Şifalı Bitkiler
Hayıt Meyvesi Nedir? Hayıt Meyvesi Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler


Flavonoidler
Tanen
İridoid-glikoziter
Uçucu yağlar
Stroidler
Alkoloit (Viticin)
Vitaminler
Rezin


Hormonel Kadın Sorunlarınızda Dostunuz

Hayıt meyvesi, geçmişten günümüze yüzyıllardır kadın hastalıklarında ve hormon dengeleyici olarak kullanım alanı bulmaktadır. Özellikle kadınlardaki adet öncesi sendromlar üzerindeki hormon dengeleyici aktivitesi ile öne çıkmaktadır. Adet öncesi gelişen fonksiyonlar psikolojik ve bedensel etkiler oluşturabilmektedir. Progesteron, östrojen gibi yumurta oluşumu sırasında aktivitesi değişen hormonlar bazı hassasiyetler yaratabilir. Hayıt meyvesi bu hormonal sistemleri dengeleyerek, stres ve metabolik hassasiyetlere karşı daha hafif bir dönem geçirilmesine yardımcı olur. Ayrıca yine adet öncesi dönemde oluşan ağrı, sancı gibi durumlarda da etkili olduğu ifade edilmektedir. Menopoz dönemindeki kadınlardaki hormonal düzensizlikten kaynaklı birçok menstrual problemlerde de hayıt meyvesi kullanımı tavsiye edilmektedir. Tam bir östrojen deposudur. Henüz oluşmamış meme tümörü vakalarında kullanımı meme tümörlerine karşı koruma oluşturmaktadır. Antioksidan kapasitesinin yüksek olmasıyla da kontrolsüz bölünmeye sebep olabilecek ve kanser hücrelerinin oluşumuna gidebilecek serbest radikallerin sönümlenmesinde etkili olduğu belirtilmektedir.

Ayrıca , yüksek insülin seviyesi üzerindeki etkileri denenmiş ve reseptörleri aktive ederek, obeziteyi önleyici, antioksidan etki gösterdiği belirtilmiştir. Hayıt meyvesi gibi bitkilerin içeriğindeki etkin maddeler, glucose ve insülin metabolizmasını dengelediği gözlenmektedir. Almanya da Goettingen Üniversitesinde hayıt meyvesi içeriğindeki flavonoidlerin hipotalamus, hipofiz ve tiroid hormonları üzerindeki etkileri incelendiğinde hormonlar üzerinde düzenleyici etkisi bulunduğu endokrin sistem ile bağlantılı durumlarda denenebileceği belirtilmiştir. Hayıt meyvesi etkin maddeleri olan ascorbic asit ve a-tocopherol in oksidatif stres karşısında göz retinası ve böbrekleri koruyucu etkileri de desteklenmektedir. Ayrıca içerdiği C ve E vitaminleri ile de oksidatif strese karşı savaşarak hücrelerin tahrip olmasını önlemektedir. GSH seviyesini kontrol altında tutabilmektedir.

Hayıt meyvesinin karaciğer ve böbreklerin kılcal damarlarını ve bacak kılcal damarlarını açıcı etkisi olduğu belirtilmektedir. Adet öncesi sendromlar (PMS), adet zorlukları ve menopoz kadın hastalıkları, sancı, kramp ve depresyon, kadınlık hormonlarını doğal bir şekilde dengeleyerek, anne sütünü arttırıcı etkisi vardır. Baş ağrısını ve migreni geçirmede etkili olabilmektedir. Enfarktüsü tedavi edici, bacak, ayak, kalp ve beyin damarlar açıcıdır, kan pıhtılarını giderici ve kan temizleyici olarak kullanılabilir. Zayıflatıcı ve kolesterolü giderici vardır. Kolit, mide rahatsızlıkları ve basurda önerilir. Romatizma ve kireçlenmede kullanılabilir. Kısmi felçte tavsiye edilir.

Halk Tababetine Göre: Özellikle kadınlar için yaratılmış bir bitki olduğuna inanılır. Fito östrojen ve hormon dengeleyici özellikleri sayesinde neredeyse kadınların tüm sorunlarında kullanımı yaygınlaşmıştır.

Benzer Yazılar