Güzellik
Kişisel Bakım Ürünlerinde Zararlı Kimyasallar Nelerdir? 18.11.2017

Kişisel Bakım Ürünlerinde Zararlı Kimyasallar

Hepimiz sağlıklı kalmak ve  iyi görünmeyi istiyoruz. Sağlıklı bir yaşam ve iyi görünüm elde etmek için pek çok kişi bir çok kişisel bakım ürünü kullanır ve çoğu kimyasal içeriğe sahiptir. Aslında, vücudumuz için güvenli olan kimyasal bazlı kişisel bakım ürünleri var, ancak kesinlikle daha sert olanlar için dikkat etmelisiniz. Bu kimyasallar çok güçlüdür ve eğer düzenli olarak uzun süre kullanılıyorsa, cildi çeşitli nahoş yollarla etkileme kabiliyetine sahiptirler. Bu kimyasallar aşırı hassas ciltler üzerinde ani reaksiyonlar da gösterir.

Kozmetik ürünlerinin hazırlanmasında dikkatli kullanılmanız gereken çeşitli kimyasal maddeler vardır ya da zararlı etkilere neden olabilirler. Daha tehlikeli bazı kimyasallar aşağıda tanımlanmıştır.

Kömür katranı

Kömür katranı makyaj ürünlerinin ve saç boyalarının hazırlanmasında kullanılır. Kömür katranı bazlı ürünleri kullanmak pigmentli kozmetik dermatitin nedeniyle yakından ilişkilidir. Bazı katran türlerinin uzun süre kullanılması folikülit riskini arttırır. Kömür katranı, fototoksisiteye neden olabilecek polisiklik hidrokarbonlardan yapılır. Bazı polisiklik aromatik hidrokarbonlara maruz kalma, karaciğer, deri ve akciğer kanserleriyle ilişkilidir.

Dietanolamin (DEA)

Bu güçlü kimyasal şampuanlar ve sabunlar gibi kozmetik ürünleri hazırlamak için kullanılır. DEA'nın etkileri üzerine yapılan bir araştırma, doğum öncesi maruziyetin beyin gelişimine zararlı etkileri olabileceğini düşündürmektedir. Bir araştırma çalışmasına göre DEA uygulaması, farelerde karaciğer neoplazmı ve renal tübül adenom insidansında artış ile ilişkilendirildi.

Formaldehit

Saç yumuşatma ürünleri gibi bazı kozmetiklerde formaldehit de bulunur. İnsan vücudunda zararsız olan az miktarda üretilir, ancak formaldehite aşırı maruz kalınması gözlerde, burun, boğazda ve deride alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve astıma neden olabilir. Kadınlarda menstruasyonel bozukluklara neden olabilir. Araştırma çalışmaları, formaldehitin maruziyetinin çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini de artırabileceğini göstermektedir.

Glikol Eterler

Glikol eterleri bazı kozmetik preparatlarında içerik olarak kullanılırlar. Glikol eterlerine maruz kalma, erkeklerde düşük doğurganlığa neden olabilir ve hamile kadınlar için tehlikeli olabilir. Etilen glikole maruz kalma zayıflık, mide bulantısı, baş ağrıları ve tahriş olmuş ciltlere neden olabilir.

Civa

Bazı cilt aydınlatma kremleri böbrekleri, karaciğerleri ve beyne zarar verebilecek civa içerebilir. İnorganik cıvara uzun süreli maruz kalınması da merkezi sinir sistemine zarar verebilir. Ayrıca nörotoksisite ve nefrotik sendrom riskini de artırabilir.

Glukokortikoidler
    
Bunlar, cilt için beyazlatma ürünleri hazırlamak için kullanılan en önemli maddelerdir. Bu ağartma ürünleri çeşitli cilt hastalıklarını şiddetlendirebilir veya uyarabilir ve bu cilt komplikasyonlarının başlıca nedeni glukokortikoidlerin varlığıdır.

Parabenler

Kremler, makyaj ürünleri, nemlendiriciler, saç bakımı ve tıraş ürünleri gibi çeşitli kozmetikler parabenler içerir (İzobütilparaben, Butilparaben, Metilparaben ve Propilparaben). Birçok araştırma çalışmaları insan göğüs tümörlerinde paraben varlığını gösterdi ve aynı zamanda parabenlerde östrojen benzeri özelliklerin bağlamına dikkat çekti. Bununla birlikte, parabenlerle ilişkili östrojenik aktivite, vücudun doğal östrojen etkinliğinden çok daha düşüktür ve kanserojenik özellikleri veya bu cinsel hormonun diğer zararlı etkilerini destekleyecek veri eksikliği vardır. Mevcut parabenler kullanımı FDA'ya göre güvenlidir, ancak parabenlerle ilgili sağlık tehlikelerinin değerlendirilmesi ve tanımlanması devam etmektedir.

