Bitkisel
Katarakt İçin Doğal Tedavi Yöntemleri 09.05.2017

Kataraktlar özellikle yaşlı nüfusta on milyonlarca insanı etkilemektedir. Badem, havuç, sarımsak, bal, ıspanak, muz, yeşil çay, yaban mersini ve buğday ekmeği katarakt için oldukça faydalı yiyeceklerdir.

Yaşla birlikte kötüleşen birçok sağlık sorunu olur ve katarakt da bir istisna değildir. Kataraktlar, gözünüzdeki bulanık bölgelerdir ve bulanık görme, gece görme güçlüğü, hafif halolar ve soluk renk algılamasıyla sonuçlanan, net bir şekilde nesneleri netleştirmek ve odaklamayı zorlaştırır.

Genelde kademeli bir durum olarak görülmekle birlikte, tedavi edilmediği takdirde, görme ve yaşama kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Dünyada yaklaşık 20 milyon körlük vakasına kataraktın sebep olduğu tahmin edilmektedir. Kataraktın başlıca nedeni doğal yaşlanma sürecidir, ancak görüşünüzün bulutlanmasına neden olan diğer unsurlar da vardır. Sigaralar, şeker hastalığı, alkol ve güneş ışığına uzun süre maruz kalma, travma, vitamin eksikliği veya bazı hastalıkların yanı sıra çeşitli genetik faktörlere ek olarak katarakt gelişimini hızlandırabilir.

Katarakt cerrahisi can sıkıcı ve yaşamı değiştiren bu durum için çok popüler bir çözüm olsa da, dünyanın birçok yerinde bu seçenek mevcut değildir. Bu nedenle, katarakt gelişimini hafifletmek veya durdurmak için tarih boyunca çeşitli bitkisel ve doğal ilaçlar geliştirildi. Bu vitaminlerin çoğalması ve antioksidanların katarakt hastalarına olumlu etkisi olduğu gösterildiğinden, bu seçeneklerin çoğu diyet düzenlemelerinden oluşmaktadır. Şimdi, katarakt için faydalı olan doğal ürünleri yakından inceleyelim.

Katarakt İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Yabanmersini: Çilek, çeşitliliği ve güçlü antioksidan yoğunluğu nedeniyle gezegendeki en güçlü meyvelerden biridir. Yaşlandıkça gözler dahil olmak üzere vücudumuzun çeşitli yerlerinde oksidatif stres bu alanları zayıflatabilir ve kırılmaya daha yatkın hale gelebilir. Yabanmersinindeki antioksidanlar bu serbest radikal hasarını önleyebilir ve önümüzdeki yıllarda vizyonunuzu koruyabilir.

Muz: Kataraktla savaşta, diyetinize ekleyecek en önemli antioksidanlardan biri luteindir. Bu enzim genellikle sarı ve turuncu meyvelerde ve sebzelerde bulunur ve katarakt oluşumu ve kalınlığı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Lutein, göz sağlığını iyileştirdiği ve kataraktlarla ilişkili merceklerin bulutlanmasını yavaşlattığı kanıtlanmış güçlü, özel bir antioksidandır.

Ispanak: Yeşil sebzeler, ıspanak gibi, kataraktların potansiyel bir çare olarak yaygın bir şekilde övülür. Bu sebzeler, oksidatif stresin ve gözlerdeki serbest radikallerin verdiği zararı tersine döndürebilen yüksek miktarda phytonutriente sahiptirler. Bu serbest radikalleri nötralize ederek ve proteinin çökelmesini önleyerek, ıspanak görüşünüzü odaklı tutabilir.

Sarımsak: Sarımsak aktif maddesi olan allisin, antifungal ve antibakteriyel bir ajan olmakla birlikte son derece güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sisteminize yaş ilerledikçe ihtiyaç duyduğu miktarı verebilir ve gözler dahil olmak üzere vücudun tamamındaki oksidatif stresini azaltabilir, böylece katarakt gelişimini geciktirir veya tersine çevirebilir.

