Faydalı İçecekler
Kırmızı Şarap Sağlığa Yararlı mı? 12.06.2017

Fransız paradoksunu hiç duydunuz mu? Bu, iyi araştırılmış bir olgudur; bu durum, kırmızı şarapların, yemek sırasında koroner kalp hastalığından ölüm vakalarını daha az tüketen, ancak bu insanlardan daha yüksek risk taşıdığı düşünülen bir yaşam tarzı yaşadığı Fransa'nın belirli bölgelerinde yaşayan insanlara atıf yapmaktadır. Çalışmalar, bu fenomen olgunun kırmızı şarabın birçok kardiyovasküler faydasından kaynaklanabileceğini gösteriyor.

Kırmızı şarapların sağlık yararlarından yararlanmak yeni bir uygulama değildir. Harvard Üniversitesi'nde yürütülen araştırmalar, Bench Scorpion I'in mezarına, bitki kalıntılarıyla birlikte iz izlerini içeren 3150'ye kadar dayanan bir kavanoz buldu. Araştırmacılar, bulgulara dayanarak, Mısır bitkisel şaraplarının eski haline geldiğini ve ülkenin ilk birleşmesinde firavunlardaki önemini kanıtlıyorlar. Bu şaraplar, balsam, nane, adaçayı, kekik, ardıç meyveleri, bal  gibi çözünmüş otlar içeriyordu ve sindirim sorunlarından uçuğa  kadar çeşitli sağlık durumlarını tedavi etmek için tüketilir.  

Şarabı hastalığı  tedavi etmek için kullanan atalarımızın bilgilerinin yanı sıra, birkaç on yıl boyunca yayınlanan binlerce araştırma, kırmızı şarapların ılımlılıkla tüketildiğinde kalbinizin sağlığını olumlu yönde etkilediğini kanıtladı; Kognitif fonksiyonu iyileştirir, oksidatif stresi azaltır ve hatta kan şekeri seviyelerini normalleştirir. Az miktarda tüketildiğinde, kırmızı şarap,  resveratrol gibi hücresel bir seviyede vücudu iyileştiren güçlü antioksidanlar sağlayan bir süper gıda olarak düşünülebilir. Bu nedenle, ılımlılıkla tüketirken kırmızı şarabın faydaları çok fazladır.

Kırmızı Şarabın En İyi 6 Faydası

1. Kalp Sağlığını Artırır

Kırmızı şarapta, polifenoller, resveratrol ve kersetin gibi aktif bileşikler kardiyovasküler özelliklere sahip oldukları kanıtlanmıştır. Çok sayıda kesitsel, gözlemsel ve kontrollü çalışmalar, ılımlı miktarda kırmızı şarabın içilmesinin kardiyovasküler hastalıkla ilgili birçok farklı açıdan olumlu etkilere sahip olduğunu göstermektedir.

Araştırmalar, kırmızı şaraptaki antioksidan besinlerin, arter duvarlarında yağ, kolesterol ve plak birikimi oluştuğunda ortaya çıkan bir damar tıkanıklığı türü olan aterosklerozun ilerlemesini yavaşlattığını gösteriyor.  Uluslararası Molekül Tıp Dergisinde yayınlanan bir araştırma, ılımlı alkol alımının, özellikle kırmızı şarabın, ateroskleroz nedeniyle kardiyak mortaliteyi azalttığını, ancak kırmızı şarap içmeyen ve çok fazla kırmızı şarap içen kişilerin Kardiyak mortalite açısından daha yüksek risk altında olduğunu gösterdi.   

Ayrıca, inme sonrası kalp hücrelerini doku hasarına karşı koruyan, platelet oluşumunu inhibe eden ve trigliserid ve kolesterol birikimini azaltan resveratrolün faydalı rolünü destekleyen birçok kanıt vardır Resveratrol'un koroner arterleri rahatlattığı ve kardiyovasküler hastalıkla ilişkili kırmızı şarap faydalarından en azından kısmen sorumlu olduğu gösterildi.

Kırmızı şarapta bulunan en önemli flavonoidlerden biri olan quercetin, aynı zamanda kan basıncı seviyelerini düzenleyerek, inflamasyonu azaltarak ve oksidatif stresi önleyerek kalp sağlığını geliştirdiğini kanıtladı.

2. Kolesterolü İyileştirir

Avrupa Klinik Beslenme Dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, şarap tüketimi, HDL kolesterolünde belirgin bir artış ile bağlantılıydı; katılımcılar, düzeylerini yüzde 11 ila yüzde 16 artıracaklarını gördüler.

Avustralya'daki Curtin Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmada, düzenli olarak kırmızı şarap tüketiminin postmenopozal kadınlarda LDL kolestrol düzeylerini yüzde 8 düşürerek ve HDL kolesterol düzeylerini yüzde 17 oranında artırarak kardiyovasküler hastalık geliştirme riskini azalttığını buldu.