Parafenilendiamin

Parafenilendiamin çeşitli saç boyalarında ve dövme mürekkeplerinde kullanılır. Bu tür ürünler kullanıcılara çeşitli şekillerde zararlı olabilir. Parafenilendiamin ile ürünlerin kullanımı, dermatite, alerjilere ve hipersensitiviteye yol açabilir. Bu sağlık risklerinden kaçınmak için saç boyaları ve dövme sanatçısı seçerken dikkatli olmalısınız.

Kokamidopropil Betain

Bu, cilt bakım ürünleri, temizleyiciler ve şampuanlar gibi çeşitli kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan sentetik bir deterjandır. Diğer kimyasallara kıyasla çok hafif cilt tahrişine neden olduğu için bu ürünlerde kokamidopropil betain kullanılır. Bununla birlikte, duyarlılık oranı, imalat sürecinde yaratılan safsızlıklara atfedilen yüksek taraftadır. Bu kirlilikler hem amidoamin hem de dimetilaminopropilamin içerir, bu da hem yüksek cilt hassasiyetine neden olabilir.

Kohl Stone

Kajal, antik zamanlardan beri kullanılan kohl taşından yapılmış popüler bir göz ürünüdür. Ne yazık ki, galen, zincit ve manyetit gibi kimyasal maddeler içermektedir. Bu kimyasallara uzun süre maruz kalma, kurşun seviyesini artırabilir ve kemik iliğini ve beyin işlevini etkileyebilir, bunun yanında anemi ve konvulsiyonlara neden olabilir. Amerika Birleşik Devletleri FDA (Food and Drug Administration) tarafından kozmetik ürünlerinin kullanımına izin verilmemektedir. İyi araştırılmış zararlı etkileri göz önüne alındığında, kajal ve bileşen ürünlerinin kullanımı önlenmelidir.

Mineral yağ

Mineral yağlar genellikle kozmetik üretiminde kullanılır. Bunlar petrol ürünlerinden elde edilir ve alerjilere ve cilt tahrişine neden olabilir. Ayrıca cilt gözeneklerini bloke ederek besin maddelerinin hareketini ve atıkların hücrelerden uzaklaştırılmasını da kısıtlayabilirler. Araştırmalar, kozmetik ürünlerinin ve mineral yağı içeren ürünlerin artrite yatkın farelerde artritojenik olabileceğini ve bu da bu tür kozmetik ürünlerin artrite katkıda bulunabileceği anlamına geliyor.

Imidazolidinil ve Diazolidinil Üre

Bu kimyasallar, kremlerde ve kozmetik ürünlerdeki formaldehit içeriğini etkinleştirmek için koruyucular olarak kullanılır. Bu kimyasallar cilt hassasiyetini artırabilir ve alerjilere ve kontakt dermatitlere katkıda bulunabilir.

Sodyum Lauril Sülfat (SLS)

SLS bir emülgatör, yüzey aktif cildi ve gres giderici gibi davranır ve vücut yıkama, sabun, şampuan, yüz temizleyicisi ve tıraş kremi gibi sayısız kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. SLS içeren ürünleri kullanmak, göz ve ciltte tahrişe neden olabileceği gibi alerjik reaksiyonlara ve cildin genel olarak kurumasına neden olabilir.

Sentetik Renkler

Sentetik renkler de zararlıdır ve cilt alerjileri ve tahrişe neden olabilir. Her türlü sentetik renk içeren ürünlerin uzun süre kullanılmamasına dikkat edilmelidir.

Trietanolamin (TEA)

ÇAY, çeşitli kozmetik ürünlerin pH'sını ayarlamak için kullanılan kimyasal maddelerden biridir. Bu kimyasal cilt ve gözler için zararlı olabilir. Göz sorunlarına, cildin ve saçların kuruluğuna ve diğer alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Polivinilpirolidon (PVP) Kopolimer

Bunlar ruj gibi çeşitli kozmetik ürünlerin hazırlanması için kullanılırlar, ancak PVP içeren ürünlere maruz kalma ve bu ürünlerin kullanımı, alerjileri ve dermatiti indükleyebilir veya arttırabilir.

Lanolin

Bu kimyasal koyun yünden elde edilir ve göz bakım ürünleri, makyaj ürünleri, losyonlar ve kremler gibi çeşitli kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. Lanolin yutulduğunda zehirli olabilir ve insan vücudu üzerinde başka zararlı etkilere neden olabilir. Cilt ’de kızarıklık, mide bulantısı ve kusma olabilir. Lanolini içeren herhangi bir ürünü kullanırken dikkatli olmak çok önemlidir.

