Beslenme
Kakaonun Faydaları 07.12.2016

Kakao sağlık yararları yüksek tansiyon, kolesterol, obezite, kabızlık, şeker hastalığı, bronşiyal astım, kanser, kronik yorgunluk sendromu ve çeşitli nörodejeneratif hastalıklardan kurtarmayı içerir. Hızlı yara iyileşmesi, cilt bakımı için faydalıdır ve kardiyovasküler sağlık ve beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca bakır eksikliğinin tedavisinde de yardımcı olur. Ayrıca ruh hali arttırıcı özelliklere sahiptir ve nörotoksisiteye karşı koruyucu etkiler bırakır.

Kakao çekirdeği, "Tanrıların Yiyecekleri" anlamına gelen Theobroma cacao olan Latince adı olan kakao ağacının mayalanmış tohumlarıdır. Amazon bölgesine aittir ve anlamdan da anlaşılacağı üzere, kakao, Orta ve Güney Amerika'da tarihsel açıdan çok önemli bir ürün olarak kabul edilmiştir.  Kakao ağacı, yaklaşık 12-25 feet boyundadır ve tropik iklimlerde doğal olarak yetişir.

Kakao ağacının meyvesi, yaklaşık 20-40 kakao tohumu kümesini saran tatlı bir hamurla dolu bir poddur. Bugün dünya genelinde üretilmektedir. Hasatın yaklaşık% 40'ı Endonezya, Gana, Brezilya, Nijerya ve Kamerun ile birlikte genel üretime katkıda bulunan Fildişi Sahili'nde yapılmaktadır. Çikolatanın üretimindeki köklü rolü ile birlikte antik Maya ve Aztek uygarlıkları kıtasını yönetmekte oldukları için, kakaonun şifa ve tıbbi faydaları takdir edilir.

Kakao ve çikolata farklı terminolojilerdir. Kakao, ince öğütülmüş kakao çekirdeğinin az yağlı bileşenini belirtir. Kakao likörü veya kakao kütlesi olarak da bilinen bu bakla fasülye, aynı zamanda, kakao çekirdeklerinde bulunan, doğal olarak oluşan süt olmayan bir kakao yağı içerir. Kakao likörünün yaklaşık% 50-60'ı kakao yağı içerir.

Kakaonun Besin Değeri

Kakao demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor, bakır ve manganez gibi mineral açısından zengindir. Aynı zamanda vücuda karbonhidrat, protein ve diyet lifi sağlarken selenyum, potasyum ve çinko için de iyi bir kaynaktır. Buna ek olarak, içindeki kolesterol içeriği neredeyse önemsizdir. Kakao yağı, oleik asit ve doymuş yağlar gibi mono-doymamış yağların bir karışımı olan stearik asit ve palmitik asit içerir.

Kakaonun Sağlık Açısından Faydaları

Kakao, anti-inflamatuar, anti-alerjik, anti-kanserojen ve antioksidan özelliklere sahiptir ve çok sayıda sağlık faydası sağlayarak olumlu etkiler göstermiştir.

Kan basıncı: Flavonoid açısından zengin kakao, kan basıncını düşürmede ve kan damarlarının esnekliğini arttırmada yardımcı olur. Bu konuda yapılan araştırma çalışmaları, siyah çay ve yeşil çay yerine kakao esaslı ürünlerin tüketilmesi sonucunda sistolik ve diyastolik tansiyonda olumlu değişiklikler olduğunu göstermiştir. Bu olumlu değişiklikler, kakaodaki antioksidanların, nitrik oksit üretimini uyaran kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olan varlığına atfedilir. Dahası, bu, sağlıklı bir dolaşım sistemi sürdürmede yardımcı olur.

Antioksidan Kapasitesi: Karşılaştırmalı bir araştırma, kakaonun siyah çay, yeşil çay ve kırmızı şaraba kıyasla daha yüksek antioksidan aktivite sergilediğini ortaya koymuştur. Antioksidanlar, vücutta bulunan oksijen bazlı serbest kökleri nötralize etmeye yardımcı olur. Buna ek olarak, fenolik fitokimyasal maddeler bol miktarda bulunur ve ayrıca yüksek miktarda flavonoid içerir.

Beyin Sağlığı: Bilim adamları, flavonol bakımından zengin kakaonun yararlı etkilerini sağlıklı bir beyin korumaya kadar uzatabileceğini öne sürüyor. Bu nöroprotektif faydalar öğrenme ve hafıza işlevleri üzerinde de olumlu etkilere neden olabilir. Bulgular, kakao bazlı ürünlerin tüketiminin beynin kan akışını arttırdığını ve vasküler rahatsızlıkları iyileştirmek için terapötik potansiyelinin kanıtını sağladıklarını savunur.

