Beslenme
Kayısının Faydaları 03.11.2016

Kayısı faydaları hazımsızlık, kabızlık, ateş, cilt hastalıkları, kanser ve anemi tedavisi için büyük ölçüde faydası vardır. Kayısı yağı gergin kasları ve yaraları tedavi etmek için yararlıdır. Ayrıca kayısı cilt bakımı için önemli bir doğal tedavidir., özellikle de kadınlar için olduğuna inanılır. Kayısı ile ilgili çeşitli kozmetik malzemeleri bulabilirsiniz. Ayrıca, kayısı kalp sağlığı geliştirmek için özel bir seçimdir. Kolesterolü düşürmek, görüş bozulmasını önlemek, kilo vermenize yardımcı, solunum koşullarına tedavi, kemik gücünü artırmak ve vücudun elektrolit dengesini koruma da yardımcıdır.

Kayısı doğrudan tüketilen veya kurutulmuş ve kuru bir meyve olarak yenebilir. Ayrıca çeşitli meyve suları, reçeller, kabak ve reçel hazırlanmasında kullanılır. Kayısı yağı da çekirdekten elde edilir. Ve bu güçlü uçucu yağlarında insan sağlığı üzerinde önemli etkileri var.

Kayısı, bilimsel olarak Prunus armeniaca olarak bilinen, erik ile yakından ilişkilidir. Vahşi ve yetişkin olarak Eskiçağlarda bulunur ve o zaman dan bugüne kadar dünya çapında ekimi tam olarak yayılmaya başlamıştır.. Orijinal ekimi Hindistan'da 3000 yıl önce olduğu söyleniyor. Ancak, aynı zamanda eski Yunan ve Roma'da da mevcuttu. İnsan sağlığı üzerindeki  etkisi ilgi çekmektedir. Kayısı, şeftali veya eriğe benzeyen küçük sert çekirdekliler. İnce bir dış cilt altında yumuşak, keskin bir eti vardır. Her kültüre ve her bölgeye göre farklı gelişimler sergilemiştir. Doğrudan sağlık faydaları bir dizi sıralanabilir.  Eşsiz organik bileşikler aşağıda listelenmiştir. Besin, vitamin ve mineraller nedeniyle tarih boyunca bu kadar popüler olmasının sebebi besin değerleridir.

Kayısı Besin Değeri

Kayısı etkileyici sağlık yararları ,vitamin içeriği, Bir günlük gereksinim (potasyum, bakır, manganez, magnezyum içeren mineral içeriği, ve fosfor) belli miktarda diğer temel vitaminler ve C vitamini,önemli miktarda içerir. K vitamini,E vitamini ve niasin, yanı sıra çok sayıda vitamin içeriğine de ayrıca sahiptir. Kayısı ayrıca diyet de lif açısından çok iyi bir kaynakdır.

Kayısının Sağlık Açısından Faydaları

Kabızlık

Kayısı lif açısından zengindir ve bu nedenle yumuşak bağırsak hareketleri için iyi gelir. Genellikle düzenli müshil özellikleri nedeniyle kabızlık dan muzdarip hastalar için tavsiye edilir. Nihai boşaltım ile vücuttan bağırsaklara ulaşım için kolaylık sağlar. Lifli besinleri emer ve gıda sindirimi , mide ve sindirim salgılarını uyarır. Bağırsak hareketlerini düzenlemek dışında ayrıca, lif de sindirim sisteminin işleyiş hareketini aktive eder.

Kemik Sağlığı

Kayısıda sağlıklı kemik gelişimi için gerekli tüm mineraller önemli veya orta miktarda vardır. Kalsiyum, fosfor, manganez, demir, bakır ve tüm kemik parçaları oluşturulmasında belirli bir rol oynar. Bu nedenle, Kayısı yemek ,kemiklerin sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlamak, çeşitli yaş problemlerini önlemenin yanı sıra ilgili sebeplerin oluşumunu engeller

Kalp Sağlığı

Kayısı hastalıkları geniş bir yelpazede, damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felç gibi kalp hastalıklarından korumak için harika bir yoldur. C vitamini yüksek miktarda, potasyum ve lif, kalp ve damar sağlığı için katkıda bulunur. C vitamini serbest radikallere karşı kalbi korur, potasyum lif damarları ve damarların iç kısmında bulunan aşırı kolesterolü azaltır, böylece kalp üzerindeki yükü azaltarak kan damarlarının ve damar gerginliği rahatlatır.  Kan basıncını düşürür. Kayısının bu özellikleri kalp sağlığı artırılması için idealdir.