Benzil Dimetil Stearil Amonyum Klorid

Ruj, losyonlar, saç boyama ve kremi gibi çeşitli kozmetik ürünler benzildimetilstearilamonyum klorid içerir. Bu kimyasal cildi ve gözleri tahriş edebilir. Aslında, gözlerinize kalıcı zarar verebilir ve alerjik kontakt dermatite katkıda bulunabilir.

Propilen Glikol

Cilt bakım kremleri ve losyonları sıklıkla propilen glikol içerir. Bu, petrokimyasallardan elde edilir ve emülsiyon haline getirici bir madde olarak işlev görür. Propilen glikol içeren ürünleri kullanmak cildin pürüzsüz olmasını sağlar ancak aynı zamanda kırışıklıklar ve yaşlanma lekeleri gibi ciltte yaşlanmanın belirtilerini hızlandırır. Aynı zamanda temas dermatitine ve tahrişe neden olabilir.

Pitalik

Parfümler, oje, saç spreyi, sabunlar, şampuanlar ve nemlendiriciler günlük yaşamda kullanılan bazı ürünlerdir. Bu ürünler ftalat içerebilir ve ftalatlara yüksek maruz kalma insan üreme ve gelişmesini etkileyebilir. Ayrıca, (2-etilheksil) diftalatın insan vücudu için kanserojen ve zararlı olduğu gösterilmiştir. Fitalatların sağlık üzerindeki etkisini belirlemek için halihazırda başka çalışmalar da yapılmaktadır.


Organik kozmetik için uygun standartların olmaması birçok üreticinin durumdan yararlanmasına ve tüketicileri yanıltmasına neden olur. Organik tanımlama, farklı standartlar setiyle organik vücut bakım ürünleri için değiştirilmelidir. 

Bu nedenle aktif terkip maddelerinin güçlü kimyasal maddeler olduğu birçok kozmetik, daha az aktif terkip maddesinde az miktarda tadilat yapılarak organik olarak etiketlenebilir veya hafif organik ajanlarla ilave edilebilir. Dikkatli bir tüketici olarak, organik etiketin dışındaki içeriğe daima göz atmış olmalısınız. Eğer bunlara dikkat ederseniz , yakından gözlemlerseniz, organik üreticilerin  % 70'inin çoğu önce organik içerikleri ve en sonunda zararlı kimyasalları listeler.

Çiçek suları ve su özleri ve botanik ürünlerden alınan infüzyonlar, sözde organik kozmetik ürünlerin çoğunda asal organik içerik olarak listelenir. Bununla birlikte, tam aksine, içinde pek bir şey yoktur. Çiçek suları, temel yağların damıtılması esnasında elde edilen su olan hidrosollerdir. Gerçek çiçek sularda uçucu yağların pek az miktarı vardır.

Birçok şirket sağlık için iyi olmayan kimyasallar üretmektedir. Bununla birlikte, üreticiler ürünlerini organik olarak etiketlemeyi başarıyorlar, çünkü geçerli kurallar bunu yapmalarını sağlıyor. Bazı etiketler yanlış bilgi basar. Ürünün doğal maddelerden yapılmış olduğu izlenimini vermek için 'türetilen  kelimeler ekliyorlar. Örnek, 'hindistancevizi yağından türetilen kokamid DEA'dır. Üründe adı geçen kokamid DEA'nın sadece hindistancevizi yağından elde edilmesi gerekli olmayabilir. Yine, uygun standartların olmaması, üreticilerin bu tür hileli etiketleme yapmalarını mümkün kılar.

Bazı şirketler tüketicileri yanıltmaya bir adım daha ileri gidiyor. Organik kozmetik satın aldığınızda, herhangi bir kimyasal madde kullanmadan organik yöntemlerle üretilen içerikleri olan kozmetik ürünleri satın almak istiyorsunuz. 

Bütün bu nedenlerden dolayı, kullandığımız çeşitli kozmetik ürünlerin bileşimini bilmemiz bizim için çok önemlidir. Maddelerin birçoğu, vücudunuzda, başta iyileşmeye çalıştığınız vücudun kısımlarında bile zararlı etkilere neden olabilecek kimyasallardır.  Bu kimyasallar günlük hayatımızda kullandığımız diğer ürünlerde de olabilir, ancak uzun süre bu kimyasalların maruz kalmasını ve bundan sonraki etkilerini en aza indirgemek her zaman daha iyidir. Herhangi bir deri alerjisi veya tahriş olması durumunda doktorunuza danışmanız önerilir. Unutmayın, güzellik cildinizde gördüğünüzden daha fazla ama cildinizi uzun vadede korumak için de önemlidir.   Sert kimyasallara başvurmak yerine görünümünüzü iyileştirmek için bitkisel ve doğal kaynakları seçin.

Benzer Yazılar