Faydalı İçecekler
Kayısı Çayı Faydaları Nelerdir? 18.09.2018

Kayısı Çayı 

Kayısı çayı, özellikle zayıflamayı isteyen kişiler tarafından tercih edilen bitkisel çaylardan biridir. Bu çayı içen kişiler sıkça tuvalete çıkarlar. Bu nedenle kabız olanlar içinde tavsiye edilir. Metabolizması gerektiği gibi çalışmayan kişilere de oldukça faydalı bir çaydır. Kayısı çayı içtikten 2-3 saat sonra hemen tuvalete çıkılabilir. 

Vücutta biriken toksinlerin kısa sürede atılmasını sağlıyor. Ancak bu çay ishal etkisi de göstereceğinden, vücuttan eksilen sıvının tamamlanması için bol su içilmelidir. Aksi takdirde halsizlik ve yorgunluk hissi oluşabilir. Bu nedenle kayısı çayı içenler buna dikkat etmelidir.
Kayısı lifli bir meyve olduğundan, hastalıklara karşı koruyucudur. Kalp hastalıklarına, görme sorunlarına karşı koruyucudur. İçeriğinde bulunan likopen ve beta karoten etkisiyle kalp sağlığı üzerinde önemli yararları vardır. LDL kolesterol düzeyini dengeler. Hem besin değeri, hem de lezzeti insanlara cazip gelir. Kayısı çayının lezzeti de güzeldir. İçimi hoştur. Hiç tatlandırmadan bile içilebilir. Vücuda antioksidan etkisi gösterir. Hücre ve dokularda hasara engel olur. Damarlardaki kan akımını düzenler. Bu sayede görme yetisi üzerine olumlu etkileri olur. Kabızlığa ve diğer sindirim sorunlarına karşı kullanılabilir.
Kayısı çayı ister evde kurutulmuş kayısılar ile hazırlanabilir, isterseniz hazır satılan kayısı çay poşetleri kullanılarak hazırlanabilir. Ancak bilinen markaların kayısı çayını almaya özen gösterin. Uygun koşullarda paketlenmesi ve hazırlanması çok önemlidir. 

Kalp Sağlığına Birebirdir: Kayısının yüksek lif içeriği göz önüne alındığında kötü kolesterol miktarını azaltmaya yardımcı olması oldukça olağandır. Bu aynı zamanda kalbin korunması anlamına da gelmektedir. Diğer yandan iyi kolesterol seviyelerini artırabilen kayısı, potasyum içeriği sayesinde kalp kaslarını tutarak sistemdeki elektrolit seviyelerini dengelemektedir.

Antioksidan Kaynağıdır: Kayısı doğal bir antioksidan olma özelliği taşımaktadır. Günlük olarak tüketilen kayısı, vücutta toplanma eğilimi olan toksinlerden kurtulmak için yardımcı olmaktadır. Bu antioksidanlar aynı zamanda hücrelere zarar verebilen serbest radikallerle savaşmak için oldukça etkilidir.

İltihaplanmalarla İyi Gelir: Kayısı anti inflamatuar olma özelliği taşımaktadır. Enflamasyon (iltihaplanma) artrit ve kalp hastalığı gibi pek çok kronik hastalıkla bağlantılıdır. Kayısı ise inflamasyonu önlemeyi sağlayan kateşin olarak adlandırılan besin bakımından oldukça zengindir. Yeşil çayda da oldukça fazla bulunan bu kateşinler iltihaplanmayla savaşarak daha hızlı iyileşmeye yardımcı olmaktadır.

Sindirim Sistemini Destekler: Kayısı çözünür, çözünmek lif açısından zengindir; bu nedenle kabızlıkla savaşmaktadır. Aynı zamanda gıdaları rahatça sindirmeye destek olan kayısı, sindirim için gerekli olan iyi bakterileri beslemektedir. Böylece bağırsak florasını geliştirmektedir. Tek bir kayısı ya da bir fincan kayısı çayı günlük lif ihtiyacının yüzde 12’sini karşılamaktadır. 

Cilt Sağlığı İçin Faydalıdır: Kayısının da sahip olduğu vitamin C ve vitamin A bitkisel besinler kombinasyonu iyi bir cilt sağlığına destekçi olmaktadır. Diğer yandan da içerdiği antioksidanlar yaşlanma sürecini yavaşlanmaktadır. Sağlıklı bir cilde sahip olmak için her gün kayısı tüketmeyi unutmamalısınız. 

