Faydalı İçecekler
Karbonatlı Suyun Faydaları Nelerdir? 18.05.2018

Karbonatlı Suyun Faydaları 

Kemik Sağlığını Korur

Birçok kişi, yüksek asit içeriğinden dolayı karbonatlı içeceklerin kemik için kötü olduğuna inanmaktadır. Bununla birlikte, araştırmalar, karbonatın suçunun olmadığını göstermektedir. 2,500’den fazla kişiye yönelik geniş bir gözlemsel çalışmada, kolanın yol açtığı kemik mineral yoğunluğu karbonatlı suyun yol açtığı mineral yoğunluğundan daha düşük olduğu belirtilmiştir. Bazı çalışmalarda ise karbonatlı suyun kemik sağlığı üzerinde hiçbir zararı olmadığı görülmüştür. Bir başka çalışmada, gazlı içecek tüketen genç kızların kemik mineral yoğunluğu daha düşük olduğu bulundu. Bu, diyetlerinde sütün yerini alan bu içeceklerin yetersiz kalsiyum alımına neden olduğunu işaret etmektedir.

Kalp Sağlığını Korur

Karbonatlı suyun kalp sağlığını nasıl etkilediği konusunda çok sınırlı araştırma bulunmasına rağmen mevcut araştırmalar karbonatlı su içmenin kalp sağlığını koruduğunu göstermektedir. Kemik sağlık araştırmasından 18 menopoz sonrası kadınla aynı grupta, araştırmacılar kalp sağlığının göstergelerini ölçtüler. Sodyum içeren karbonatlı su içenler, LDL (“kötü”) kolesterol, inflamatuvar belirteçler ve kan şekerinde bir düşüş yaşadı. Dahası, HDL’de (“iyi”) kolesterolde de bir artış oldu. Buna ek olarak, 10 yılda kalp hastalığının gelişme riski, kontrollü suya kıyasla, karbonatlı su içenler için tahmini %35 daha düşüktü. Tekrar belirtmekte fayda var ki, karbonatlı suyun kalp sağlığı üzerindeki etkisini içeren çok az çalışma bulunmaktadır. Dolayısıyla tüketmeden önce lütfen doktorunuza danışın.

Diş Sağlığını Korur

Karbonatlı suyla ilgili en büyük endişelerden biri, diş üzerine direkt olarak maruz kaldığı için diş üzerindeki etkisidir. Bu konuda yapılan bir araştırmada, karbonatlı suyun diş minesine şeker içeren sulardan daha az zarar verdiği belirtilmiştir. Ayrıca, şekerli içeceklere göre 100 kat daha az zararlı olduğu da ortaya konmuştur. Başka bir çalışmada, diş minesinin örnekleri 24 saat çeşitli içeceklerde yer almıştır. Şeker ilave edilen karbonatlı ve karbonatlı olmayan içecekler, diyet içeceklerine kıyasla mine kaybını önemli ölçüde arttırmıştır. Çeşitli çalışmaların bir diğer göstergesi ise, şeker ve karbonat kombinasyonunun ciddi diş çürümesine neden olabileceğini konusundadır. Karbonatlı suyun içine şeker ve benzeri glikoz içerikli besinler koymanız sizin yararınıza olmayacaktır. Kısacası şeker ilave edilen karbonatlı içecekler diş minesini bozarken, sade karbonatlı su nispeten zararsız etkilere sahiptir.

Yutkunmaya İyi Gelir

Karbonatlı su çeşitli şekillerde sindirim sistemine faydalı olabilmektedir. Yaşlı insanlarda daha fazla görülen yutma becerisindeki zayıflığı bir nebze olsun gideren karbonatlı su yutma kapasitesini artırabilmektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda, karbonatlı su içen genç ya da yaşlı bireylerin yutma becerileri artmıştır. Bir çalışmada, 16 sağlıklı kişiden defalarca farklı tür sıvıları yutmaları istenmiştir. Karbonatlı su, yutkunma işlevinden sorumlu sinirleri uyarabilme yeteneğini artırmıştır. Boğazlarını temizlemeye sürekli ihtiyaç duyduğunu düşünen 72 kişinin katıldığı bir çalışmada, buz gibi soğuk karbonatlı su içtikten sonra yutkunma becerilerinin yaklaşık %63 kadar iyileşmeye yol açtığı gözlenmiştir. Ayrıca sık ve şiddetli semptomları olanların şikayetleri azalmıştır.

Doygunluk Hissi Verir

Karbonatlı su da sade sudan daha uzun süre doygun hissetmenize yardımcı olabilmektedir. Karbonatlı su yiyeceklerin ilk bölümde daha uzun süre kalmasına yardımcı olabilmekte ve doygunluk hissini tetikleyebilmektedir. 19 sağlıklı genç kadının kontrollü bir çalışmasında katılımcılar 250 ml karbonatlı su içtikten sonra doygunluk hissi puanlarını daha yüksek vermişlerdir. Bununla birlikte, bu sonuçları teyit etmek için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.

