Beslenme
İştah Kesen Yiyecekler Hangileridir? En Etkili İştah Kesiciler Nelerdir? 12.02.2021

Diyet yaparken en büyük sıkıntı yaşadığımız konulardan biri kendimizi sürekli aç hissetmemiz. Aslında tok olmaya tokuz ancak istediğimiz o bol kalorili yiyecekleri yiyememenin verdiği psikoloji ile kendimizi tokken bile aç hissedebiliyoruz. Gündüz belirli bir rutinde, gayet sağlıklı bir şekilde sürdürdüğümüz diyet ne yazık ki aniden gelen bir gece acıkması ile bozulabiliyor. Gündüz düzenli yesek bile gece atıştırma isteği ne yazık ki en büyük kâbuslarımızdan biri haline geliyor. Tam tersi durumlar da yaşanabiliyor ve gündüz yediklerimizle doyuma ulaşamaya biliyoruz. İlla gece acıkacağız diye bir kural yok, gündüz de durup durup içimiz ezilebiliyor! Özellikle diyet yaparken bu ani gelen “bir şeyler yemeliyim” hissi, kimi zaman kontrol altına alınabilecek düzeyde olurken kimi zaman işler çığırından çıkabiliyor ve kendimizi buzdolabının önünde bulabiliyoruz. İşte bu durumu önlemek için yediğimiz her öğünün sağlıklı ve tok tutucu olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Bazı besinler iştahı kesme özelliği ile biliniyor. Bugün konumuz iştahı kesen yiyecekler. Şu bir gerçek ki eğer acıktıysak ve diğer öğününüze daha varsa bu durumu panik yapmadan sakin bir şekilde kotarmamız gerekiyor. Eğer vücudumuza bu açlık sinyalini gönderirsek vücut kendini “kıtlıkta” sanabilir ve normalden daha fazla yeme isteği duyabilir. Vücudumuz, işleyişi son derece ilginç olan bir makine. En ufak bir duygu durumundan etkilenip kendini kapatabiliyor. Örneğin stres ve üzüntü, reglinin gecikmesine önemli bir faktördür. Evet, regl gecikmesinin altında onlarca neden yatabilir ancak emin olun eğer fazla stresli bir dönemden geçiyorsanız mutlaka regl döneminizde gecikmeler ya da erken adet görme gibi durumlar olacaktır. Yanı sıra acıktığımızda midemiz bulanabilir, yorulduğumuzda başımız ağrıyabilir. Bu ve benzeri pek çok örneği vermek mümkündür. Diyeceğimiz o ki vücudumuz, hissettiklerimizden ve ruh halimizden etkilenir. Bu nedenle vücuda “diyetteyim” komutunu vermek yerine “sağlıklı besleniyorum” şeklinde bir sinyal göndermek daha iyi sonuçlar almamıza yardımcı olacaktır. Bu sayede vücut kendini kıtlıkta zannetmeyecek ve kilo verme etkili bir şekilde başlayacaktır. Bugün konumuz yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi iştah kesen yiyecekler.

En etkili iştah kesiciler nelerdir?

Tok tutan yiyecekler, günlük kalori miktarımızı düşürmemizi sağlaması bakımından çok önemli bir konumdadır. İştah kesici ilaçlar ya da iştah kesici şuruplar sağlığınızı tehlike altına sokabilir. Bu nedenle her zaman doğal olandan, doğadan gelenlerden yardım almakta yarar var. Zayıflama ilaçları, zayıflama çayları bunların hepsi sağlığa zararlı onlarca içeriğe sahip. Sağlıklı zayıflamanın sırrı doğal olan besinleri beslenme rutinimize katmaktır. Peki iştahı kesen gıdalar hangileridir?

1-      Elma

Elmanın iştah kesme konusunda etkili olduğu söylenir ancak bazı bünyelerde tam tersi acıkmaya da neden olabilir. Bunu denemeden bilmek imkânsız. Ancak şunu söylemek gerekir ki elmanın içerisinde bulunan maddeler, tok kalmamızı sağlayabilir ve içerisindeki lifler sayesinde uzun süreli tokluk hissi oluşabilir. Eğer elma yiyince acıkanlardan değilseniz elbette!

