit miktarda su ve elma sirkesi karışımı ile saçlarınızı yıkadığınızda saçlarınız beslenir, parlak ve canlı bir görünüme kavuşur. Aynı zamanda kafa derisinde virüs veya bakterilere bağlı olarak oluşan sorunları da çözer. Bunun yanında bakterilere bağlı kepeği de engeller ve cildin pH dengesini düzenler. Uygulanışı; eşit miktarda su ve elma sirkesi ile yıkadığınız saçı bu şekilde 15-20 dakika bekletin. Kurumaya yakın ılık su ile durulayın. Durularken sabun veya şampuan kullanmayın.

Kramplara Şifadır

Elma sirkesi krampların hızlı bir şekilde geçmesini sağlar. İçeriğinde bulunan zengin vitamin ve mineraller sayesinde kas kasılmaları veya kramplarda etkili bir düzelme sağlar. Bunun için 2 yemek kaşığı sirkeyi bir bardak ılık suya katın ve için. Tadını yumuşatmak için içine 1 çay kaşığı süzme bal da ekleyebilirsiniz.

Enfeksiyon Tedavisi

Elma sirkesi; gribal enfeksiyonlar, ödemler, bağırsak iltihapları, idrar yolları enfeksiyonları gibi birçok hastalıkta kullanabileceğiniz etkili bir maddedir. Sirke vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan vitamin ve mineraller açısından zengindir. Potasyumu arttırarak vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Bunun yanında, asit reflü, yüksek tansiyon, gut, da da etkili bir içecektir. Ayrıca sindirimi kolaylaştırır ve içeriğindeki asit sayesinde mide asidini dengelemeye yardımcı olur.

Kandaki Kolesterolü Düşürür

Elma sirkesi kandaki iyi kolesterolü(HDL) yükseltirken kötü olanı(LDL) düşürmeye yardımcı olur. Bu içeriğinde bulunan asit ve minerallerin sağladığı etki sayesinde kanın temizlenmesi anlamına da gelir. Kandaki kötü kolesterolün düşmesinin yanında toksinlerinde atılımını hızlandırır.

Doğal Bulaş Makinesi Deterjanıdır

Kimyasal deterjan yerine bulaşık makinenizin deterjan gözüne 1 yemek kaşığı karbonat, sıvı gözüne ise yarım çay bardağı sirke katın. Bulaşıklarınızı bu 2 madde ile yıkamayı deneyin. Muhtemelen bir daha deterjan kullanmayacaksınız.
 

Benzer Yazılar