Faydalı Yiyecekler
Goji Berry (Kurt Üzümü) Nedir? Goji Berry’nin Faydaları Nelerdir? 23.02.2018

Goji Berry (Kurt Üzümü) 

Goji üzümü (goji berry), goji çileği ya da kurt üzümü (wolf berry) olarak bilinen ama adını çok fazla da duymadığımız bu meyvenin son zamanlarda ünü aldı başını gitti desek yeridir.

İsmi, Lycium barbarum ve Lycium chinense olarak adlandırılan birbirine benzer ve yakından bağlantılı bu iki türün isimlerinin birleşiminden gelir. İlk olarak Güneybatı Asya’da ortaya çıktığı düşünülür, bu nedenle aslında ilk olarak Türkiye’de yani Anadolu’da bulunduğu söylenmektedir. Günümüzde ise çoğunlukla, başta Tibet olmak üzere Nepal, Moğolistan ve Himalayalar gibi bölgelerde üretimine önem verilmektedir. Bu nedenle en çok bu bölgelerden ithalat yapılır. Ayrıca buralarda yaşayan insanların da günlük hayatlarında bu meyveye çok önem verdiği bilinmektedir. Bu bölgelerdeki halkın goji meyvesi sayesinde daha genç göründükleri ve daha uzun yaşadıkları gözlemlenmiştir. Çin’de çok uzun yıllardır tıpta ve genel anlamda her türlü tedavide büyük bir rol oynadığını unutmamak lazım. Birçok ilacın içeriğinde bulunduğu söylenir ve binlerce yıldır Çin halkı, kendilerini tedavi etme yöntemi olarak bu bitkiyi kullanırmış. Eski çağlardan beri büyük bir talep kaynağıdır. Genel olarak baktığımızda bitkisinin boyu yaklaşık 1 metre ile 3 metre arasında değişiklik gösteren gojinin meyvesi yani üzüm dediğimiz kısmı, parlak ve canlı kırmızı bir renktedir. Kimi zaman renginden dolayı goji çileği dendiği de olur. Genellikle tadan kişiler hem tatlı hem ekşi bir lezzeti olduğunu söylerler. Ağızda kızılcık, yaban mersini ve kiraz gibi meyvelerin karışımı gibi bir tat bırakır yani şifalı olduğu kadar lezzetli bir bitkidir.

Nasıl Kullanılır?

Goji Berry farklı coğrafyalarda farklı kullanım şekilleriyle önümüze çıkar. Çin’de çaylar, çorbalar ve özellikle pirinç yemeklerinin yapımında karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında Çin’in bazı yörelerinde taze ve kurutulmuş olarak da kullanılır. Bu kullanımların dışında Goji suyu olarak meyve suyu şeklinde ihracatı da yapılmaktadır ve Amerika ve Avrupa ülkelerinde pek yaygın şekilde tüketilmektedir. Ama tabiî ki yaygın olarak tüketilmesi, paketlenirken koruyucu ve renklendirici kullanıldığı gerçeğini değiştirmediği için paketlenmiş ürünler önerilmemektedir. Bu yüzden saf veya kurutulmuş olarak tüketilmesi en çok tavsiye ve tercih edilen kullanım şeklidir.

Çin’in dışındaki bölgelerde de Goji Berry’nin çayını, salatasını, çorbasını ve Müsli’sini yapabilmek olağandır. Önerilen dozların dışında tüketilmesi koşulunda her türlü kullanıma açıktır. Mesela günde 200 gramdan fazlasını tüketmek çok da tavsiye edilmeyen tüketim şeklidir. İshal olmaya eğiliminiz yüksekse fazla tüketim sonucunda ishal olma olasılığınızda yüksektir. Önerilen en uygun kullanım şekli şu şekildedir;
Kurutulmuş olarak günlük ortalama bir avuç tüketilmesi önerilmektedir.
Yetişkin insanlarda bu oran 30 grama tekabül etmektedir. ( Biraz daha eksik veya fazla kullanmış olmanız fazla bir önem teşkil etmez).
Fakat Goji Berry’nin vücudunuza etkili olmasını istiyorsanız her gün düzenli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir.
Sürekli kullanan kişiler için Goji Berry’nin kullanım dozu yaklaşık olarak 50 gramdır.

Goji Berry’nin Faydaları Nelerdir ? 

Göz Sağlığı: Goji berry'nin sürpriz bir şekilde göz sağlığını koruduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. A vitamini, zeaksantin, beta karoten gibi göz sağlığı açısından hayati önem taşıyan mineral ve vitamin içeren Goji berry, içerdiği bu besin ve minerallerin yardımı ile katarakt oluşmasını önlediği gibi, yaşlanmadan kaynaklanan görme sorunlarına yakalanma riskini azaltabilir. Goji berry ayrıca göz hücrelerinin çoğalmasını sağlar ve göz hücrelerinin sağlığının korunmasında etkili rol oynayabilmektedir.

