Faydalı İçecekler
Ginseng Çayı Nedir? Faydaları Nelerdir? 30.05.2018

Ginseng Çayı

Geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır kullanılan ginsengin, 2’si birbirine benzeyen 3 farklı türü bulunmaktadır. Amerikan ginseng (Panax quinquefolius) ve Asya ginsenginin, bazen Kore ginsengi olarak da adlandırılır (Panax ginseng) yapıları ve aktif maddeleri aşağı yukarı aynıdır ve aynı sağlık sorunlarına karşı kullanılmaktadır.

Diğer yandan Sibirya ginsengi (Eleutherococcus senticosus) tamamen farklı bir bitkidir ve diğer ginseng türleriyle farklı bileşenlere sahiptir.  Ülkemizde satılan ginseng ve ginseng ürünlerinin (toz, tablet gibi) çoğunluğu Amerikan veya Asya ginsenginden elde edilmektedir. Kore ginsengi “kırmızı ginseng” olarak da bilinir.

Ginseng çayı, pek çok farklı rahatsızlığın tedavisinde kullanılmakla birlikte asıl olarak fiziksel ve zihinsel yorgunluğa karşı etkilidir.
    
Ginseng çayı ve genel olarak ginseng bitkisinin kökü “adaptogen” olarak kabul edilir. Bu alanda yapılmış bilimsel araştırma sayısı oldukça azdır ancak “adaptogen” özelliği vücudun fiziksel ve ruhsal strese adapte olmasını ve bu durumlarda normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur.

Ginseng Çayının Türleri

Japon ginseng çayı, Sibirya ginseng çayı, Kore ginseng çayı ve Amerikan ginseng çayı olmak üzere ginseng çayının dört tipi vardır.

Amerikan Ginseng Çayı

Gürcistan ve Kuzey Amerika’nın Wisconson eyaletlerinde bulunur. Bu çay stresi yatıştırmaya yardımcı olan sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda adet döngüsü sırasında kadınlarda kramp ve karın ağrısı rahatlatmak yardımcı olur.
Ginseng bitkisinin tüm çeşitleri sağlık ve canlılığı korumak için son derece faydalı olan bazı unsurları içinde barındırmaktadır.

Japon Ginseng Çayı

 Japonya’da bitkisel içeceklerde küçük dozlarda kullanılan ve çok daha ucuz olan ginseng türüdür.

Sibirya Ginsengi Çayı

Ginseng türü gerçek ginsenge benzemediği için gerçek ginseng olarak kabul edilmez fakat ginsengin tüm iyileştirici özelliklere sahiptir. Bu herpes ve grip gibi viral enfeksiyonları yatıştırmaya yardımcı olur.

Kore Ginseng Çayı

Panax ginseng de Asya ginseng çayı olarak kabul edilmektedir ve iyileştirici özelliklere sahiptir. Konsantrasyon artışı ve zihinsel uyanıklığın yanı sıra hafızanın desteklenmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda fiziksel dayanıklılığın kazanılması ve üreme sağlığının iyileştirilmesine de destek olur.

Ginseng Çayı Nasıl Yapılır?

Ginseng çayı yapmak için öncelikle zencefile benzeyen ginseng kökünü ince dilimler halinde hazırlamalısınız. İnce dilim yapabilmek için ise rendeden yardım alabilirsiniz. İki büyükçe bardak ginseng çayı için 4 veya 5 ince dilim ginseng otu yeterli olur. Rendelenen ginsengler için metal çay demleme topu kullanabilirsiniz. Eğer demleme topunuz yoksa ginsengi bir bardağa koyun. Suyu kaynattıktan sonra ocaktan alın ve 2 dakika kadar soğumasını bekleyin. Sonrasında ise hafif bir şekilde suyu ginsengin bulunduğu yere dökün. Bu şekilde ginsengin demlenmesini bekleyin. 5 dakika kadar ginseng çayını demlettikten sonra artık çayınız içmeye hazır hale gelir. Daha uzun bekletirseniz çayınız daha demli olacak. Suyu hafif şekilde soğutmadan bardağa dökmeyin. Çünkü kaynar şekilde az demlenen ginseng çayı faydalarını tam olarak göstermeyebilir. İçerisine dilerseniz bal ilave edebilirsiniz. Böylelikle şeker bile koymadan ginseng çayını en yararlı şekilde tüketmiş olursunuz. Dilerseniz de ginseng çayını yeşil çay ile karıştırarak da tüketebilirsiniz. Her ikiside şifalı çaylardan olduğu için gönül rahatlığıyla bu şekilde de tüketilebilir.