Kan Kolesterolü: Araştırmacılar bir araştırma çalışmasında, kakaoun sırasıyla hem glikoz hem de kolesterol seviyelerinde hipoglisemik ve hipokolesterolemik etkilere sahip olduğunu göstermiştir. İçindeki bir diyet de trigliserit, LDL kolestrol ve glikoz düzeyinde bir azalma gösterdi. Ayrıca test deneklerinde sağlıklı HDL kolesterol seviyelerinde dikkate değer bir artış olduğunu göstermiştir.

Şeker Hastalığı: Kakao tüketiminin insülin direnci ve glikoz metabolizmasının iyileştirilmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu da, vücuttaki şeker seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Prohantosiyanidinler, zaman zaman diyabetin yol açtığı katarakt oluşumunun engellenmesine yardımcı olurlar. Bir araştırma çalışması, diyabetik nefrotoksisite gibi uzun vadeli diyabetik komplikasyonların tedavisinde koruyucu antioksidan aktiviteyi uyguladığını doğrulamıştır. Nefrotoksisite diabetes mellitusta önemli bir rol oynamaktadır ve ciddi böbrek hastalığının ana sebebidir. Serbest radikaller, bu diyabetik komplikasyonları oksidatif stres oluşturarak hücre ve doku hasarına yol açarak ağırlaştırır. Kakao'nun serbest radikal süpürme aktivitesi, bu tür hücre yaralanmalarının tedavisinde ve önlenmesinde terapötik etkiler göstermiştir. Başka bir araştırma çalışmasının bulguları, flavonol açısından zengin kakao tüketiminin, çeşitli ilaçlarda şeker hastalığının vasküler fonksiyonunun iyileştirilmesinde terapötik potansiyel taşıdığını düşündürmektedir.

Bronşiyal Astım: Kakao çekirdeği, rahatlatıcı bronş spazmlarına ve dar bronş tüplerine açılmaya yardımcı olan ksantin ve teofilin içerir. Bu ise , kolay  hava akışını kolaylaştırır . Astım ve nefes darlığı da dahil olmak üzere çeşitli alerjileri iyileştirmede değerlidir. Bu nedenle tüketimi bronşiyal astımdan kurtarmaya yardımcı olur.

Yara İyileşmesi: Kakao , doğal tıbbi ürünlerin imalatında terapötik ve yara iyileştirici özelliklerinden dolayı güvenilir olmuştur. Vücudun çeşitli enfeksiyonların gelişimini önlemeye yardımcı olur. Uygun ilaçla birlikte, vücudun Helicobacter pylori bakterilerinin yok edilmesinde de yararlı olduğu düşünülmektedir.

Obezite: Yapılan bir çalışmada yüksek yağda diyetin neden olduğu obezitenin önlenmesinde, kakaonun potansiyel faydaları incelenmiştir. Alınması lipid metabolizmasını modüle etmede ve yağ asitlerinin sentezini ve taşınmasını azaltmada yardımcı olur. Ayrıca, beyaz yağ dokuları ve karaciğerdeki ısı üretim mekanizması olan termojenezde bir iyileşme göstermiştir.

Kardiyovasküler Sağlık: Araştırmalar, kakaonun kardiyovasküler sağlık üzerinde de faydalı etkileri olduğunu göstermiştir. Antioksidan özelliklere sahip flakonoidler, yani procyanidin, kateşin ve epikateşin açısından zengindir ve kalbi güçlendirirken hücrelerin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda, endotel işlevinin geliştirilmesinede faydalıdır. Ve HDL kolestrolünün uyarılmasına yardımcı olur. Ayrıc  Kalp yetmezliğine neden olabilecek ölümcül kan pıhtılarının oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Kan trombositleri kardiyovasküler hastalıklarda önemli rol oynamaktadır. Kakaodaki flavonoidler, anti-platelet agrega etkilerine sahiptir ve kanın pıhtılaşması için geçen süre ölçüsü olan birincil hemostazı modüle eder. Bu sağlık etkileri, daha ciddi kardiyovasküler hastalıkların başlıca nedenlerinden bazıları olan ateroskleroz ve tromboz gibi çeşitli tıbbi durumların çoğalmasını önlemeye yardımcı olur.

Ruh Sağlığı Arttırıcı: Tüketilen kakao, bazı fizyolojik süreçlerde antidepresan ve benzeri etkiler göstermiştir. Çalışmalar, kakao flavonollerinin ruh halini arttırmaya, depresyonla mücadeleye ve kalıcı zihinsel zorlama sırasında gelişmiş bilişsel etkinlikleri desteklemesine yardım ettiğini göstermiştir. İçindeki nörokimyasal feniletilamin varlığı, memnuniyet duygularını arttırmada ve afrodizyak etkileri arttırmada yardımcı olur.

