Faydalı İçecekler
Havuç Suyunun Sağlığımıza Faydaları Nelerdir? 30.05.2018

Havuç Suyunun Sağlığa Faydaları

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir ve Kalp Rahatsızlıklarını Kontrol Eder

Beta-karoten içermesi sebebiyle zengin bir A Vitamini kaynağıdır. A Vitamini bakımından zengin olması görüşünüzü geliştirir ve günlük düzenli kullanım kalp rahatsızlıklarını ve inmeleri önleyebilir. A Vitamini ayrıca iç organların astarının sağlığını koruyarak hastalık yapacak organizmalar tarafından enfeksiyon kapmasını önler.

Görme Yeteneğini Geliştirir

Birçok kişi havuç suyunun görme yeteneğini geliştirdiğini bilir ancak bunu nasıl yaptığı konusunda fikri yoktur. Bunun sebebi havuç suyunun içerisinde beta-karoten ve lütein bulunmasıdır. Bu bileşenler retinada yoğun bir şekilde bulunmaktadır ve özellikle gece görüşünü korumaktadır. Karaciğer beta-karoteni A Vitamini’ne dönüştürür ve bu bileşik retinaya giderek rodopsine dönüşür. Rodopsin ise sağlıklı bir gece görüşü için gereklidir.

Akciğer Sağlığını Destekler

Havuç suyu akciğer sağlığını destekler ve solunum sistemini enfeksiyon riskine karşı korur. Ayrıca sigaranın kötü yan etkilerine karşı konulmasına yardımcı olur. Havuç suyunun A Vitamini bakımından oldukça zengin olması, sigara içenlerin en büyük risklerinden birisi olan amfizem riskinin azalmasına yardımcı olur.

Kolesterolü Düşürür

Havuç suyunun içerisinde yer alan potasyum, kolesterol seviyelerinin düşürülmesini sağlayabilir. Havuç suyu karaciğerdeki yağları azalttığı için karaciğer için de faydalıdır. Potasyum ile beraber, manganez ve magnezyum kan şekeri seviyesini dengeleyerek diyabet riskini azaltır.

Kanın Pıhtılaşmasına Yardımcı Olur

Havuç suyunun içerisinde yer alan K Vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.

Kanseri Önler

Havuç suyu kanser karşıtı görev görür. Havuç suyunun içerisinde yer alan karotenoyidlerin daha fazla alınması prostat, kolon ve göğüs kanseri görülme riskini azaltabilir.

Cilde Çeşitli Faydaları Vardır

Potasyum, ciltteki kuruluğun önlenmesine ve lekelerin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca cildin nemini korumasını da sağlar.

Havuç suyu, temel yağlar bakımından zengin olduğu için cildin akneden korunmasına da yardımcı olur.

Doğum Öncesi Dönem İçin Faydalıdır

Hamilelik süresince havuç suyu tüketmek göğüslerdeki sütün A Vitamini bakımından zenginleşmesini sağlayarak kalitesini arttırır. A Vitamini’nin hücre büyümesine yardımcı olma özelliği ise fetüsün büyümesi için gereklidir.

Hamileliğin son 3 ayındaki havuç suyu tüketimi ise çocuklarda oluşabilecek tehlikeli enfeksiyon riskini azaltır. Havuç suyu ayrıca zengin bir kalsiyum kaynağıdır.

Kilo Vermeye Yardımcı Olabilir

Havuç suyu hem besleyici , hem de az kalorili bir içecek olması sebebiyle diyet yapan kişiler tarafından tercih edilir. İçeriğindeki doğal şekerler sebebiyle şeker ilave etme ihtiyacı duyulmaz ve tadı da oldukça güzeldir.

Havuç suyunun içerisinde yer alan fosfor kasların inşa edilmesini, onarılmasını ve korunmasını sağlar. A Vitamini ise yorucu bir antrenman sonrası vücudun iyileşmesine ve kasların gelişmesine yardımcı olur.

Havuç suyunun içeriğindeki B Vitaminleri ise kasların inşa edilmesine, metabolizmanın gelişmesine ve böylece kilo kaybedilmesine yardımcı olur. B Vitaminleri ayrıca kilo kaybının durmasına yol açan stres ve depresyonun azalmasına yardımcı olur.
Havucun bileşenlerinden bir diğeri olan demir ise vücudun oksijen taşıma kapasitesini arttırarak daha fazla egzersiz yapılabilmesini sağlar. Daha fazla egzersiz yapmak ise kilo kaybını arttırabilecek etkenlerden bir tanesidir.

