Faydalı Yiyecekler
Fesleğenin Faydaları 04.01.2017

FESLEĞEN

Tulsi olarak da bilinen fesleğenin sağlığa olan faydaları, ağız bakımı, solunum bozukluklarından kurtulmanın yanı sıra ateş, astım, akciğer rahatsızlıkları, kalp rahatsızlıkları ve stres tedavisidir. Bilimsel adı Ocimum Sanctum olan Fesleğen, şüphesiz keşfedilen en iyi şifalı bitkilerden biridir. Sonsuz mucizevi ve tıbbi değeri vardır ve binlerce yıldır Hindistan'da bu bitkiye ibadet edildi ve çok değer verildi.

Tek başına bir Tulsi ( fesleğen) bitkisine yakınlaşmak bile sizi birçok enfeksiyona karşı koruyabilir. İçme suyuna düşen birkaç yaprak suyu arıtabilir ve içindeki mikropları da öldürebilir. Bir tencerede kaynatarak kokusunu içinize çekmek, tüm ailenin enfeksiyon, öksürük, soğuk algınlığı ve diğer viral enfeksiyonlardan korunmasını sağlayabilir.

Bu uygulamalar abartılı değildir. Günde iki kere ibadet etmek, yakınında, sabahları birer kez, akşamları ise birer kez ışık lambaları altına sokmak, Hindistan'da eskiden uygulanan bir gelenek haline gelmiştir. Bütün aileyi kötülüklerden koruduğuna ve iyi şanslar getirdiğine inanılıyordu. Fesleğen yaprakları, eski çağlardan beri tüm ibadet törenlerinde de önemli bir rol oynamıştır. Bu uygulamalar hurafe değildir ve aslında arkalarında yeteri kadar bilimsel bir mantık vardır. Bu efsanevi bitkinin ultra dezenfekte edici ve mikrop öldürücü özelliklerini göz önüne seren bilge insanlar  bu bitkilerin insanları, günlük enfeksiyonlardan korumak için, insanların bu bitki ile temasa geçmeleri için imkanlar tasarladılar. Fesleğen üzerine yapılan son araştırmalar bu inançların çoğunu doğrulamaktadır.

Fesleğenin Faydaları

Ateş

Fesleğen’in mucizevi iyileştirici özellikleri esas olarak uçucu yağlardan ve içerdiği phytonutrientlerden oluşur. Fesleğen mükemmel bir antibiyotiktir, mikrop öldürücü, mantar öldürücü ve dezenfektan ajan olup vücudumuzu her türlü bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından çok verimli bir şekilde korur. Ateş, esas olarak protozoon (sıtma), bakteri (tifo), virüsler (grip) ve hatta alerjik maddeler ve mantardan kaynaklanan enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Ateş aslında bir hastalık değildir. Vücudumuzun daha az görünür enfeksiyonlara karşı savaştığını gösteren bir belirtidir. Fesleğen’in muazzam dezenfektanı, mikrop öldürücü ve mantar öldürücü özellikleri,  tüm patojenleri yok eder ve ortaya çıkan ateşi iyileştirir. Yüksek ateşten muzdarip olmanız durumunda, Hindistan'da yapılan fesleğen yapraklarının ve çiçeklerin kaynatılmasını uygulayarak bu eski uygulama ile ateşten kurtulabilirsiniz.

Solunum Bozuklukları

Fesleğen,  solunum sisteminin viral, bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarını iyileştirmenin yanı sıra esansiyel yağlarda Camphene, Eugenol ve Cineole gibi bileşenlerin varlığına bağlı olarak tıkanıklığa mucizevi bir rahatlama getirir. Bronşit gibi hem kronik hem de akut olmak üzere neredeyse tüm çeşit solunum yolu hastalıklarının tedavisinde çok etkilidir.

Astım

Fesleğen, tıkanıklığı hafiflettiği ve daha pürüzsüz bir solunumu kolaylaştırdığı için astım tedavisinde çok faydalıdır. Phytonutrients ve esansiyel yağlar, içindeki diğer mineraller ile birlikte, astımın altında yatan bazı nedenlerin tedavisinde de yardımcı olurlar.

Akciğer Bozuklukları

Fesleğen uçucu yağlarında bulunan C vitamini, Camphene, Eugenol ve Cineole gibi bileşikler sadece akciğerlerdeki enfeksiyonları tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda akciğer tıkanıklığını tedavi eder. Dahası, sigara, tüberküloz ve akciğer kanseri nedeniyle akciğerlere verilen hasarların iyileşmesinde etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca antibiyotik özelliklerinden dolayı tüberküloz tedavisinde yardımcı olur.

Kalp Hastalıkları

Fesleğen, kalbi serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan eugenol gibi C vitamini ve diğer antioksidanları içerir. Ayrıca öjenol , kandaki kolesterol seviyelerini düşürmede çok yararlıdır.

Stres

Fesleğen’deki Vitamin-C ve diğer antioksidanlar, serbest radikaller tarafından yapılan hasarların onarılmasının yanı sıra, bu oksidanlardan kaynaklanan stresi de en aza indirger. Sinirleri yatıştırır, kan basıncını düşürür, inflamasyonu azaltır ve böylece stresini azaltır. Böyle bir bileşen Camphene'dir. Potasyum, sodyum yerine geçerek ve gergin kan damarlarını gevşeterek kan basıncıyla ilgili stresini de azaltır.