3. Serbest Radikal Hasarla Mücadele Ediyor

Serbest radikallerin birikimi kanser, otoimmün hastalıklar, romatoid artrit, kardiyovasküler hastalık ve nörodejeneratif hastalıklar gibi kronik ve dejeneratif hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Kırmızı şaraptaki antioksidanlar, oksidasyonun neden olduğu hasarı önleyen ve onaran serbest radikal süpürücü olarak hareket ederek oksidatif strese karşı koymaya yardımcı olurlar. Antioksidanlar vücudun bağışıklık savunmasını güçlendirir ve ciddi sağlık koşulları geliştirme riskini azaltır.   

Serbest radikal hasarı ile mücadele kabiliyeti nedeniyle, kırmızı şarapta bulunan resveratrol, tümör başlatma, terfi etme ve ilerleme gibi çeşitli aşamaları içeren çok aşamalı karsinogenez sürecini engelleme yeteneğine sahiptir. Resveratrol, vücudun inflamatuar yanıtlarının down-regülasyonunda yer alır.

4. Şeker Hastalığına Yardımcı Olur.

Massachusetts Üniversitesi'nden araştırmacılar, kırmızı şarabın glikozun ince bağırsaktan geçmesine ve nihayetinde kan dolaşımına girmesini yavaşlattığını ve bu da tip 2 diyabetli hastaların yaşadığı kan şekeri düzeyindeki artışın önlenmesine yardımcı olduğunu buldu. Bu araştırma, kırmızı şarabın faydalarından dolayı, ılımlılıkla tüketildiğinde aslında diyabetik bir diyet planının parçası olabileceğini kanıtlıyor.

Hem kırmızı hem de beyaz şaraplar, glikoz emilimini tetikleyen bir enzimin aktivitesini ne kadar iyi engellediğini belirlemek için test edildi. Araştırmacılar, beyaz şarapların değerlerinin yaklaşık yüzde 20 iken, kırmızı şarabın açık  ara kazandığını ve enzimleri yaklaşık yüzde 100 oranında inhibe ettiğini keşfetti. Beyaz şaraptan yaklaşık 10 kat daha fazla polifenolik (bir antioksidan türü) içerdiğinden kırmızı şarabın etkinliği çok önemlidir.

Bu bulgulara ek olarak, çalışma, nişastayı parçalayan ve hastalar tarafından kan şekeri ilaçlarının yan etkilerini önlemek için ihtiyaç duyulan bir pankreas enzimi üzerinde hiçbir etkisinin bulunmadığı başka bir kırmızı şarap faydası buldu.

5. Obezite ve Kilo Kazançla Mücadele Ediyor

Purdue Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, kırmızı şarabın obezite ile mücadelede yardımcı olabileceği bulundu. Bu, resveratrol ile benzer bir kimyasal yapıya sahip olan piceatannol adı verilen üzüm ve diğer meyvelerde (yaban mersini gibi) bulunan bir bileşiğe bağlıdır. Araştırmacılar, piceatannol’un , olgunlaşmamış bir yağ hücresinin gelişip büyümesini engellediğini belirtti. Yağ hücrelerinin metabolik süreci boyunca gen ekspresyonlarının, gen fonksiyonlarının ve insülin fonksiyonlarının zamanlamasını değiştirdiği de bulundu.

Piceatannol, obezite ve kilo verme konusunda o kadar etkili ki, hücre gelişimi sürecinin başında yağ hücrelerini yok ederek, yağ hücresi birikimi ve daha sonra vücut kütlesi kazanımı önlenebilir. Bu, yağ hücrelerinde bulunan insülin reseptörlerine bağlanarak ve insülinin hücre döngülerini kontrol etme yeteneğini bloke ederek yapar. Ayrıca, yağ oluşumunun sonraki safhalarında önemli olan genleri aktive etmek için insülin aktivitesini bloke eder.

6. Alzheimer Hastalığını Önlemeye Yardımcı Olabilir

Araştırmalar, kırmızı şarap, sebze, baklagiller, meyveler, balıklar ve zeytinyağından oluşan bir Akdeniz diyetini tüketen kişilerin, hafif bilişsel bozukluk geliştirme riski yüzde 28 ve hafif kognitif bozukluktan ilerleme riski yüzde 48 daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. 

Kırmızı  şarabı özellikle Alzheimer için önleyici bir önlem ve doğal tedavi olması ile ilgili daha fazla araştırma vardır. Yaşlanma ve Sinir Bilimlerinde  yayınlanan araştırmaya göre, resveratrol Alzheimer hastalığının ana özelliklerini kontrol edebilir ve demans ilerlemesini yavaşlatabilir. Bunun nedeni resveratrol'ün oksidatif stres ve iltihabı azaltma ve nöroprotektan olarak işlev görmesidir.

Kırmızı Şarabı Önemli Yapan Faydalı Malzemeler

Kırmızı şarapta antioksidanlar, özellikle de quercetin ve resveratrol gibi flavonoidler bulunur. Bu antioksidanlar vücudun birçok işlemini destekler, ancak özellikle kalp sağlığını iyileştirmek için faydalıdırlar. Biyoflavonoidler, çevresel streslerle mücadele ve hücre çoğalmasını modüle etme gibi temel işlevleri yerine getiren polifenolik bileşiklerin geniş bir kısmını ifade eder. Kırmızı şarapta bulunan en iyi bilinen flavonoidlerden biri, quercetintir.