Kabızlık: Araştırmalar, kakao kabuğunun tüketilmesinin kronik kabızlık ve bağırsak fonksiyon bozukluklarının tedavisinde terapötik etkileri olduğunu göstermiştir. Pediatrik hastalar üzerinde yapılan çalışmaya göre, fiber açıdan zengin kakao ürünlerinin tüketimi kolonik, rektal ve bağırsak nakil sürelerinin daha hızlı olmasına neden olmuştur. Bir başka araştırmada, kakao ürünlerinin düzenli tüketiminin, bağırsak hareketi yapma, bağlanma sıklığını artırma ve gastrointestinal rahatsızlık gibi herhangi bir yan etki yaratmadan dışkıda daha yumuşak bir kıvamda kalma süresinde azalma ile daha iyi bağırsak işlevini teşvik ettiği gözlenmiştir.

Kanser: Kakao normal sağlıklı hücrelerin büyümesine etki etmeksizin kanser hücrelerinin büyümesini önlemede yararlı etkiler göstermiştir. Çalışmalar, kakaodaki flavonollar ve prosiyanidinlerin ortaya çıkardığı kimyasal önleyici ve anti-proliferatif özelliklerle ilgili kanıt sağlamıştır. Bu iyileştirici etkiler, kolon kanseri ve prostat kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin tedavisinde son derece değerli olduğunu kanıtlamıştır.

Bakır Eksikliği: Kakao, hastalarda uzun süreli enteral beslenme bakımından bakır eksikliğinin tedavisinde yarar sağlar. Araştırma çalışmaları, kakaonun bakır ikame tedavisinde oldukça değerli olduğunu ve bu tür hastalarda hemoglobin seviyesinde, lökosit sayımında ve bakır içeriğinde belirgin iyileşmelere neden olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen bulgulara göre, kakao, normal bakır düzeylerini korumak için diyet içerisine dahil edilmesi gereken bakır açısından zengin bir bileşen olarak değerli ve bu gibi durumlarda bakır eksikliğinin tedavisinde bir çare olarak değerlendirilmektedir. Anemi, nötropeni ve lökopeni gibi bakır eksikliğinden kaynaklanan hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı olur.

Kronik Yorgunluk Sendromu: Kakaonun, kronik yorgunluk yaşayan insanlar üzerinde sakinleştirici etkiler bıraktığı gösterilmiştir. Kakaonun zayıflatıcı etkileri beyindeki serotonin, anandamid ve feniletilamin gibi nörotransmitterlerin salınmasına atıf yapar ve nöronal hücreler üzerindeki oksidatif stresden koruyucu etkilere neden olur ve kronik yorgunluk sendromuyla mücadelede yardımcı olur.

Cilt Bakımı: Kakaonun cilt sağlığı korumada etkili olduğu gözlenmiştir.  Araştırma bulguları, flavonol bakımından zengin kakao tüketiminin, UV kaynaklı eritem etkilerini azaltmada ve cilt pürüzlülüğünü ve  pullanmayı azaltmada yardımcı olduğunu düşünülmektedir. Aynı zamanda cilt esnekliğini, hidrasyonunu ve yoğunluğunu arttırmaya yardımcı olur. Bir başka çalışmada ise, kakaodaki epikateşinin, hemoglobin oksijen satürasyonunu artırmada, dermal dokulardaki sağlıklı kan akışını tetiklemede ve endojen fotografik korumaya katkıda bulunmada yardımcı olduğunu doğrulandı. Ayrıca çeşitli cilt bakım ürünlerinin hazırlanmasında kullanılır.

Nörodejeneratif Bozukluklar: Kakaoda epikatepin ve kateşin gibi önemli flavonolların varlığı, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde yararlı etkiler göstermiştir. Araştırma bulguları, bu fito kimyasalların, akılda oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olan sinerjik niteliklere sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, nöronal hücre hasarının önlenmesinde yardımcı olur ve hücre zarının sitotoksite karşı koruyucu bir etkiye neden olur.

Magnezyum Eksikliği: Kakao ürünlerinin bir diğer yararı da vücuttaki magnezyum eksikliğinin kötü etkilerini önlemedeki rolüdür. Bir araştırmacının araştırma çalışması, kakao ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesinin, uzunca bir süre magnezyumdan yoksun bir diyetten kaynaklanan olumsuz etkilerin önlenmesinde yararlı olabileceğini doğrulamıştır.

Mutfağınızda Kakao: Kakao, çikolata ve diğer tatlı lezzetleri üretiminde kullanımı nedeniyle dünya çapında değer kazanmıştır. Kakao çekirdeği, istenilen üründe çikolata üretmek için kavrulur, soyulur, öğütülür tatlandırılır ve aromalı hale getirilir. Şekersiz çikolata, acı tatlı çikolata, yarı tatlı çikolata, sütlü çikolata ve beyaz çikolata da dahil olmak üzere kakao çekirdeklerinden birkaç çeşit çikolata üretilir. Kakao yağı, gıdanın lezzetini ve aromasını arttırmak için jelatin yerine de kullanılır. Kakao yağının erime noktası insan vücudunun sıcaklığının altındadır. Bu avantajlar, kakao yagini hayvan yan ürünlerinden türetilen jelatin yerine tariflere dahil etmek için bitki esasli sağlıklı bir alternatif haline getirir.

Benzer Yazılar