Son yıllarda mucizelerine tanık olduğumuz ve popülerliği giderek artan bir yağ; kantaron yağı. Piyasada sarı kantaron yağı ya da kırmızı kantaron yağı olarak bilinir ancak işin özünde her ikisi de kantaron yağıdır. Sarı kantaron yağı ile kırmızı kantaron yağı arasındaki fark; sarı kantaron yağının kurutulmuş kantarondan, kırmızı olanın ise taze kantarondan üretilen bir yağ olmasıdır. Yani aslında her iki yağ da aynı işlevi görür. Aktarlarda sıkça karşımıza çıkan yağlardan biri olan kantaron yağı aynı zamanda kılıç otu, binbirdelik otu, kan otu gibi isimlerle de bilinir. Otsu bir bitki türüdür. Mızrağı andıran bir şekle sahiptir. Ucunda çiçekli dalları vardır. 8 ila 50 milimetre aralığında değişir. Kendine has yaprakları vardır. Bu yağa binbirdelik otu da denir, bunun nedeni yaprakların ışığa tutulduğunda parlak yağ noktacıklarının görülmesidir. Yaz aylarında toplanır. Kurutulur ya da taze olarak işlenir. Kantaron yağı özellikle alternatif tıpta adından sıkça söz ettirir. Kantaron yağı, birçok yararlı bileşeni içerir.
Kantaron yağının faydaları nelerdir?
Kantaron yağı bitkisel tedavi denince ilk akla gelen yağlardan biridir. Hastalıklardan korunma, cilt yaşlanmasının önüne geçme, cildi güzelleştirme, yaralara iyi gelme gibi faydaları vardır. Kantaron yağının en önemli faydalarından biri cilt üzerindedir. Kantaron bitkisinden elde edilen yağlar hücre yenilenmesini destekler. Özellikle cilt lekelenmesi üzerinde güçlü etkiye sahiptir. Cilt yüzeyini yenilediği için aynı zamanda leke oluşumunu da önler. Özellikle yara, yanık ya da sivilce izleri üzerinde etkilidir. Yaşlılık lekeleri, hamilelikten sonra oluşan lekeler, güneş lekeleri gibi cilt sorunları üzerinde etkilidir. Cilt tonunu eşitler ve daha hoş bir görünüm sağlar. Kantaron yağının sadece cilt üzerinde etkisi yoktur. Ani oluşan kan kayıplarında, kanamanın azalmasına da etki ettiği bilinir. Demir eksikliğinden kaynaklanan el ve ayak üşümeleri için de iyidir; kantaron yağının el ve ayakaltlarına sürülmesi vücut ısısını arttırabilir. Kantaron yağı iyi bir varis savaşçısıdır; kan dolaşımına etki ettiğinden varise karşı olumlu etkileri olabilir. Uçukların iyileşmesini sağlayan doğal bir yağdır. Özellikle mevsim geçişlerinde en büyük sorunlardan biri saç dökülmesidir. Kimi zaman mevsimsel değişimler, kimi zaman da stresten kaynaklanan saç sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Saç diplerine uygulanıp masaj yapıldığında, saçların güçlenmesini sağlar ve saç dökülmesinin önüne geçer. Yanı sıra kepek oluşumu üzerinde de olumlu etkiye sahiptir; saç derisini beslediği için kepek oluşumunu önleyebilir. Bebekler için rahatlatıcı etkileri vardır özellikle pişiklere iyi gelebilir. Adet sancılarını azalttığı düşünülür. Uykuya geçişte zorlananlar için lavanta yağının yanı sıra kantaron yağı da iyi bir alternatif olabilir. Baş ağrılarına iyi geldiği söylenir özellikle şakaklara sarı kantaron yağı ile yapılan masajın ağrıyı azalttığı düşünülür. Tüm bunların yanı sıra egzama, kontakt dermatit ve pişik gibi sorunların önlenmesini de sağlar. Kantaron yağı sadece insanlar için değil hayvanlar için de faydalıdır. Kedi, köpek gibi evcil hayvanlarda oluşan yaraların tedavisinde kullanılabilir. Bir pamuk yardımı ile sürülen sarı kantaron yağı, pet dostunuzun yararını iyileştirecektir. Kantaron yağı aynı zamanda sindirim için de faydalıdır. Eğer ağız yoluyla çok az bir miktar alınırsa sindirimi düzenleyebilir. Kabızlık, şişkinlik gibi sorunların önüne geçmek mümkündür. Tek başına ya da yoğurt gibi besinlere karıştırılarak tüketilebilir. Aynı zamanda bitki çayı olarak da içilebilir. Çay şeklinde hazırlanan kantaron yağının böbrekleri koruduğu bilinir ancak ağız yoluyla kantaron yağı tüketimi bir tatlı kaşığını geçmemelidir. Kantaron yağı her ne kadar faydalı yağlar arasında gösterilse de beklenmedik durumlar da gerçekleşebilir. Bu nedenle kantaron yağını kullanmadan ya da tüketmeden önce mutlaka doktora danışmanızı öneririz.
Kantaron yağı yüze iyi gelir mi?
Özellikle kış aylarını yaşadığımız şu günlerde cildimizde hassasiyet oluşabilir. Sert esen rüzgârlar kuruluğa neden olabilir ya da cildimiz kızarabilir. Kantaron yağının güneş yanıkları ve lekeler üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor. Özellikle ciltteki kızarıklıkları azalttığı düşünülüyor hatta düzenli kullanımda kızarıklıkları tamamen ortadan kaldırabiliyor. Hem sivilcelerin hem de sivilcelerden kalan lekelerin temizlenmesinde önemli bir destekçi. Eğer hassas bir cilde sahipseniz kantaron yağını her gün kullanmak yerine haftada 1 kullanabilirsiniz ancak öncesinde olası bir alerjik reaksiyonu önlemek için mutlaka doktora danışmanız gerekir.
Kantaron yağı nasıl yapılır?
Kantaron yağını yapmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle kantaron otunu yıkayın ve kurumaya bırakın. Ardından kuruyan bitkiyi sapıyla birlikte bir kavanoza yerleştirin. Bitki uzunsa birkaç parçaya ayırabilirsiniz. Sonra kavanoza az miktar saf zeytinyağı ekleyin. Kavanozun ağzını bir tülbent ile kapatıp (kavanozun kapağını kapatmayın, sadece tülbent ile örtün) güneşe konumlayın. Yaklaşık 5 gün kadar güneşte bekletin. 5 günün ardından tülbenti çıkarın ve kavanozun kapağını kapatın. Yaklaşık 45 gün güneşte bekletin. Yağ bir süre sonra koyu kırmızı bir renk olacaktır. Ara ara kavanozu ters düz ederek yağın özdeşleşmesini sağlayabilirsiniz. 45 günün ardından yağı süzebilir ve kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Sarı kantaron yağının cam şişede saklanması önemli bir detaydır bu sayede daha uzun ömürlü ve sağlıklı olacaktır.
Önemli Not: Yazımızın satır aralarında da değindiğimiz gibi her ne kadar doğal bir yağ olsa da her bünye için uygun olmayabilir. Bu nedenle tüketmeden ya da kullanmadan önce olası alerjik reaksiyonları önlemek için mutlaka doktorunuza danışmanızda yarar var.