Metabolizma

Vücut sağlığını mükemmel düzeylere taşımak için başlıca iki mineral vardır. Bunlar potasyum ve sodyumdur. Kayısıda ki  potasyum yüksek miktarda vücutta sıvı dengesinin sağlanması ve enerjinin doğru ve düzgün şekilde  organlara ve kaslara dağıtılmasını sağlar. Elektrolit olarak sağlıklı bir denge sağlanarak, daha fazla enerjiye sahip olabilir. Ayrıca krampları azaltmak için de tüketilebilirsiniz.

Kulak Ağrısı

Kayısı yağının kulak ağrılarına iyi geldiği bilinir. Kulak mekanizması ile ilgili çalışmalar ise hala devam etmekte; bir kaç damlanın hızlı bir şekilde doğal tedaviye yol açtığı görülmüştür. Bilim adamları ise bu doğal tedaviye kayısı yağının antioksidan etkisi ile ilgisi olduğunu savunmaktalar.

Yüksek Ateş

Kayısı suyu sık sık çeşitli sistemlere ve organlara vücut için gerekli vitamin, mineral, kalori ve su sağlar,  ateş ile muzdarip hastalara kayısı verilir. Bazı insanlar da ateş hastalığında rahatlatmak için buğulama kayısı kullanılır. Bu şekilde, kayısı da hastanın  genel sıcaklık seviyesi etkileyebilir  ve bir yatıştırıcı, anti-enflamatuar maddedir. Ayrıca, vücudun diğer bölgelerinde inflamasyon, artrit ya da gut muzdarip insanlar için de rahatlama sağlayacaktır.

Cilt hastalıkları

Kayısı yağı cilt bakımı için yararlıdır. Hızlı bir şekilde cilt tarafından emilir ve yağlı uygulandıktan sonra sadece cildi korumaz. Kayısı sadece cildin pürüzsüz ve parlak görünümünü korumak için değil, aynı zamanda egzama da dahil olmak üzere cilt hastalıkları tedavisinde yardımcı olur. Uyuz, ve çok sayıda diğer rahatsız edici koşullar kaşıntı gibi; Bu özellikle kayısı içinde bulunan antioksidan bileşikler nedeniyle. Uzun ve sağlıklı bir cilt ile ilişkili olan

günlük gereksinim (60%)’ı dır.  Kayısıda bulunan antioksidanlar erken yaşlanma ve Cilt kanseri neden olan bozulma belirtileri ve serbest radikallerin etkilerine karşı cildi korur.

Anemi

Kayısı tüketmek demir ve bakır bulunması nedeniyle, hemoglobin oluşumuna yardımcı olur.  Bu özellik, anemi tedavisinde yardımcı olur. Anemi temelde demir eksikliği, halsizlik, yorgunluk, hafif sersemlik, sindirim sorunları ve genel metabolik fonksiyonlara yol açabilir. Kırmızı kan hücreleri olmadan, vücudun kendisi reoxygenate ve organ sistemlerinde arızaya sebep olur. Bakır gibi demir kırmızı kan hücresi oluşumunun önemli bir parçasıdır.

Kanser

Kayısı tohumları kanser tedavisinde yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Amino asitler ve kayısı da olan diğer antioksidan bileşikler arasında, serbest radikaller için bir tehdit olması hiç de şaşırtıcı değildir. Serbest radikaller sağlıklı hücreleri kanserli hücrelere DNA'NIN  hücresel metabolizmada mutasyona neden olan tehlikeli yanı vardır. Antioksidanlar, bu zararlı bileşikleri nötralize  eder ve vücudu kanser, kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı ve yaşlanma gibi koşullardan korur. Kayısı doğrudan kanser riskini azaltmak için yararlı bir meyvedir.

Astım

Ayrıca kayısı yağının doğada astım karşıtı ve hastalık ve ilişkili semptomları tedavi etmede yardımcı olduğuna inanılıyor. Uçucu yağlar nedeniyle bazı balgam söktürücü ve uyarıcı özellikleri vardır. Bunlardan biri akciğer ve solunum sistemi üzerinde baskı ve stres üzerinde  rahatlatmayı sağlamak içindir. Ve bu da astım ataklarını önlemeye yardımcı olur.

Dikkat edilmesi gereken durumlar !!!

Bazı durumlarda kayısı yemek ,faydalı değildir. Bazı insanların kayısıya alerjisi vardır. Bu da bazı ataklara ve hastalıklara yol açabilir. Alerjiniz varsa faydadan ziyade, zararı olabilir. Doktorunuza danışmayı unutmayın.

Benzer Yazılar