Kanserle Mücadele Etmektedir: Vücuttaki serbest radikaller hücrelerin anormal büyümesine ve DNA yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Serbest radikallerin büyümesi uzun vadede sağlıklı hücreleri de ele geçirebilmektedir. Fakat serbest radikallerin baş düşmanı antioksidanlar olarak bilinmektedir. Antioksidanlar serbest radikalleri vücuttan temizlemektedir. Kayısı güçlü bir antioksidan olduğu için serbest radikallerle savaşmaktadır. Böylece akciğer, yemek borusu ve gırtlak dâhil birçok farklı kanser tiplerinin oluşma riskini azaltmaktadır.

Kilo Vermeye Yardımcı Olmaktadır: kayısı lif açısından zengin olduğu için kilo vermek isteyen insanlar için faydalıdır. Yüksek lif içeriği vücuttaki sindirim ve boşaltım sistemini geliştirerek metabolizmanın hızını artırmaya yardımcı olmaktadır. Eğer kilo vermeye çalışıyor ya da ideal kilonuzu korumaya çalışıyorsanız besin programınıza kayısı ekleyebilirsiniz. 

Ateşi Düşürmeye Yardımcı Olmaktadır: Kayısı çayı genellikle vücut için gerekli olan mineralleri, vitamini ve kaloriyi sağlamaktadır. Bu nedenle eğer ateş gibi bir problemden muzdaripseniz kayısı çayı yardımcı olabilmektedir. Aynı zamanda vücutta detoksifiye de sağlamaktadır. Sonuç olarak kayısı ateş sırasında vücut için oldukça faydalı bir hale gelmektedir.

Kansızlığa İyi Gelmektedir: İçeriğinde bulunan demir ve bakır  nedeniyle  kayısı , hemoglobin oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Bu da anemi hastalığının tedavine destekçi olmaktadır. Demir eksikliği vücutta sıcaklık değişimleri, yorgunluk, zayıflık ve bozulmuş bağışıklık sistemine neden olabilmektedir. Bu nedenle kayısı yeterli miktardaki demir içeriğiyle önerilmektedir. 

Kabızlık Sorununa İyi Gelir : Kayısı zengin lif içeriği nedeniyle düzgün bağırsak hareketliliği için oldukça iyidir. Genellikle laksatif özellikleri nedeniyle kabızlık problemi yaşayan insanlara tavsiye edilmektedir. Kayısı atıkların bağırsaktan atılmasını kolaylaştırmaktadır. Lif besinleri absorbe eder; mide ve sindirim sularını uyararak yiyeceklerin işlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, lif sindirim sistemindeki peristaltik hareketini aktive etmekte ve bağırsak kaslarının çalışmasına destek olmaktadır.

Kemik Sağlığına Destek Olmaktadır: kayısı sağlıklı kemik gelişimi için gerekli olan tüm mineralleri önemli miktarda barındırmaktadır. Kalsiyum, fosfor, manganez, demir, bakır tüm kemik yapısının oluşturulmasında belirli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, kayısı tüketimi kemiklerin sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlamakta; aynı zamanda osteoporoz gibi yaşa bağlı kemik rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olmaktadır. 

Göz Sağlığına Destek Olmaktadır: a vitamini gelişmiş görme yetisi için oldukça önemlidir. Diğer vitaminler ve mineraller de görme yetisini desteklemektedir. Bunlardan vitamin C ve E olanı kayısıda bol miktarda bulunmaktadır. Aynı zamanda bakır ve çinkoyu da barındırmaktadır. Harvard Sağlık Örgütü tarafından kayısı, sağlıklı bir görüş için en iyi gıdalardan birisi olarak seçilmiştir.

Kayısı Çayı Nasıl Hazırlanır?

Gerekli Malzemeler

 



  • 3    bardak kuru kayısı


  • 2    çubuk tarçın


  • 3    bardak dondurulmuş portakal suyu


  • 2    çay kaşığı limon suyu


  • 3/4 bardak bal ya da şeker

 

Nasıl Hazırlanır?

Kayısıları bir tencereye koyun ve üzerlerini örtecek kadar suyla doldurun. Tarçın çubuklarını da içine katın ve kayısılar yumuşayıncaya kadar kaynatın (5 ila 8 dakika). Tarçın çubuklan nı çıkarın. Kayısıları, hafifçe bastırarak süzgeçle süzün ve kayısı lapasını bir kenara bırakın. 
Hazırladığınız portakal suyunu, limon suyunu ve tatlandırıcıyı karışıma ekleyin. Şeker eriyene kadar karıştırın. İki litreyi tamamlayacak kadar su ekleyin. 15 dakika kaynatın. Bir limon ile  birlikte, büyük bir fincanda ya da bardakta servis yapabilirsiniz.
 

Benzer Yazılar