Havuç suyu lif bakımından zengin olması sebebiyle sindirime yardımcı olur ve diyet yapan kişinin daha uzun süre kendini tok hissetmesine yardımcı olur.
Daha önce de belirttiğimiz gibi havuç suyu vücudu temizler ve toksinlerden arındırır. Bu ise kilo kaybına yardımcı olur. Taze havuç suyu sindirim sistemini toksin, atık ve sindirimi güç maddelerden arındırarak obezitenin tedavi edilmesine ve obeziteden korunulmasına yardımcı olur.

Ağız Sağlığını İyileştirir

Bir adet çiğ havuç yemek dişlerimizi temizlemek için yeterlidir. Bununla birlikte, işlemden geçmiş havuçların da sağlığımıza faydaları vardır. Örneğin, dişleri ve diş etlerini güçlendirir, bu bölgelere kan tedariğini iyileştirir ve bakterilerin dişlere yapışmasını önler.
Dahası, havuç florür içerdiğinden dolayı, havuç tüketimi diş çürümesine karşı savaşır ve diş minesini iyi durumda tutar.

İştahı Arttırır

Ameliyat olan ve iyileşmeye başlayan hastaların veya sindirim problemi olan kişilerin biraz havuç suyu içtikten sonra daha fazla yiyebildikleri ispatlanmıştır. Ayrıca, diş çıkarmaya başladığında bebeklere havuç suyu içirmek de iyi bir fikirdir. Yaşlılar, püre veya çorba yemek zorunda kaldıklarında, biraz havuç suyu da içebilirler.

Kabızlığı Rahatlatır

Bunun sebebi şudur; havuç, bağırsak fonksiyonunu düzenleyen ve aynı zamanda dışkı miktarını ve kalitesini arttıran lifi yüksek oranda barındırmaktadır.
Ayrıca, bu zehirlenmelerin neden olduğu mide ağrılarını azaltır, midesel problemleri ve mide ekşimelerini sakinleştirir. Gastritten muzdarip olan kişilerin havuç suyu içmesi önerilir.

Diüretiktir

Bu turuncu sebze bol miktarda su içerir ve bu da su tutulumu, ödem ve böbrek problemleri olan kişiler için harika bir haberdir. Aç karnına içilen bir bardak havuç suyu böbrek taşlarını parçalayabilir ve onların daha kolay atılmasını sağlar.

Sinirleri Yatıştırır

Bir sınava girmek üzereyseniz, birisiyle ilk randevunuz varsa ya da bir iş toplantısına katılmak üzereyseniz biraz havuç suyu içmenizi öneririz. Ayrıca, stresli bir zaman geçiriyorsanız veya yorgun ve yıpranmış hissederseniz de bunu yapabilirsiniz. Bunun nedeni, havuçta bulunan fosfor ve potasyumun enerjik ve canlandırıcı etkilere sebep olmasıdır.

Güzelliğinize Yardımcı Olur

Tırnaklarınızı güçlendirmek ve saçlarınıza parlaklık katmak için havuçtan daha iyi bir yiyecek yoktur. Havuçların böyle güzellik artırıcı faydaları olmasının nedeni, organizmaların, kontaminasyondan zarar gören hücrelerini veya kimyasal maddeler ile temasından dolayı ortaya çıkan hasarı onarmaya yardımcı olan provitamin A içermeleridir. Ayrıca, kafa derimiz için düzenli olarak sebum üretmemizi sağlar.

Anne Sütünü Çoğaltır

A vitamini ve beta-karoten hamile kadınların veya emziren annelerin beslenme düzenlerine dahil etmesi gereken iki besin ögesidir. Doktorlara göre, bu iki besin ögesi de sütün biyolojik kalitesini yükseltir ve kadının çocuğun ihtiyacına göre daha fazla süt üretmesine yardımcı olur.

Gözlerinize Çok İyi Gelir

Beta-karoten ayrıca erken yaşlanmayı önleme yeteneğine sahiptir. İnanılanın aksine bizi gözlüklerimizden kurtarmaz ya da x-ışını görüşü sağlamaz; ancak havuç tüketmek göz retinasını korur ve yaşlılık döneminde katarakt oluşmasını önler. Ayrıca havuç suyu, görme kaybı yaşayan ve gece körlüğünden şikayet eden kişiler için önerilir.
Sağlıklı ve iştah açıcı bir havuç suyu hazırlamak için ihtiyacınız olan tek şey, 6 adet havuç ve bir bardak sudur. Havuçları küçük parçalara kesin, suyla beraber kremsi bir kıvama gelinceye kadar blenderden geçirin ve tadını çıkarın!
 

Benzer Yazılar