Buğday: Son araştırma, buğday ekmeğinin kataraktlarda azalma yarattığı fark edildi ve kataraktla mücadele eden birçok insan için popüler bir yaklaşım haline geldi.

Bal: Bize sunulan en saf ve en besleyici zengin maddelerden biri baldır. Bal, yıllar boyunca sayısız iyileşme ile görevlendirildi. Gözünüze bal koyma fikri çekici görünmese de, tamamen saf balınız varsa, gözlerinize az miktarda koyabilir ve yoğun besin maddelerini ve antioksidanları kullanabilirsin.

Badem: Badem, nesiller boyu görme problemleri için geleneksel ilaçlar olarak kullanılmıştır. Bademi gece ıslatın ve en iyi sonucu almak için sabahları yavaşça tüketin. Badem, omega-3 yağ asitleri ve diğer sağlıklı organik bileşiklerin zengin bir kaynağıdır ve vücudun iltihaplanmasını önleyerek katarakt gelişimini önleyebilir.

Havuç: Göz sağlığı söz konusu olduğunda en ünlü yiyeceklerden biri havuçtur. Bu sebzenin turuncu rengi, hangi antioksidan tiplerinin bulunduğunun önemli bir göstergesidir. Havuç durumunda, bu göz sağlığını güçlendiren en güçlü bileşiklerden biri olan luteindir. Karotenoid olarak, lutein gözdeki oksidatif stresini azaltabilir ve plak oluşumunu veya protein birikimini önleyebilir. Havuç ayrıca maküler dejenerasyonun başlamasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Yeşil Çay: Diğer birçok koşulda olduğu gibi, antioksidan bakımından zengin yeşil çay, kataraktların durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Fitütiyentler merceğin bulutlanmasının ilerlemesini yavaşlatmada özellikle etkilidir ve yeşil çayda dolaşmak için bol miktarda vardır. Serbest radikalleri nötralize ederek gözdeki oksidatif stresini yavaşlatarak, düzenli yeşil çay tüketimi gözlerinizin genç hissetmesini ve yıllarca düzgün çalışmasını sağlayabilir.

Zencefil ve Limon: Pek çok insan farkında değil ancak katarakt oldukça yaygın gıdalarda bulunan çeşitli antioksidanlar tarafından karşılanabilir. Örneğin, zencefil ve limonun besleyici bileşimi kataraktlar için ideal bir çözümdür. Bu problemleri doğrudan rahatlatmak için gözünüze az miktarda limon suyu ile karıştırılan zencefil suyunu atabilirsiniz. Sansasyon başlangıçta hoş olmayacak, ancak anekdot kanıtlarına göre kataraktların ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.

Kış Kirazı: Hindistan'ın pek çok yerinde çare olarak kabul edilen kış kirazı, antioksidan ve besin açısından yoğun doğası nedeniyle kataraktları gidermek için de güvenilebilir. Araştırmalar kış kirazı kökünün tozunun alınmasının katarakt ilerlemesini yavaşlatabileceğini ve uzun vadede görme sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor.

Papaya: Bazı insanlar papaya’nın insan sağlığı üzerinde böyle büyük bir etkiye sahip olduğunun farkında olmayabilir, ancak esas olarak protein sindirim sürecini hızlandırmaya yardımcı olan bir papaya konsantrasyonundan kaynaklanmaktadır. Objektifinizdeki bulutlu noktalar fazla miktarda protein ile oluşur, bu nedenle düzenli diyetinize papaya (papain) ekleyerek katarakt oluşumunu önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

DİKKAT!!!

Tedavi olunmazsa ciddi katarakt gelişimi körlüğe neden olabilir. Katarakt semptomları yaşarsanız, şiddetini görmek için bunları kontrol etmeli ve doktora görünmelisiniz. Yazımızda bahsettiğimiz metotlar hafif veya orta derecede kataraktlara karşı koruyucu önlemler veya tedavi seçenekleri olarak uygulanabilir. Doktorunuza danışarak uygulayınız.

Benzer Yazılar