Şifalı Bitkiler
Ispanak Nedir? Faydaları Nelerdir? 08.02.2018

Ispanak Nedir?

Latince adı spinacia oleracea olan bu şifalı bitki, A, B ve K vitaminlerini bol miktarda içerir. Ülkemizde birçok bölgede kolaylıkla yetiştirilebilir. Bazı yörelerde yapılan yemeğinin üzerine yoğurt dökülerek tüketilir. İşte o zaman bu leziz yemek borani adıyla anılır. Pazı bitkisiyle sık sık karıştırılır. İçerdiği demir, fosfor ve kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardım eder. Dişlerin yapısının gelişmesine yardım etmesi de ıspanak faydaları arasındadır. Osteoporoz yani kemik erimesini de önler. Kan pıhtılaşmasını sağlar. Sinir sistemini korur, sizi stresten uzaklaştırır. Gözün görme yapısını da muhafaza eder. Beyin gelişimi için de etkilidir, sağlıklı bir beyin gelişimine yardım eder. Özellikle küçük çocuklar ve hamile kadınların tüketmesi tavsiye edilir. Anemi yani kansızlık hastalığını önlemesi de ıspanak faydaları arasındadır. Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. Kabızlık ve sindirim problemlerini önlemeye yardım eder. Akne, egzama gibi cilt hastalıklarına da fayda sağlar. Kalp dostudur, kalp hastalıklarını önler. Olası kalp krizi veya felç durumlarını önlemeye de yardımcı olur.

Ispanak A, C, E ve B grubu vitaminleri ile demir, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından oldukça zengin bir besindir. Vücudun dayanıklılığını arttırır ve vücuda kuvvet verir. Yorgunluğu giderir. Zihni kuvvetlendirir. Yaşlılığa bağlı öğrenme güçlüklerini giderir. Ispanak, kansızlığa iyi gelmesinin yanında kanser, kalp ve damar hastalıkları ile soğuk algınlığı, ağız, boğaz ve göğüs hastalıklarına karşı da faydalıdır. Ispanak salatalara ve çorbalara katılabileceği gibi yemeği de yapılır. Ispanağı kaynatıp suyunu içmek vücuda kuvvet ve dinçlik verir.

Ispanak tam bir vitamin deposudur ve K vitamininin en önde gelen kaynaklarından biridir. Bir de kalsiyum, magnezyum ve D vitamininden bahsedebiliriz ki bunlar da tabii ki oldukça önemli, ancak K vitamini kemiklerin güçlenmesi için hayati derecede önemlidir. K vitamini aslında kemiklerdeki kalsiyum moleküllerini güçlendiren osteokalsin adlı bileşiği faal hale getirir. Yani istediğiniz kadar kalsiyum alabilirsiniz, ancak kalsiyum kemiklerinize nüfuz etmezse sizin açınızdan pek de faydalı olmaz. Hatta vücudun diğer bölgelerinde kireçlenmelere bile neden olabilir. K vitamini, kalsiyum mineralinin ait oldukları  kemiklere girmelerini garantiler. Bir kase taze ıspanak yaprağı size günlük K vitamini ihtiyacınızın yüzde iki yüzünü sağlar.

Kalsiyum kaynağıdır ve süt içmek istemeyen kişiler için harika bir alternatiftir. Aynı zamanda A vitamini, manganez, folik asit, magnezyum, demir, C vitamini ve güçlü bir antiinflammatuar bileşke olan kuersetin de içerir.
Araştırmacılar ıspanakta hem antioksidan hemde kanser karşıtı özellikler gösteren bir madde olan ve flavonoidler olarak bilinen en az onüç değişik bileşke saptamışlardır. Ispanaktaki bu bileşkelerin kanser karşıtı özellikleri o kadar dikkat çekicidir ki araştırmacılar kendilerine kontrollü incelemeler de kullanılabilecekleri özel ıspanak özleri yaratmışlardır.
Bu özlerin midedeki kanser hücrelerindeki bölünmeyi yavaşlattığı ve fareler üzerinde yapılan incelemeler de deri kanserini azalttığı gözlemlenmiştir. İngiltere’de yaşayan yetişkin kadınlar üzerinde yapılan incelemelerden biri, daha çok ıspanak yiyen kadınların daha az göğüs kanseri rahatsızlığıyla karşılaştığını göstermiştir.