Kabızlığa ve Bağırsaklara İyi Gelir

Kabızlık yaşayan insanlara, karbonatlı su içmek semptomlarını hafifletme açısından önerilmektedir. Sindirim sorunları olan 40 yaşlıdan oluşan iki haftalık bir çalışmada, ortalama bağırsak hareketi sıklığı, musluk suyu içilen gruba kıyasla, karbonatlı su içen grupta yaklaşık iki katına çıkmıştır. Dahası, katılımcılar semptomlarda %58’lik bir düşüş bildirmişlerdir. Ayrıca, karbonatlı suyun mide ağrısı da dahil olmak üzere diğer hazımsızlık semptomlarını iyileştirebileceğinin belirtileri bulunmuştur. Yapılan kontrollü bir çalışmada kronik sindirim sorunları yaşayan 21 kişi 15 gün boyunca karbonatlı su tüketmiştir. 15 gün sonra, karbonatlı su içenlerin sindirim belirtileri, kabızlık ve safra kesesi boşaltımında belirgin düzelmeler yaşanmıştır.

Vücuttaki Su Dengesini Sağlar

Su bir besin maddesi olarak düşünülmez, ancak iyi bir sağlık için çok önemlidir. Su vücudu zinde tutar ve besinleri vücudunuzun her yerine taşımak için gereklidir. Yemeklerle beraber doygun hissetmenizi sağlar ve sıvı tutma oranını azaltır. Boston College diyetisyeni olan Sheila Tucker’a göre, insanların çoğu su içmiyor. Her gün içmeniz gereken su miktarı yaş, cinsiyet, besin seçenekleri, aktivite, hava durumu ve sağlık koşullarına bağlıdır. Genel olarak, vücut ağırlığının her 30 kg için bir litre su veya 150 kiloluk bir kişi için günde 3 litre su hedeflemelisiniz. Günlük rutininize karbonatlı su eklenmesi günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir.
Daha fazla su içmeye çalışmaktansa kendiniz yumuşak bir içki içmek için uğraşıyorsanız, artık karbonatlı suyun denenmesi gerekiyor. Bu, soda ve karbonatlı suya karşı sağlıklı bir alternatif olarak anılır. Karbonatlı su, hidrat bırakmanın iyi bir yolu değil, aynı zamanda hazımsızlık ve kabızlığı da geliştirebilir.
Sulu Kalın

Cildin Nem Oranını Ayarlamaya Yardımcı Olur

Suyun tadını beğenmeyen ve bu sebeple de içmeyen kişilere sıklıkla rastlanılmaktadır. Bununla birlikte, doğru su tüketimi optimal sağlık için önemlidir ve genel hidrasyon ihtiyaçları için mükemmel bir sıvıdır, çünkü kalorisiz ve şekersizdir. Yeterli nem, vücudunuzun serinlemesine, ağız, burun ve gözlerinizin nemli tutulmasına, eklem ve kas işlevinin iyileştirilmesine, sağlıklı bir cilde, vücudunuzdaki toksinlerin temizlenmesine ve daha iyi kardiyovasküler sağlık için kan hacminizin düşürülmesine yardımcı olur. Bu sebeple karbonatlı su ile damak tadınızı hafifletebilirsiniz.

Kalsiyum Açısından Zengin

Karbonatlı maden suyu kalsiyum dahil önemli miktarda mineral içerir. Kalsiyum miktarı markalar arasında değişiklik gösterse de, bazı seçenekler litre başına 348 miligram kadar kalsiyum içerir. Bu 2.000 kalorilik diyet temelli kalsiyumun günlük değerinin yüzde 44’ünü oluşturmaktadır. Kemik kuvvetini yükseltme rolüyle bilinen kalsiyum, kalp fonksiyonu, hücre sinyali, sinir iletimi ve hormon sekresyonu gibi kas fonksiyonları için de gereklidir. Dengeli bir diyet ile birleşince, karbonatlı maden suyu içmek, sağlık için ihtiyacınız olan kalsiyumun alınmasına yardımcı olabilir.

Magnezyum Açısından Zengin

Magnezyum protein, kas ve sinir fonksiyonunun sentezi, kan şekeri ve kan basıncının düzenlenmesi de dahil olmak üzere birçok biyolojik fonksiyonda önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca enerji üretimi için de gereklidir. “Amerikan Klinik Beslenme Dergisi” nin Ocak 2002 sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, birçok kişinin diyetinde yeterli miktarda magnezyum yer almıyor. Bununla birlikte çalışma, karbonatlı maden suyunun bir magnezyum kaynağı olabileceği sonucuna varmıştır.

Benzer Yazılar