Şifalı Bitkiler
Kudret Narı Nedir? Kudret Narı Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler



Kalsiyum
Momordican
B vitaminleri
Uçucu yağlar
Demir
Rezin
Fosfor
Reçine


Mide Sindirim Dostu


Vatanının doğu Hindistan olduğu tahmin edilen kudret narı Afrika ve Asya’nın tropik bölgeleri ile Türkiye ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinde de yetiştirilmektedir. Türkiye'de genellikle Yalova ve Bursa civarında yetiştirilmektedir. Kudret narı halk tababetinde uzun yıllardır mide ülseri ve sindirim sorunlarında kullanılmıştır. New York Üniversitesi tarafından araştırmada gastrit ve ülserin tedavisinde kullanılan kudret nar'ında HIV virüsünün engelleyen bir protein keşfedilmiştir, antibiyotik etkisini ve tümör baskılayıcı etkisi ise içerisinde bulunan lutein ve likopene bağlanmıştır.


Mideye iyi gelmekte olan bir meyve olarak bilinir. Kudret narı bağırsak rahatsızlıklarının giderilmesinde ilk sıralarda yer alır. Egzama rahatsızlığına ve sedef hastalığına ve sedef hastalığına iyi gelir. Vücutta oluşum göstermekte olan yara ve iltihaplarını gidermekte kullanılır. Bağırsaklarda oluşmakta olan tembelliği gidermektedir. Vücudumuzda olan bazı hücrelerin yenilenmesinde faydalı olmaktadır. Rahimde oluşmakta olan yaraların giderilmesinde kullanılır. Yüksek miktarda E vitamini ve  yüksek miktarda protein içermektedir. Oluşmakta olan ülser Gastrit, kolit ve bazı sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Kabızlık oluşmasını önlemede ve bu sorun olan kişilerin kullanılmasında önerilir. Yanık ve yaraların oluşmasında kesinlikle çok faydalıdır.


Kudret narı flavonoidler, vitaminler ve antioksidanlar açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca yapılan araştırmalarda kudret narında momordicin maddesi doğal bitki insülini olarak ta tanınmaktadır. Meyveye Latince isminde veren bu madde pankreasta insülin sağlayan hücrelerinin artışını da desteklemektedir. Çin'de yapılan bir araştırmada Tip II diyabette bu özellikleri dolayısı ile çok olumlu sonuçlar alındığı gözlenmiştir. Şeker hastaları için yapılan çalışmalarda pankreasta insülin üreten beta hücrelerini koruduğu, insülinin kan şekeri düşürücü etkisini arttırdığı, ayrıca yüksek kan lipit değerlerini de düşürmekte olduğu anlaşılmıştır. Çalışmalar, şeker hastaları yanında sağlıklı insanlarda da kan şekeri düzeylerini düşürdüğü görülmüştür. Antioksidan etkisi ile hücre içi hasar veren serbest radikalleri nötralize ederek kanser koruyucu etki göstermektedir. Bazı kanser türlerinde tedavi edici etkisi anlaşılmış ve bu yönde araştırmalar devam etmektedir.


Halk Tababetine Göre: Ülkemizde uzun yıllardır mide ülseri ve sindirim sistemi sorunlarına karşı kullanılır. Öncelerde kudret narı zeytinyağı içerisinde bekletilerek bir mide ilacı gibi kullanılmaktadır.
 

Benzer Yazılar