Ispanağın Faydaları Nelerdir ?

Anti Kanser Özelliği vardır

Ispanak, antikanser özelliğe sahip olan flavonoidler açısından da oldukça zengindir. Günümüzde yapılan araştırmalar, ıspanağın mide ve cilt kanserine neden olan hücrelerin ortadan kalkmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Ispanak ayrıca agresif prostat kanserine karşı etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Göz Sağlığını Korur

Ispanağın içerdiği antioksidanlar, katarakt ve yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan makula dejenerasyonuna karşı etkili olduğu ispatlanmıştır. Ispanağın bol miktarda içerdiği zeaksantin, ışık filtreleme işlevlerini sağlar ve gözlerdeki düzeneğin korunmasına yardımcı olur. Ispanak ayrıca sağlıklı mukus zarlarını ve normal görme için gerekli olan A vitamini içerir.

Kemik Sağlığını Korur

Ispanak kemik sağlığını korumak için hayati önem taşımaktadır. K vitamini bakımından zengindir. Haşlanmış ıspanak bir fincan düşürür ve osteoklast aktivasyonunu üzerinde kontrol K vitamini BKİ 1000 yaklaşık% sağlamaktadır. Bunlar kısa bir süre içinde kemik yapısını yıkmayı yardımcı hücrelerdir. K vitamini, aynı zamanda osteokalsin sentezini, kemik mukavemeti ve yoğunluğu muhafaza edilmesi için gerekli olan proteini de teşvik eder. Böylece osteoporozun oluşumunu önlemek, kalsiyum için uygun bir yedek verir ıspanak süt ürünleri için iyi bir alternatiftir. Kas dokuları bina yanı sıra kollajen büyümeyi destekleyen yardımcı gibi veganlar için önemli bir protein diyetidir.

Kilo Vermeye Yardım Eder

Kalori ve yağ oranı çok düşük olan ıspanak, bu özelliği ile kilo vermeyi kolaylaştırır.  Bunun yanında çok besleyici olan çözünür lifler açısından da zengindir. Ispanağın bol miktarda içerdiği bu diyet lifleri genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için hayati önem taşırken, kabızlık sorunlarının çözülmesine de yardımcı olmaktadır. Bunun dışında diyet lifleri düşük kan şekeri sorununu ortadan kaldırabilir. Sindirim sistemine faydalı olması, mide sağlığını koruması ve bağırsakları hareketlendirmesi gibi temel özelliklerinden dolayı ıspanak diyet yapanlar için vazgeçilmez besin kaynaklarındandır.

Hipertansiyon Düşürür

Hipertansiyon veya yüksek kan basıncı, böbrek hastalığı, kalp hastalıkları ve inme gibi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Düzenli olarak ıspanak tüketmek, hem sinirlerin gevşemesini sağlar hem de hipertansiyonun sağlıklı seviyede tutulmasına yardımcı olur.

Sakinleştirir

Ispanak, sinir sistemi üzerinde etkili olan besinlerdendir. Ispanağın düzenli olarak tüketilmesi durumunda stresten uzak tutar, genel anlamda ise rahatlama sağlar. Ispanağın akşam tüketilmesi durumunda derin bir uyku çekmeye yardımcı olabilir. İçerdiği çinko, demir ve magnezyum kaybolan enerjinin yeniden yerine gelmesini sağlar. Kaliteli bir uyku çekmenizi sağlayacak olan ıspanak böylece vücudun yorgunluğunu alarak rahatlama sağlar.

Sindirim Sistemi Ve Mideye Faydalıdır

Ispanak tüketimi genel anlamda sindirim sistemi sağlığını ve özellikle de mide sağlığını destekler. İçerdiği beta karoten ve C vitamini, serbest radikallerin zarar verdiği kolon hücrelerini korumaya yardımcı olur. Bunun yanından ıspanağın bol miktarda içerdiği folat, DNA hücrelerini korumaya yardımcı olur. Ispanak aynı zamanda kolon hücrelerinin mutasyona uğramasına izin vermez.