Kanseri Önler: Kansere neden olan serbest radikallere karşı oldukça etkili olan ve serbest radikallerin verdiği hasarları inhibe edebilen Goji berry düzenli olarak tüketildiğinde, birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltabilir.

Kalp-Damar Sağlığı İçin Önemlidir: Düzenli olarak Goji berry tüketmek, kardiyovasküler sağlığı ve kandaki kolesterol seviyesine olumlu anlamda direkt etki edebilir. Goji berry meyvesi yüksek derecede diyet lifleri içerdiğinden kalp krizi riskini oldukça azaltabilir. Bunun yanı sıra kolesterol seviyesini sağlıklı düzeylerde tutmayı başararak kalp sağlığına fayda sağlar. Bütün bunların yanında Goji berry kanın temizlenmesine yardımcı olur. Böylece kan dolaşımını maksimum seviyeye çıkararak damar tıkanıklıklarına ve damarların etrafında plaklar oluşmasına engel olabilir. Ayrıca, Goji berry kan dolaşımını artırarak bünyede sağlıklı bir oksijen dolaşımının gerçekleşmesini, kan hücrelerinin sağlıklı oksijen alımını sağlar.

Anti-Aging Etkisi: Serbest radikallerin bünyeye verdiği en önemli zararlardan birisi de, cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olmaktır. Fakat, oldukça fazla lif ve etkili antioksidan özelliğinden dolayı Goji berry anti-aging görevi görür ve cildin serbest radikaller tarafından yaşlanmasını azaltır. Bunun dışında cilt üzerinde serbest radikallerin olumsuz etkilerini kırarak cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşma riskini azaltabilir. Yaşlanmayı yavaşlatarak sağlıklı bir yaşam sağlar.

Uykuya Yardımcı Olur: Goji Berry meyveleri çok yaygın bir şekilde uyku sorunlarından muzdarip olan kişilere önerilmektedir. Goji Berry hem uyku kalitesini arttırarak dinlenmeyi sağlar hem de uyku sorunu yaşayan kişilerin bu sorunu çözümü noktasında etkili rol oynamaktadır.

Gribe İyi Gelir: Goji berry meyvesi kış aylarında soğuk algınlığından kaynaklanan grip hastalığını iyileştirebilir. Süte karıştırılarak sabah ve akşam tüketilmesi aynı zamanda grip hastalığına karşı direnci artırır.

Akciğer Sağlığı: Düzenli olarak Goji berry tüketmek akciğer iltihaplarına faydalıdır. Bunun yanı sıra bol miktarda C vitamini içerdiği için solunum yolları enfeksiyonlarını engelleyici özelliği vardır.

Astıma İyi Gelir: Goji berry'nin solunum yollarına faydalı olduğu ve etkili bir antioksidan olduğunu belirtmiştik. Bu özelliği astım hastalığı başta olmak üzere bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına da fayda sağlamaktadır. Goji berry meyveleri, astım hastalığını iyileştirmekten ziyade astım ataklarının daha hafif geçmesine yardımcı olabilmektedir. Fakat, bronşit hastalarının hızla iyileşmesini sağlayabilir.

Genel Sağlık: Goji Berry meyvesinin içerdiği vitamin, mineral ve bileşenler genel sağlık için oldukça faydalıdır ve organların görevlerini düzenli şekilde yapmaları için gerekli enerjiyi sağlar. Goji berry meyveleri bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirerek bünyenin hastalanmasına izin vermez.

Bunlar Dışında Ayrıca Goji Berry ;

Cilt sağlığını korumaya yardımcı olur, serbest radikallerin verdiği zararı giderir.
Böbrek sağlığı için faydalı mineral ve vitaminler içermektedir. Bunun yanında genel anlamda sindirim sistemi sağlığını korur.

Kronik kuru öksürük sorunlarını giderebilir, düzenli olarak tüketildiğinde astım ve bronşitten kaynaklanan öksürükler başta olmak üzere öksürüğü giderir.

Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığına faydalıdır. Goji Berry tatlı olduğu için çocukların tüketmesi kolay olur, çocukların sağlam iskelet yapısının oluşmasını sağlayabilir.
Kemik sağlığı yanında kas sağlığına faydalıdır. Aynı zamanda yağ yakıcı özelliği olduğundan dolayı kaslardaki fazla yaları ortadan kaldırır.

Zihin sağlığı için oldukça önemli olan Goji Berry merkezi sinir sistemi sağlığını korumaya yardımcı olur. Stres giderici özelliği vardır.

Enerji deposudur, çok iyi bir besleyici olması yanında kilo aldırmaz, aksine vücudun kilo vermesini teşvik eder.
 

Benzer Yazılar