Ağız Bakımı

Fesleğen,  mükemmel bir ağız temizleyici ve oral dezenfektandır ve tazeliği çok uzun sürer. Fesleğen, ağızda mikropların ve bakterilerin% 99'undan fazlasını yok eder ve bu etki bütün gün sürebilir. Ağızda ülserleri de tedavi eder. Son olarak, Tütününün neden olabileceği oral kanserin büyümesini engellemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Diş Bakımı

Fesleğen, aynı zamanda dişleri de korurken, diş boşluklarından, plaktan, taştan ve ağız kokusundan sorumlu bakterileri yok eder. Dişleri daha sıkı tutmasını sağlayan sıkışan özelliklere sahiptir, böylece düşmelerini önlerler. Bununla birlikte, fesleğen, aynı zamanda, çok uzun süre doğrudan temas halinde tutulduğunda dişler için gerçekten zararlı olabilecek, zengin mikrop öldürücü özelliklere sahip ve cıva gibi belirli bileşikler içerir. Bu nedenle, bu yaprakları çiğnemekten kaçınılmalıdır. Aslında kutsal kitaplarda ve Ayurvedik öğretilerde bu yaprakları çiğnemekle kutsallıklarını çiğnendiği tartışılıyor. Bununla birlikte, kaynatmanında  hiçbir zararı yoktur.

Böbrek Taşları

Fesleğen, bir detoksifikatör ve hafif bir diüretik olmakla birlikte, böbrek taşları söz konusu olduğunda ana suçlu olan vücuttaki ürik asit düzeyini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca idrara çıkma sıklığı nedeniyle böbrekleri temizlemeye yardımcı olur. Uçucu yağlardaki asetik asit ve bazı bileşenler taşların erimesini de kolaylaştırır. Son olarak, ağrı kesici etkileri vardır ve geçtikçe böbrek taşlarından gelen ağrıya yardımcı olur.

Cilt Bakımı

Fesleğenle banyo suyuyla karıştırılmış günlük bir banyo yapmaya, yüzünüzü yıkamaya veya yaprak macununu cilt hastalıklarında cildin enfekte bir bölgesinde uygulamaya çalışın. Fesleğen yaprakları veya vücuttaki özütlenmiş yağları vücudunuza uygulamak sivrisinek ve diğer böcekleri uzak tutar. Yan etkileri olmaksızın cilt bozukluklarını dahili ve harici olarak iyileştirir. Bu öncelikle antibiyotik, dezenfektan, antibakteriyel ve antifungal olarak doğadaki temel yağlarından gelir. Deride harici uygulama da cilt yüzeyinden ekstra yağ çıkarır.

Baş Ağrısı

Baş ağrısı migren, sinüs basıncı, öksürük ve soğuk algınlığı veya yüksek kan basıncına bağlı olarak tek bir fesleğen porsiyonu yardımıyla etkili bir şekilde baş ağrısı kontrol edilebilir. Camphene, Eugenol, Cineol, Carvacrol ve Methyl-Chavicol mükemmel analjezik, yatıştırıcı, antikogestezik ve dezenfektan özelliklere sahiptir.

Anti-Aging Özellikleri

Vitamin-C, A, phytonutrients ve fesleğen’deki esansiyel yağlar mükemmel antioksidanlardır ve vücudun serbest radikallerinin neden olduğu hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünlerinden vücudu neredeyse tüm hasarlardan korurlar. Kanser dahil geniş bir hastalık yelpazesi vardır. Ayurveda adlı geleneksel Hint tıbbı sisteminde, gençliği korumak ve erken yaşlanmayı önlemek için bir tonik olarak düşünülmektedir.

Bağışıklık

Fesleğen, bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok iyi bir yardımcıdır. Çünkü virüslerden, bakterilerden, mantarlardan ve protozolardan neredeyse tüm enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Son yıllardaki araştırmalar, HIV'in ve kanserojenik hücrelerin büyümesinin engellenmesinde de faydalı olduğunu gösteriyor.

Göz Bakımı

 

Suya batırılmış birkaç fesleğen ile gözlerinizi her gün yıkayın; viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonlarına bağlı olarak oluşan konjunktivit, kaynar ve diğer göz problemlerinden kurtulursunuz. Ayrıca göz enflamasyonunu hafifletir ve stresi azalır. Düzenli tüketim, uçucu yağların, vitamin A'nın ve vitamin C'nin yüksek antioksidan içeriğine bağlı olarak, katarakt, maküler dejenerasyon, glokom, görme kusurları  gibi serbest radikallerin maruz kaldığı zararların çoğundan gözlerinizi koruyabilir.

Diğer Yararları

Vücudunuzu radyasyon zehirlenmesinden koruyabilir ve aynı zamanda bu türden rahatsızlıkları iyileştirebilir.  Yaraları iyileştirmeye ve iyileşme bölgelerini enfeksiyonlara karşı korumak için cerrahiden sonra verilebilir. Düzenli olarak tüketilirse, çiçeğe karşı bir aşı görevi görür. Antikarsiyojeniktir ve hemen hemen tüm kanser ve tümörleri iyileştirmede etkili olduğu bulunmuştur. Balgam söktücüsü olmak, fesleğenin en değerli özelliklerinden biridir. Öksürük ve soğuk algınlığı iyileştirmede çok etkilidir. İş ağrısını azaltmak, kuduz mikroplarını yok etmek, gastroenterit, kolera, boğmaca, kızamıkçık, kabakulak, romatizma, bulantı, septik, idrar ve genital enfeksiyonları tedavi etmek, midede ki kurtları yok etmek için yararlıdır. Ayrıca kurutulmuş yaprakları, böcek kovucu olarak kullanılmak üzere yiyecek taneleri ile karıştırılabilir. Bu birçok işlevin yanı sıra, bu mucizevi bitkinin daha alternatif uygulamaları gün geçtikçe araştırılıyor ve keşfediliyor.

Benzer Yazılar