Faydalı Yiyecekler
Kudret Narı Nedir? Ne İşe Yarar? 12.11.2020

Korona virüs pandemisi nedeniyle kendimizi eve kapadığımız şu günlerde sağlığımızın kıymetini her zamankinden daha fazla biliyoruz. Maskemizi takıyor ve sosyal mesafe kurallarına uyarak bu virüsten korunmaya çalışıyoruz. Özellikle kış ayının da gelmesiyle artık grip mevsimi de geldi diyebiliriz. Korona virüs ve grip gündemi arasında gidip gelirken kendimizi korumak için yine doğaya sarılıyoruz. Tıp sektörü ilerledi ve bu bizim işimize çok yarıyor ancak bazı doğal mucizeleri de unutmamak gerekir. Tıbbın ışığında ilerleyerek öte yandan doğal mucizeleri de hayatımıza katarak sağlıklı olmak için uğraşıyoruz. Evet, günümüzde bu bir “uğraş” seviyesinde çünkü korona virüs vaka sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Burada en önemli nokta bağışıklığımızı güçlü kılmak. Doğanın mucizelerinden bahsettiğimiz yazımızda bugün kudret narını anlatacağız. Birçoğumuz hakim olabilir ancak bilmeyenler de vardır şüphesiz. Dilerseniz kudret narı nedir, kudret nasıl bir meyvedir önce kısaca bundan bahsedelim.

Kudret narı nedir?

Kudret narı, kabakgillerin bir üyesidir. Tropikal iklim bölgelerinde sıkça yetilir. Asya ve Doğu Afrika’da kendiliğinden yetişir bu nedenle oldukça popülerdir. İlaç endüstrisinde de sıkça kullanılır. Henüz Türkiye’de çok sık görülmüyor olsa da Bursa ve Yalova çevresinde yetişiyor. Ham hali yeşil olan kudret narı, olgunlaştığında sarıyla turuncu arası bir renk oluyor. İçinde narı gibi kırmızı ve taneli meyveler bulunuyor. Başta A vitamini olmak üzere B1, B2 ve C vitaminlerini içeriyor. Yanı sıra demir, kalsiyum, fosfor, bakır ve potasyum bakımından da zengin bir meyve. Peki kudret narını bu kadar özel kılan nedir?

Kudret narının faydaları nelerdir?

Kudret narı bugün ilaç endüstrisine de ışık olan bir meyvedir. İçerdiği e vitamini ve proteinler sayesinde bağışıklık sistemi üzerinde güçlü etkilere sahiptir. Hele ki bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gereken şu salgın sürecinde oldukça faydalı bir meyvedir. Bakteri, mikrop ve virüslere karşı koruma sağlar. Kudret narı ne işe yarar diye bakıldığında aslında en önemli faydalarından biri sindirim sistemi üzerindeki yararı. Mide ve bağırsak sorunlarına birebir iyi gelir. Mide ve bağırsakta bakteri üremesini önler ve sindirim sistemi enfeksiyonlarını tedavi edebilir. Düzenli olarak kudret narı kullanmak sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratacaktır. Kudret narı aynı zamanda kanı temizler. Anti oksidan özelliği vardır bu sayede kandaki toksinleri de temizler. Kudret narının faydalarını saymakla bitmiyor şimdi gelelim bir diğer faydasına. Kudret narı güneşin zararlı ışınlarından cildimizi korur. Egzama, çıban ya da sedef gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılır. Cilt lekelerinde de olumlu etkileri vardır. İçeriğinde bulunan likopen ve lutein sayesinde tümör oluşumunu önler. Kanser hücrelerinin gelişimini engeller ve sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücrelerin yok olmasına destek olur. Kudret narı aynı zamanda kan şekeri seviyesini de korur. Karaciğerin düzenli olarak çalışmasını sağlar ve romatizma ya da varis ağrılarının tedavisinde büyük rol oynar.

Kudret narı nasıl tüketilir?

Zeytinyağlı kudret narının aktarlarda bulabilirsiniz. Bazen bal ile de karıştırılıyor. Kudret narı aynı zamanda macun olarak da tüketilebilir. Kudret narı çayı da benzer bir etki gösterir.  Kudret narının tadı acıdır bu nedenle yemekte zorlanabilirsiniz. Bu nedenle çay olarak da aktarlardan satın alıp tüketebilirsiniz.  Kudret narı pek çok formda tüketilebilir ancak dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar vardır. Elbette azı karar çoğu zarar. Kudret narını kontrolsüz bir şekilde tüketirseniz karaciğerinize yükleme yapmış olabilirsiniz. Karaciğerin fazla düzenlenmiş olması, birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Yüksek kan şekerini düşürebilir ve beraberinde şeker hastaları için risk teşkil edebilir. Hamile kadınların kudret narı kullanması sağlık açısından uygun değildir. Eğer kronik rahatsızlıklarınız varsa bu tip meyveleri, çayları ya da macunları tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Sağlık sorunlarınız için öncelikle tıptan destek alın ve doktorlardan alacağınız bilgiye göre hareket edin; doktorunuz onay vermedikçe alternatif tedavilerden kaçının.

Benzer Yazılar