Quercetin insan diyetinde en çok bulunan antioksidanlardan biridir ve serbest radikal hasarıyla, yaşlanmanın ve iltihaplanmanın etkileri ile savaşmada önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmalar, quercetin'in aşağıdakileri içeren bir dizi inflamatuar sağlık durumunu yönetmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor:



  • kalp hastalığı


  • enfeksiyonlar


  • kronik yorgunluk


  • Otoimmün bozukluklar


  • artrit


  • alerjiler


  • Kan damarı sorunları


  • Kognitif bozukluk


  • Gözle ilişkili bozukluklar


  • yüksek kolestorol


  • kalp hastalığı


  • Cilt bozuklukları


  • kanser


  • mide ülseri


  • ateroskleroz


  • diyabet


  • gut

Quercetin'in varlığı en azından kısmen kırmızı şarabın faydalarından sorumludur. Kırmızı şarapta bulunan diğer flavonoidler, çikolata ve elmalarda yüksek miktarlarda bulunan prosiyanidinlerdir. Araştırmalar, procyanidinin güçlü antioksidan aktiviteye ve bağışıklık fonksiyonunu artırma kabiliyetine sahip olduğunu gösteriyor.

Resveratrol, kırmızı şarapta bulunan bir başka polifenetik biyoflavonoid antioksidandır. Östrojen reseptörleri ile olumlu bir şekilde etkileşime girdiğinden fitoestrojen olarak sınıflandırılır. Serbest radikal hasarına, bilişsel düşüşe, obeziteye ve kardiyovasküler hastalığa karşı en güçlü polifenollerden ve en güçlü koruyucularından biri olduğuna inanılıyor. Bitkiler, resveratrolü kısmen koruyucu mekanizma ve radyasyon, yaralanma ve mantar enfeksiyonları gibi kendi ortamlarındaki stres kaynaklarına tepki olarak üretmektedir.

Kırmızı şarap muhtemelen, üzüm suyu alkolüne dönüştürülen fermantasyon sürecinden dolayı resveratrolün en bilinen kaynağıdır. Kırmızı şarap üretildiğinde üzüm çekirdeği ve derileri, üzüm sularında fermente olur ve bu da resveratrol düzeyleri ve kullanılabilirliği üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

İnsanlar, yaşlanmayı önleme ve iyileştirme gibi birtakım faydalar için resveratrol kullanıyor ve araştırmalar, sağlığınızı aşağıdaki şekillerde artırabileceğini gösteriyor:



  • Oksidatif stresle savaş


  • Hücresel ve doku sağlığını desteklemek


  • Kansere karşı korumak


  • Dolaşımı teşvik etmek


  • Bilişsel sağlığı korumak


  • Erken yaşlanmayı önleme


  • Sağlıklı sindirimi destekleme


  • Enerji ve dayanımı arttırmak


  • Diyabetten korumak

Kırmızı Şarap ve Beyaz Şarap

Genel olarak şarap tüketiminin bira ya da likör tüketmekten daha yararlı olduğunu düşündüren araştırmalar vardır.  Bir çalışma 30-70 yaş aralığında 10-12 yıl boyunca takip edilen 13.000'den fazla erkek ve kadını kapsıyordu. Araştırmacılar şarap tüketen insanlarda genel mortalite( Ölüm Hızı )  ile ters korelasyon buldular, ancak bira veya likör tüketenlerde ters yönde bir korelasyon bulundu. Şarap alımının düşük ve orta derecede olması tüm nedenlerden ölüm riskini düşürürken, likör alımının benzerleri risk artışı ve içki içmenin mortaliteyi etkilemediği anlamına geliyordu.

Bunun gibi araştırmalar şarap tüketiminin faydalı olabileceğini gösterse de, kırmızı veya beyaz şarap seçiminiz farkeder mi ?  Birincisi, antioksidanlar kırmızı şarapta daha yoğundurlar. Antioksidan bileşikler öncelikle beyaz şarap yapımında üzüm soyulduktan sonra çıkan kırmızı üzüm derisinde bulunur. Beyaz şarap, hamuru oluşturan üzüm etinde bulunan antioksidanları içermesine rağmen, kırmızı şaraplardaki seviyeler daha yüksektir.

Kırmızı şarap hacminin yüzde 8 ila 15'ini oluşturan etanol, kolestrol bileşimini değiştirdiği, sıvı dengesini bozduğu, metabolize eden enzimlerin aktivitesini değiştirdiği ve pro-oksidan etkileri olduğu için geniş bir biyolojik fonksiyon serisine sahiptir. Bununla birlikte, kırmızı şarapta yüksek miktarda bulunan polifenoller, etanolün pro-oksidan etkilerine karşı koyabiliyor ve hatta oksidatif stresini azaltabiliyor. Beyaz şarap gibi fenolik bileşiklerin konsantrasyonunda düşük olan içecekler etanolün prooksidan etkileri ile mücadele edemezler.

Benzer Yazılar