Bitkisel
Kekik Çayının Faydaları Nelerdir? 12.12.2020

Yaz mevsimini andıran, zeytinyağı ve zeytinle çok yakışan ve buram buram tazelik kokan bir bitkidir kekik bitkisi. Katıldığı her yemeğe anlam kazandırır ve dahası kahvaltıdan akşam yemeğine günün her saati soframıza lezzet katar. Kekik son dönemlerde sadece yemeklerin üzerine serpilen bir tat olarak değil aynı zamanda demleme usulü çayı ile de gündemde. Kekik çayı, lezzetten öte oldukça sağlıklı bir çay. Bitki çayları özellikle kış aylarının vazgeçilmezidir. Kimi zaman şişkinliğimizi alır bu bitki çayları kimi zaman uykuya geçişimizi hızlandırır. Kış mevsiminin sert esen havasında, içimizi sıcacık eden bitki çayları aynı zamanda şifa deposu da. Korona virüs pandemisini sert bir şekilde yaşadığımız şu günlerde kendimize iyi bakmak öncelikli sorumluluğumuz. Kışın sert geçmesinden sebep, bağışıklığımızı da güçlendirmeliyiz. Korona virüsten korunmanın yollarından biri de bağışıklığı güçlendirmek. Bunun için pek çok meyve sebzeyi hayatımıza fazlaca dahil ederken, öte yandan bitki çaylarından da destek alabiliyoruz. Bugün son dönemlerin adından sıkça söz ettiren bitki çayı “kekik çayı” hakkında bilgiler vereceğiz. Bakalım yemekleri lezzetlendiren bu bitkinin başka ne gibi marifetleri varmış…

Kekik nedir? Kekik çayı nedir?

Ballıbabagiller familyasına ait bir bitkidir kekik. Botanik adı Thymus vulgaris’tir. Ortalama 15 ila 20 cm boyunda görülür. Küçük yeşil-gri yaprakları vardır. Kendine has kokusu ile çok uzaktan bile hissedilir. Yaprakların yetiştiği odunsu sapların üzerinde bulunan tohumlar bahar ve yaz aylarında açar. Tohumlar kimi zaman pembe, kimi zaman mor çiçek açar. Antioksidan, vitamin deposu, mineral zengini gibi tabirler kekik ile çok uyumludur. Çorak topraklarda yetilen ve güneşli bölgeleri seven kekik bitkisinin yaklaşık 350 civarı çeşidi vardır. Hatta kekik aynı zamanda yağı da çıkarılan bir bitkidir. Kekik yağı da oldukça faydalıdır. Kekik yağı binlerce yıldır antibiyotik olarak da kullanılır. Özellikle cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinir. Sivilce, egzama ve mantarı büyük oranda iyileştirdiği görülür. Ayrıca kekik yağı solunum hastalıklarına karşı da etkili bir şifa kaynağıdır. Antik dönemden günümüze kadar solunum ve cilt hastalıkları konusunda etkili bir ilaçtır. Antioksidan özelliğe sahiptir bu sayede vücudun toksinlerden arınmasını sağlar ve kanser hücreleriyle savaşır. Kekik yağı aynı zamanda eklem ağrılarına da iyi gelir. Özellikle beş ağrısına iyi geldiği düşünülür. Doğal bir ağrı kesicidir; ağrıyan bölgeye kekik yağı ile masaj yapılırsa ağrının büyük bir bölümü azalmış olur. Yanı sıra sindirim problemleri olan kişiler için de kekik yağı faydalıdır. Güçlü bir idrar sökücüdür bu nedenle idrar yolu enfeksiyonu ya da iltihapların temizlenmesinde etkili rol oynar. Öksürmeye korkar olduğumuz şu günlerde kekik yağının öksürüğe de fayda sağladığını not düşmüş olalım. Kekik yağı hakkında kısa bilgi verdikten sonra gelelim bugün esas konumuza; kekik çayının faydaları. Yemeğinden yağına, çayından tohumuna bolca faydası bulunan kekik çayının faydalarına kısaca değinelim.

Kekik çayının faydaları nelerdir?