Ginseng Çayının Sağlık Açısından Faydaları

Soğuk Algınlık Ve Gribi Tedavi Eder

Ginseng çayının faydalarından biri yaygın olarak yaşanan soğuk algınlık ve gribin etkilerini azaltmaya yardımcı olması ve önlenmesidir. Yapılan çalışmalar ginseng çayının bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de ortaya koymuştur. 

Vücut Direncini Artırmada Etkili

Her insanın sahip olduğu bir vücut direnci var. Bu vücut direncinin sağlanmasında en etkili olan ise tüketilen sebzeler ve meyveler olarak özetlenebilir. Özellikle yaz aylarında çok su kaybeden vücudumuzun direncinde büyük oranda azalma olur. Sporcular başta olmak üzere çiftçiler, ağır yük işlerinde çalışanların vücutlarının direncinin yüksek olması gerekir. Vücut direncini arttırmak için ise bazı besinleri tüketebiliriz. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ginseng çayının vücut içerisinde çalışan organların çalışmasını hızlandırdığı ve vücudun daha dirençli olmasını sağlar. Bu nedenle ağır işlerde çalışan kişiler vücutlarının daha uzun süreyle dayanıklı olmasını ginseng otuyla ssağlayabilirler. Ginseng otundan yapılan çay sayesinde daha çok haraket ederek daha az yorulabilirler.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Her yıl geçirilen kış hastalıklarının ana sebebi vücudumuzun mikroplara karşı savumasını tam olarak gerçekleştirememesinden olduğu bilinir. Vücut kendini tam anlamıyla koruyamayınca bağışıklık kazanamaz. Bu nedenle vücut bağışıklık kazanamadığı için daha kolay hastalık kapar. Özellikle küçük çocukların vücutları bu konuda daha hassas olduğu için onlar daha kolay hasta olur. Bağışıklık sisteminin güçlü olması sağlanırsa da vücut hastalıklara karşı kendini korur. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için soğuk kış aylarında sıcacık bir bardak ginseng çayını içebiliriz. Hem içimizi hem de ruhumuzu dinlendiren ginseng çayı ile hastalıklara karşı daha dirençli olabiliriz

Kansere Karşı Etkiye Sahiptir

 Ginseng aynı zamanda anti-kanser özellikleri açısından da oldukça zengindir. Yapılan çalışmalar ginseng çayını tüketen insanların kansere yakalanma riskinin daha az olduğunu göstermektedir. Tıbbi uzmanlar vücuttaki kanserin büyüme riskini ortadan kaldırmak için bu tür bitkisel çaylar içmeyi özellikle tavsiye etmektedir.

Beyin Fonksiyonlarını Geliştirir: Ginseng çayı beyin hücreleri için uyarıcı olarak hareket eden bitkisel bir içecektir. Bu özellik yoğunlaşma ve bilişsel yeteneklerin gücünü geliştirmektedir. Beyin hücrelerini geliştirmesi fonksiyonu nedeniyle ginseng çayı özellikle öğrencilere tavsiye edilmektedir. 

Kardiyovasküler Sağlığı Destekler

 Ginseng çayı antioksidan özelliklere sahiptir bu nedenle kalp kaslarına zarar veren serbest radikallerin temizlememesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kolesterol oksidasyonu ve kan basıncı gibi kardiyovasküler koşullarının iyileştirilmesi ve düşük kötü kolesterol (LDL) düzeylerinin kontrolüne de yardımcı olmakta böylece bu koşullar nedeniyle oluşan sağlık risklerini minimize etmektedir.

Kan Şekeri Kontrolüne Yardım Eder

Şekersiz olarak ginseng çayı tüketmek orta ve düşük seviyelerdeki kan şekeri düzeylerine yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte, ani ya da tehlikeli bir düşüşe neden olmadan kan şekeri seviyesini düşürmekte; sonuç olarak, ginseng çayı etkili bir Tip 2 diyabet kontrolü için yardımcı olabilmektedir. 

Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Ginseng çayı kilo vermeyi sağlayan antioksidanlarla doludur. Özellikle, yağı vücutta depolamak yerine yakılmasını sağlayarak metabolizma iyileştirmektedir. Ginseng çayını kilo kaybı için tek araç olarak kullanmak doğru olmayacaktır; egzersiz ve kalori takibi gibi diğer yöntemlerle kombine edildiğinde oldukça işlevsel bir hale gelmektedir.

