Beslenme
Karpuzun Faydaları 02.11.2016

Karpuz; kanser, diyabet, kalp hastalığı, sıcak çarpması, makula dejenerasyonu , iktidarsızlık, böbrek hastalıkları önleme ve yüksek kan basıncına düşman bir meyvedir.

Bir sıcak yaz gününde karpuz ne kadar iyi gelir hepimiz biliyoruz. Citrullus Lanatus ise şık ve bilimsel adıdır.

Çok çeşitliliği, süper tatlı ve acı arasında değişen tadı ve  boyut olarak değişen karpuz, aslında Güney Afrika'ya özgü çiçekli bitki gibi bir asma olarak kabul edilir.  Kuzey Mısır'a taşınmasının ardından  Nil Nehri Vadisi ve en son da Doğu Çin taşındı, kabaca 1000 yıl önce. Karpuz dünyada ve Amerika'da 50 eyaletin 44 ‘ünde yetiştirilir. Özellikle daha büyük ve daha sulu olması için seçilen, bize çok aşina olan büyük meyve elde edilir. İç kısmı ; bu genellikle yemiş olduğu kabul edilen karpuzun bu kısmı birçok tohum içeren yumuşak, kırmızı ya da pembe ve yeşil dış kabuğu sert ve etlidir. Nadiren yenir.

Karpuzun Besin Değeri

Karpuz sağlıklı ya da yararlı etkileri uzun bir liste olarak eşsiz besin değerleri sıralanabilir. Vitaminler, mineraller ve organik maddelerden elde edilir. Bu da potasyum, C vitamini, kalsiyum, magnezyum, lif, protein, önemli ve çok büyük miktarda vardır. Ayrıca, amino asitler ve vitamin, B6 vitamini, niasin, tiamin, ve çeşitli likopen de dahil olmak üzere vitamin içerir.

Karpuzun bu bileşenleri sağlık faydası  üzerinde büyük etkisine katkıda bulunur; Aşağıda bazı faydaları daha ayrıntılı inceleyelim.

Sağlığa Faydaları;

Böbrek Sağlığı

Karpuz, temizlik için ya da böbrekte ki  toksik maddelerinin yıkılması için çok faydalı olan potasyumu içerir. Ayrıca, kandaki ürik asit konsantrasyonunu azaltarak, böbrek hasarı ve organ böbrek taşı oluşumu olasılığını azaltmaya yardımcı olur. Buna ek olarak, su içeriği yüksek olunca yine böbreklerin temizlenmesi için yararlıdır. Ve sık idrara neden olmaktadır. Ayrıca, karpuz mevcut antioksidan içeriği ile uzun süre böbreklerin sağlıklı kalmasını sağlamak ve kırışıklıkları azaltmak ve cilt üzerinde yaşlılık lekeleri gibi erken yaşlanma belirtilerini azaltır.

Sıcak Çarpmalarını engeller

Karpuz vücut ısısı ve kan basıncını azaltmada etkilidir. Tropikal bölgelerde yaşayan pek çok insan her gün öğleden sonra yaz aylarında sıcaktan korunmak için bu meyveyi tüketir. Hindistan'da, satıcılar tarafından hemen hemen her sokakta yaz sezonunda satılan bir meyvedir. Karpuzun içerdiği su miktarı yüksektir.

Yüksek Tansiyon

İyi miktarda potasyum ve  magnezyum kan basıncını aşağı çekmek  açısından çok faydalıdır. Potasyum damar açıcı olarak, kan damarları ve arterlerin gerginliğini serbest bırakır, böylece artan kan akışını uyarıcıdır. Ve kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltır. Bu meyvelerde bulunan bu amino asitler de arter duvarlarını ve damar sertliği önlemek, böylece kan pıhtıları, felç, kalp krizi, damar sertliğinin kan basıncını azaltmak için yardımcı olur.

Kanseri önler

Karpuz halkın gözünde son yıllarda ilgi çekmeye başladı. Likopenin, giderek Kanser Önlemeye bağlı olan doz phytonutrient, bileşik etkileyici seviyesi nedeniyle yıllar sonra , çalışmalar tutarlı sonuçlar getirmeye devam ettikçe Karpuz da ilgi çekmeye başladı.

Likopen nedir ?

Likopen, parlak kırmızı bir karotenoid pigmenttir. Domates ve diğer kırmızı meyvelerde bulunur. Likopen insan vücudunda bulunan en yaygın karotenoiddir ve en güçlü karotenoiddir.

Önemli ölçüde likopen ; prostat, meme, kolon, akciğer ve rahim kanseri riskini azalttığı görülmüştür. Tüm C vitamini antioksidan potansiyeli ve likopen etkisi arasında, karpuz çok faydalı anti-kanser bir meyvedir.

Diyabet

Düşük enerji ve düşük şeker diyetinde olması gereken şeker hastaları, genellikle  Karpuzu tecih ederler. Çünkü onlara iyi hissettiren bir meyvedir. Karpuz onlar için iyi bir ek olabilir. Tadı tatlı olmasına rağmen, kalın bir kama toplam ağırlığının yüzde doksan dokuzu su ve kaba yemden oluşur. Çok az kalori verir. Ayrıca, potasyum vücutta insülinin düzgün çalışmasını magnezyum yardımı gibi çeşitli vitamin ve mineraller sayesinde kan şekeri seviyesini düşürür. Karpuz da bulunan arjinin, kan şekerinin insülin etkisini arttırmak için çok etkilidir.

Kalp Sağlığı

Karpuz da bol bulunan Lypocene’nin  bir dozu, kalp fonksiyonlarını geliştirir. Beta karoten, olağanüstü antioksidan ve anti-aging özellikleri için bilinen, aynı zamanda yaşa bağlı kalp sorunları önler. Karpuz içinde çok düşük enerji ile (potasyum kalp krizi riskini düşürür) C vitamini, amino asitler ve Potasyum yardımıyla birlikte, kolesterol düşürücü ve  tehlikeli koşulları ,çeşitli kalp risklerini engeller.

Makula dejenerasyonu

Eğer ki Karpuz tüketiyorsanız ; Göz sağlığınız ve Makula dejenerasyonu için endişelenmeyin. C vitamini ,lutein ve zeaksantin gözleriniz korumaya yardımcıdır. Körlük ve yaşla ilgili dejenerasyon-Gözlerin korunmasını sağlayacak ve bu antioksidanlar gözlerinizin ve optik sinirlerin kuruması ile ilgili rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olacaktır.

İktidarsızlık

Arginin, erektil disfonksiyon tedavisinde faydalı ve kimyasal uyarıcıdır. Doğanın  karpuz ile verdiği, birkaç dilimi libido artışına sebep olur. cinsel soğukluğu azaltmak ve aşk hayatınız için bir çözüm olabilir.

Ek faydalar

Lypocene’nin hasarlı dokuların onarımında etkili olduğu bulunmuştur. Karpuz çekirdeği; faydalı yağlar ve protein bakımından zengindir. Karpuz aynı zamanda iç organlar, gözler ve salgı sisteminin sağlıklı ve düzgün işleyişi üzerinde yüksek etkisi olan vitaminler içerir.

Benzer Yazılar