Beyin Sağlığını Korur

Yaşlılık döneminde vücudun direncinin azalması ile birlikte birçok hastalık ortaya çıkmaya başlar. Bunlardan en yaygın olanı ise beyin ve zihinle alakalı sorunlardır.  Düzenli olarak ıspanak tüketmek, beynin ve zihnin sürekli genç ve aktif kalmasını sağlar. Ispanak sinir sisteminde hormon üretimi modülünü destekleyen folat, K ve C vitaminlerini içermektedir. K vitamini sfingolipidler sentezini kolaylaştırarak sağlıklı sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarını destekler. Beyin sağlığı için gerekli olan yağ ve asit oranlarını dengeleyerek beyin sağlığına inanılmaz katkıda bulunur. Böylece, ıspanak davranışsal ve bilişsel sorunların düzeltmesi için ciddi anlamda fayda sağlar.

Anemiyi Önler

Bünyede demir eksikliğinin oluşması, başta anemi olmak üzere birçok hastalığın oluşmasına neden olur.  Fakat ıspanak demir açısından inanılmaz derecede zengindir. Ispanağın içerdiği mineraller, kadınlar için doğum sonrasındaki dönemde, çocuklar içinse gelişme döneminde hayati önem taşımaktadır. Vücudun tüm hücrelerine oksijen taşıyan hemoglobinin bir bileşeni olarak demir, hücrelere enerji sağlamak için çok gereklidir. Bazı sağlık uzmanları ıspanağın içerdiği besinlerin çoğunun kırımız etten daha kaliteli olduğunu savunmaktadırlar.

Cilt Sağlığına Faydalıdır

Cilt ve deri vücudun tümünü kaplayan en büyük ve en hassas organıdır. Cilt birim gönümümüzü belirlediği için sağlıklı parlayan bir cildimizin olması aynı zamanda bizim ruhsal sağlığımıza da ciddi anlamda etki yapmaktadır. Yani cilt sağlığı ihmal edilecek bir konu değilidir.

Ateroskleroz ve Kalp Krizine Faydalıdır

Aşırı yağ biriktirme ateroskleroz sonuçlana, kişinin arter duvarının kalınlaşmasına neden olabilir. Alter duvarının kalınlaşması veya serleşmesi, kalp krizine neden olur. Damar tıkanıklıklarını engelleyen ve alter duvarlarının kalınlaşmasına izin vermeyen lutein bakımından oldukça zengin olan ıspanak, böylece kalp krizi geçirme riskini ciddi anlamda düşürebilir. Bunun dışında çok yüksek kalitede nitrit içeren ıspanak, kalp hastalıkları tedavisi ve kalp krizinin oluşmasına neden olan yüksek yağ birikimi sorununu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Kan Basıncı Düşürür

Ispanağın bol miktarda içerdiği peptitler, kan basıncının düşmesini sağlar. Bu durum dolaylı olarak damar ve kalp sağlığının korunmasına da yardımcı olmaktadır.

Anti İnflamatuar Özellikleri Vardır

Ispanak neoxanthin ve violaxanthin, enflamasyon düzenleyen iki anti inflamatuar epoxyxanthophylls içerir. Bu nedenle, artrit, osteoporoz, migren, baş ağrısı ve astım gibi iltihabik hastalıkların önlenmesinde faydalıdır. Dolayısı ile solunum yolları başta olmak üzere sadece bu özelliği birle birçok açıdan sağlık için inanılmaz katkılar sağlar.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

A vitaminini fazla içeren ıspanak, bu özelliği sayesinde mukoza zarlarının korumasını sağlar. Bunun dışında solunum yolunu koruyan ıspanak, enfeksiyon hastalıkları ile de ciddi anlamda mücadele eder. Ayrıca sindirim sistemi organları ve özellikle bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sisteminin hastalıklarla mukavemetine katkı sağlamaktadır. Günlük bir fincan ıspanak tüketimi, bünyenin ihtiyaç duyduğu miktarın büyük bir bölümünü karşılar.
 

Benzer Yazılar