Korona virüs salgınından dolayı, bu kış eskiye nazaran hasta olmaktan çok daha korkuyoruz. Çünkü her gribal enfeksiyon bizde “Acaba korona mı oldum?” endişesi doğurabiliyor. Bu nedenle sağlığımızı korumalı ve uzmanların görüşlerine harfiyen uymalıyız; sosyal mesafe, maske, tedbir, hijyen. İşte konu sağlığı korumak olunca kekik çayı gibi faydalı bitki çayları çıkıyor karşımıza. Tek başına da birçok faydası bulunan kekiğin, çay olarak demlendiğinde de faydası bir o kadar çok. Öncelikle öksürük ya da bronşit gibi solunum sistemini etkileyen hastalıklara iyi gelebiliyor. Kekik çayı bronşları açarak astımdan bronşite kadar pek çok hastalığa olumlu etki edebiliyor. Özellikle ağır yemeklerin sonrasında hazımsızlık oluşabiliyor. İşte bu hazımsızlığın ilacı bitki çayı olabilir. Rahatsız edici şişkinliği alan kekik çayı kısa sürede rahatlamanızı sağlayabilir. Yemekten sonra içeceğiniz bir fincan kekik çayı, hazımsızlık sorununuza çare olabilir. Romatizma ağrılarına da iyi geldiği söylenir. Özellikle bacaklarda hissedilen ağrıyı azaltabilir. Kas kasılmalarını engellediği için ağrının da dağılmasını sağlayabilir. Ayrıca kekik çayının burkulmalara da iyi geldiği bilinir. Çağın vebası kanser üzerinde de önemli bir destekçi. Kolon kanseri konusunda tam bir savaşçı olduğu söyleniyor. Diş eti hastalıklarında bile kekik çayı gündemde! Gargara yapıldığında ağız kokusunu engellediği biliniyor yanı sıra diş eti hastalıklarına da iyi gelebiliyor. Kekik çayını içmek yerinde gargara yaparsanız diş ve diş eti hastalıklarına karşı önlem alabilirsiniz. Kekik çayı aynı zamanda bol miktarda A ve C vitamini barındırıyor. Düzenli olarak içildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Kekik çayının tıpkı melisa çayı gibi yatıştırıcı etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Kekik çayı ruh halini iyileştiriyor, rahatlatıyor ve stresten arındırıyor. Kekik çayı aynı zamanda adet ağrılarını da hafifletebiliyor. Regl dönemi çok ağrılı geçen kadınlar için güçlü bir ağrı kesici demek mümkündür. Gelelim iştah meselesine… Kendimizi ve çevremizi korumak için evde kaldığımız ve mümkün olmadıkça dışarı çıkmadığımız şu günlerde iştah meselesi çoğumuzun kanayan yarası. Evde olunca sıkılıp, buzdolabı ile dost olanlardansanız kekik çayını denemenin tam sırası. Kekik çayının iştahı baskıladığına dair görüşler var. Antioksidan bileşenleri sayesinde yağ yakma ve kilo vermede önemli bir destekçi. Ayrıca metabolizma hızını arttırdığı da söyleniyor. Son olarak mide sorunlarına değinelim. Mide bulantısı, kabızlık, şişkinlik ya da kramptan muzdaripseniz kekik çayı derdinize şifa olabilir. Anti bakteriyel etkisi sayesinde mide ağrılarının azalmasına yardımcı olabilir yanı sıra bağırsak hareketlerinin düzelmesine destek olabilir. Bu kadar faydasından bahsettik madem, şimdi güzel bir kekik çayı tarihi ile sonlandıralım yazımızı. Evde kekik çayı tarifine geçelim şimdi…

Kekik çayı tarifi

Malzemeler;

2 tatlı kaşığı ince kıyılmış kekik (kurutulmuş olması daha iyi)

2 su bardağı içme suyu

Kekik çayı yapılışı: Klasik çay demleme yöntemi ile aynıdır. Suyu kaynatın. Arından kaynar suyu ocaktan alın ve içine kurutulmuş kekikleri ilave edin. 10-15 dakika demlenmesini bekleyin ve ardından süzgeç yardımıyla süzün. Dilerseniz içine bal ya da limon da ilave edebilirsiniz. Yalnız bir kere kaynamış kekik çayını yeniden kaynatmayın çünkü özelliği kaybolacaktır.

Önemli Not: Kekik çayı sonsuz faydası olan bir bitki çayıdır ancak elbette zararları da göz ardı edilemez. Kekik çayının zararlarına baktığımızda özellikle yüksek tansiyonu olan kişiler göze çarpıyor. Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkisini azaltabilir kekik çayı. Yanı sıra mide bulantısı ya da ishal sorunlarına da yol açabilir. Gebelik döneminde tüketimi kesinlikle sakıncalıdır. Kekik çayı her ne kadar masum bir bitki çayı gibi görünse de olası yan etkilerine karşı mutlaka doktora danışarak tüketin. Yanı sıra “kekik çayı günde kaç bardak içilebilir?” sorusunun en doğru yanıtını da doktorunuz size söyleyecektir.

Benzer Yazılar