Yaşlanma Karşıtı Özelliği Vardır

Ginseng bir adaptojen olarak kabul edilir bu nedenle vücudun stres ile baş etmesine yardımcı olurken fiziksel performansı ve libidoyu artırarak sağlıklı yaşlanmaya yardımcı olan bir bitki haline gelir. Ginseng çayı, enerji ve canlılık artırdığından sağlıklı yaşlanmaya için Çin’de ve Asya’da geleneksel olarak kullanılmaktadır. 

Cildi Nemlendirir

Ginseng çayı cildinizi nemlendirirken ayrıca oksijenasyonu artırarak cilt hücrelerini yeniler. Bu bitkisel çay bir cilt temizleyicisi gibi davranmanın yanı sıra cildinizi de yeniler. 

Anemi Hastalığına İyi Gelir

Anemi olarak bilinen kansızlık hastalığı çoğu insanda rastlanmaya başlanmakta. Bu hastalığın en zor yani sürekli olarak hap kullanmak zorunda kalmak. Erken yaşlarda da görülebilen anemi hastalığının giderilmesi için kan yapıcı besinler tüketilmeli. Bazen hiç ummadığımız besinlerde ve yiyeceklerde çok fazla kan yapıcı özelliğinin olduğuna rastlanır. Örneğin ginseng otundan yapılan ginseng çayı anemi hastaları için bire bir olarak bilinir. Ginseng çayı sayesinde kan hücrelerinizde dolaşan kanın kalp tarafından daha sık pompalandığını farkedebilirsiniz. Bu nedenle düzenli olarak ginseng çayı içmeniz vücuttaki kan oranını arttırır.

Cinsel Gücü Arttırır

İnsanlar doğal ihtiyacı olan cinsellik düzenli bir hayat için vazgeçilmez detaylardan biri. Hem erkek hem de kadınların cinsellik konusunda birbirlerine yetebilmeleri de bir hayli önemli görülür. Günümüzde pek çok ilişkinin cinsellik yüzünden sonlandığı tespit edilir. Bu nedenle eşler arasında istekli olma duygusunun daima yüksek olması gerekir. Özellikle erkeklerin cinsel güçleri belli bir yaş sonra azaldığı için cinsel istek de azalabilir. Bu cinsel gücün arttırılması için uzman doktorlar da yurt dışından ithal edilen ginseng çayını önerirler. Ginseng çayı sayesinde aşırı stres ve yorgunluktan kaynaklanan performans düşüklüğünü giderebilirsiniz.

Kolesterolü Düşürür

 Ginseng bitkisi, yüksek kolesterol düzeyleri için harika bir çözümdür. Bu etkiyi elde etmek için en uygun yol çay şeklinde tüketmektir.
            
Menstrüel Rahatsızlara İyi Gelir

Çoğu kez menstrüel kramp ve ağrı semptomlarını hafifletmek için Amerikan ginsengi çayı tüketimi önerilmektedir. Ayrıca menstrüasyon ile bağlantılı olan mide ağrısını azalttığı da birçok kişi tarafından kabul edilmiştir.

Hafızayı Güçlendirir

Sosyal hayatı yakından takip etmek, sürekli olarak elimizden düşmeyen cep telefonları ne yazık ki hafızamızı zayıflatır. Hafızamızı güçlendirmek için ise cep telefonlarından uzaklaşmak beynimizi dinlendirmek, kitap okumak ve çeşitli beyin faaliyetlerinde bulunmak ise hafızamızı güçlendirir. Bunun dışında tüketilen bazı besinler de hafızanın güçlenmesini sağlar. Örneğin ginseng çayı içerdiği özler sayesinde beyin fonsksiyonlarının çalışmasını düzenler. Bu nedenle hafızanın olan olayları daha iyi şekilde hatırlamasını, yaşanılan her olayın daha düzenli şekilde beyinde kaydedilmesinde yardımcı olur.

Diğer Faydaları İse Şu Şekilde Maddelendirilebilir:

 



  • Halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen, hipertansiyon tedavisinde kullanılır.


  • Zaman zaman sinir, stres ve yorgunluktan gelen iştahsızlığı çözer. İştah açar.


  • Kötü kolesterolü düşürür.


  • Baş ağrısına iyi gelir.


  • Mide ülserine iyi gelir.


  • Pek çok kişinin kullandığı ilaçların olumsuz etkisine karşı karaciğeri korur.


  • Astım belirtilerini azalmasına sağlar.


  • Sindirime yardımcı olur.


  • Kadınların adet döneminde rahatlatıcı etkisi bulunur.

 

Benzer Yazılar