Beslenme
Karbonhidrat Nedir? Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir? 23.11.2016

KARBONHİDRAT

Canlının yapısına katılmayan uzun süreli dozaj etkisi yaratan karbonhidrat. Aktif aldehit veya keton grubuna sahip polihidroksi alkoller veya hidroliz edildiklerinde bu maddeleri veren bileşikler olarak bilinir.

Tüm canlı hücrelerde bulunur. Genellikle büyük moleküller halindedir. Vücuda alınan bu büyük moleküllerin hücrelere iletilmesi için canlı tarafından sindirilmesi ve uygun molekül büyüklüğüne kadar parçalanması gerekir.

VÜCUT İÇİN KARBONHİDRAT

Karbonhidrat metabolizma için tercih edilen enerji kaynağıdır. Vücudun; protein ve yağ ihtiyacını, enerji için elde etmesi mümkün olsa da, Vücut bunu gerçekleştirmesine ve optimal düzeyde çalışmasına izin vermiyor. Karbonhidrat tüketildiğinde destek yardımcı etkisi yaratıyor.

Glikoz içine girmiş ve enerji için kullanılacak ilk olasılık karbonhidrattır. Glikoz ile çalışan kaslar için tercih edilen enerji kaynağı, tüm karbonhidratlar kullanılmadan önce glikoza parçalanması gerekir.

Eğer vücut, enerji için glikoz gerektirmiyorsa sonra tüketilen karbonhidrat glikojene dönüştürülür ve depolanır. Vücudun karaciğer ve daha sonra kullanılmak üzere kas dokusu içinde glikojen şeklinde karbonhidrat depolar. Vücudun enerji ihtiyacı olduğunda bu depolanan glikojeni yıkmak için , glikoz ve enerji kullanımında dönüştürebilirsiniz.

Eğer glikojen depoları karaciğer, böbrek ve kas dokusu tam olursa, o zaman karbonhidrat yağa dönüştürülür ve (vücut yağ) yağ dokusu olarak depolanır.

PERFORMANS ARTTIRIR

Performans üzerindeki etkilerini anlamak için, öncelikle vücudunuzun bir set içinde , enerjinin farklı formlarını nasıl kullandığını bilmek gerekir. Ağırlık kaldıran insanlar için ,vücudun enerji ihtiyacı için gereklidir. Adenozin Trifosfat veya ATP, kaslarınızın kasılmasına sunulabilecek tek enerji kaynağıdır. Ne yazık ki, sadece Kas depolarına kadar birkaç saniye için kas kasılmasına destek için ATP yetersizdir, bu nedenle değiştirilmelidir.

Eğer değiştirilmez ise kas kasılması durabilir ve vücut set oluşturabilir. Neyse ki vücudunuz (CP) kreatin fosfat parçalayarak ATP depolarını değiştirir. Bu ATP hızlı ikmal için enerjiyi serbest bırakır. Vücudun ATP depoları yerine , vücudunuz spor salonunda yaptığınız her set için bu işlemi tekrarlar.Glikoz ve glikojen sorunu varsa vücudunuzda, yoğun bir çalışma programı uygulayamazsınız. Karbonhidrat tüketimi, enerji için acil kullanım için kullanılabilir. Kan akımı ve glikoz sağlar. Glikojen depoları boş kalır ve uygun egzersiz programlarına  en uygun yoğunluklarda devam etmeniz için izin verir.

KARBONHİDRAT TOZU

Artık herkesinde bildiği gibi kilo almak isteyenler için, doğal yöntemler ve beslenme düzenlemeleri dışında kilo aldırıcı haplar, protein tozu, karbonhidrat tozu ve besin takviyeleri gibi alternatifler bulunuyor. Dünya üzerinde insanlarda aşırı kilolardan dolayı şikâyet ederken yine  zayıflıktan şikâyet eden insanlarda elbette ki bulunmaktadır. Aşırı zayıf olan birçok insan için de burada Karbonhidrat Tozu devreye girmektedir. Karbonhidrat tozu, kilo aldırıcı bir yardımcıdır.

Normal olarak reçetesiz temin edebileceğiniz karbonhidrat tozu, birçok eczanede ve vitamin bar mağazasında bulabileceğiniz karbonhidrat tozu, vücudun ana enerji kaynağı karbonhidratlar olduğu için öncelikle  vücuda enerji veriyor. Verdiği enerji sayesinde özellikle fiziksel aktiviteler için performansı en üst seviyeye taşımaya yardımcı oluyor.

Önemli ve bilinmesi gereken önemli nokta, her karbonhidrat tozunun aynı olmadığı ve sağlıklı kilo alabilmek için karbonhidrat tozu, protein tozu ve kilo aldırıcı bir takviye kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

KARBONHİDRAT TOZU FİYATLARI

Karbonhidrat tozu kullanacaklara fiyatlarından kısaca bilgi verecek olursak . 89 TL, 122 TL, 142 TL den 300 TL ’ye kadar kilo ve marka açısından  çeşit çeşit karbonhidrat tozları bulunmaktadır. Size en uygun olanı satın alarak kilo almaya sağlıklı bir şekilde başlayabilirsiniz.

KARBONHİDRAT İÇEREN BESİNLER

BİLİNEN SAĞLIKLI KARBONHİDRATLAR;

- Fasulye

- Mercimek

- Kırık bezelye

- Patates

- Elma ,Muz ,Kayısı

- Kepekli ürünler

- Mısır

SAĞLIKSIZ KARBONHİDRATLAR;

- Şeker

- Hamburger

- Patates cipsi

- Kola

Benzer Yazılar