Faydalı İçecekler
Laktozsuz Süt Nedir? 07.02.2018

Laktozsuz Süt Nedir?

Laktozsuz süt, sütte yer alan laktoz içeriğinden dolayı laktoz intoleransı gelişen kişiler için özel olarak üretilen bir süt çeşididir. Laktozsuz sütün içeriğinde normal sütten farklı olarak laktaz enzimi ilave edilir ve bu enzim sayesinde laktoz bağırsaklara gitmeden parçalanır. Laktozsuz süt organik laktaz enzimi içerir ve böylece kompleks bir şeker olan laktoz glikoz ve galaktoza dönüşür.

Laktozsuz Süt Ne İşe Yarar? 

Parçalanan laktoz bağırsaklardan kolayca emildiği için mide bulantısı, gaz, şişkinlik, ishal ve aşırı gaz problemlerini ortadan kaldırır. Laktozsuz süt besin değeri açısından diğer sütlerle aynı özellikleri taşır ancak içimi ve sindirimi daha kolaydır.

Laktoz intoleransı gelişen kişiler sadece süt değil süt ile yapılan her türlü gıdaya karşı da aynı tepkileri gösterir. Dondurma, muhallebi, sütlaç gibi laktoz bulunan her gıdaya karşı mide ve bağırsaklarda problemler gelişir.

Sütü Tolere Edemeyenler İçin Geliştirilen Laktozsuz Süt Nasıl Üretilir? 

Serbest enzim sistemi ve immobilize enzim yöntemi olmak üzere laktozsuz süt iki yolla elde edilir. Süt içerisine belirli miktarda saf laktaz enzimi eklenerek en uygun sıcaklıkta enzimin çalışması aktive edilir ve laktoz yıkımı sağlanır. İstenilen laktoz yüzdesi elde edildiğinde enzim aktivitesi durdurularak pastörizasyon işlemi sağlanır. İmmobilize enzim yöntemi sterilizasyon ve temizlik işlemlerinin güçlüğü ve yüksek maliyetli olması nedeniyle pek uygulanmaz Ülkemizde serbest enzim sistemi ile laktozsuz süt üretimi yapılır.

Laktozsuz sütün besin değerleri normal süt ile hemen hemen aynıdır. 1 bardak laktozsuz süt kaç kalori içerir? 1 bardak yani 200 mililitre laktozsuz süt yaklaşık 90 kaloridir. Laktozsuz süt yağ oranı % 30’dur ve laktozsuz süt protein oranı %28’dir.

Yani 200 mililitre laktozsuz sütte 6 gram protein ve yaklaşık 6 gram da yağ bulunmaktadır. Yüksek oranda kalsiyum içeren süt ayrıca fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum ve çinko açısından da zengin bir besindir. A vitamini, D vitamini, tiamin, riboflovin, niasin, B6, B12 ve folik asitten de zengin bir besin olan süt, çok az miktarda C vitamini ve demir içerir.

Laktozsuz Süt Faydaları Nelerdir?



  • İçeriğinde yer alan kalsiyum ve D vitamini ile kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynar. Osteoporoz riskine karşı koruyucu etki gösterir.


  • Enfeksiyonlara karşı vücudu korur.


  • Sindirim sisteminin düzenli çalışması için vücudu destekler.


  • Enerji sağlar aynı zamanda beyin, sinir hücrelerinin büyümesi, çalışması ve gelişimi için gerekli bir besindir.


  • Antioksidan vitamin ve mineral içeriği sayesinde cildin sağlıklı olarak beslenmesini sağlar ve cildin nem dengesini koruyarak yaşlanma etkilerini geciktirir.


  • Yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlarla birlikte tüketildiğinde ilaçların yan etkisini azaltması laktozsuz süt yararları arasında yer almaktadır.


  • Laktoz içermediğinden dolayı laktoz intoleransına sahip olanlar tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
     

Kimler Laktozsuz Süt İçmeli ?

İçerdiği protein, kalsiyum ve vitaminler bakımından diğer sade sütlerle aynı olan laktozsuz süt, laktoz dayanıksızlığı sebebiyle yaşanan şikâyetlerin yanı sıra; diyeti sırasında şişkinlik hissetmek istemeyenler, hafif ve sağlıklı beslenmeyi önemseyenler, hamileler ve emziren anneler tarafından da tercih edilebilir. Süt keyfinizden vazgeçmemek ve sütün tüm faydalarından yararlanmak için İçimi Rahat laktozsuz sütü içebilirsiniz.


 

Benzer Yazılar