2-      Yulaf ezmesi

Yulaflı ürünlerin tok tutucu özelliği malum. Tadı, tuzu olmayan bir lezzet olsa da işin ucunda uzunca bir süre tok kalmak var. Bu nedenle değerlendirmekte yarar var. Yulaf ezmesini daha lezzetli bir hale getirmek için çeşitli karışımlar yapabilirsiniz. Örneğin yumurta ve maydanozla karıştırıp bir omlet yapabilirsiniz ya da yoğurda katıp tüketebilirsiniz. Yulaf ezmesinin tok tutucu özelliğinden yararlanmak ancak tadını da biraz lezzetlendirmek istiyorsanız onlarca yulaf ezmeli tariften birini seçmeniz yeterli.

3-      Yumurta

Yumurtanın vücudumuza katkıları tartışmaya kapalı! En önemi protein kaynaklarından biri olan yumurta uzun süre tok kalmamızı sağlayan altın değerinde bir besindir. Sabah kahvaltısında tüketilen 1 adet yumurta, gün içinde daha az acıkmanızı sağlayacaktır. Haliyle az alınan kalorilerin tartıya yansıması da mutluluk verici olacaktır.

4-      Yeşil çay

Güçlü antioksidan etkisi ile iştah kesen çaylardan biri yeşil çaydır. Günde 1 fincan yeşil çay içmek metabolizmayı da arttırır. Özellikle karın bölgesindeki yağlara karşı etkili olduğu bilinir. Fazlası zarar, azı karar. Tansiyon sorunu olanların dikkatli tüketmesi gereken çaylardan biri olduğunu da hatırlatalım.

5-      Badem

Faydalı kuruyemişlerden biri olan badem de tok tutucu gıdalardan biridir. Özellikle vitamin, mineral ve posa bakımından zengindir. Bu sayede tok tutmanın yanı sıra vücuda yararlı minerallerin girmesini de sağlar. Ara öğünlerde meyvenin yanında birkaç adet badem tüketmek, tok kalma süresini daha da uzatacaktır.

6-      Sirke

Aç karna içilen suyla karıştırılmış sirke, uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir. Özellikle geç kahvaltı etmek istiyorsanız suya atacağınız az miktar alıç sirkesi ya da elma sirkesi, uzun süre tok kalmanızı sağlayacak iştahınızı ciddi oranda kesecektir. Mide probleminiz varsa uzak durmanız gerektiğini de satır aralarına serpelim.

7-      Tarçın

Ani gelen tatlı krizlerinde elmanın üzerine serpilen az miktar toz tarçın, iştahı bıçak gibi kesecektir. Tarçın özellikle şeker hastalarında kan şekerini dengeleyici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle ani gelen tatlı krizlerinde elinizin altında tarçın bulundurmanızda yarar var. Ayrıca çubuk tarçınla yapılan detoks sularının da ödem atma konusunda yardımcı olduğu bilgisini de verelim.

8-      Avokado

Son yıllarda bir avokado fırtınası esiyor. Eskiden ananas, mango, Hindistan cevizi, avokado gibi tropikal meyveleri bulmak bir hayli güçtü. Oysa şimdi marketlerde erişim kolaylığı var. Haliyle soframıza ulaştırmak ve beslenme rutinimize katmak da daha kolay. Tropikal meyvelerden biri olan avokado aynı zamanda iştahı kontrol etmek için de faydalı. Öğle yemeğinde salataya dilimleyebilirsiniz örneğin. Kahvaltıda da tüketebilirsiniz. Gün içinde iştahınızı önemli ölçüde kesecektir.

9-      Bitter çikolata

Kim demiş diyet yaparken çikolata yenmez diye? Eğer bitter olursa yenir! Bitter çikolata diğerlerine göre daha yoğun bir kıvamdadır. İştah kesme konusunda etkin rol oynar. Ayrıca kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Bu sayede yalnızca tatlı isteğinizi baskılamakla kalmaz aynı zamanda tuzlu isteğinizi de keser. Özetle, bitter çikolata dozunda yendiği sürece yarar sağlayacaktır.

10-   Yoğurt

İştah kesici yiyeceklerden bir diğeri de yoğurttur. İçerisinde yer alan proteinler, iştahın baskılanması sağlar. Yanı sıra yüksek bir kalsiyum içeriğine sahiptir ki bu da zayıflama konusunda bize yardımcı olur. Akşamları yiyeceğimiz birkaç kaşık yoğurt, gece acıkmalarının önüne geçecek ve daha rahat bir uykuya geçmemizi sağlayacaktır.

Yiyecekleri diyet listenize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın!

Benzer Yazılar