Faydalı İçecekler
Lavanta Çayının Faydaları 24.11.2017

 

Lavanta Çayı

Lavanta, hoş kokulu bir çiçektir. Hoş kokusunun yanında güzel görüntüsü de olan bu çiçek, doğal bakım, güzellik alanında ve doğal koku ürünlerinde sıkça kullanılır. Taze ve kurutulmuş olarak kullanılabilen bu özel bitkinin, çayı da son derece faydalıdır.

Lavanta çayı, diğer bitkisel çaylar gibi sağlık için çok faydalıdır. Doğal olarak hazırlanan bu özel çay, genel sağlık için etkilidir. Önemli sağlık sorunlarının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilen lavanta çayı, saç ve cilt bakımında da kullanılabiliyor.
Lavanta çayının cilde faydaları olarak en fazla sivilcelere etkisinden söz edebiliriz. Doğal cilt bakımı ve sivilce önlemekte etkilidir. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen lavanta kürü, lavanta çayı karaciğer etkisi esasına dayanarak oluşturulmuştur. 15 gün boyunca düzenli olarak kullanılan bu çay karaciğer fonksiyonlarının gerektiği gibi çalışmasını sağlar. 15 günden fazla kullanılmaması gerekir. Karaciğere bağlı ortaya çıkan sivilcelerin tedavisinde etkilidir. Bu özel kür için lavanta çayı hazırlarken 4-5 gram lavanta ve bir buçuk su bardağı kadar (300 ml) su kullanılır. Çayın hazırlanması için suyu kaynatın. Kaynamış haldeki suyun içine lavanta kurularını koyun ve demlenmesi için 15 dakika bekletin. Bekleme süresinin sonunda soğumadan hemen süzün ve içmek için lavanta çayının ılımasını bekleyin. Bu çayı 15 gün boyunca akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra tüketin. 15 günün sonunda haftada 3-4 kere lavanta çayını akşam yemeklerinden sonra tüketmeye devam edebilirsiniz.

Lavanta Nasıl Kullanılır?

Tam açmadan hemen önce toplanıp kurutulmuş çiçekleri ve bunlardan hazırlanan etkili dozda preparatlar kullanılır. Lavanta yağı çiçeklerden su buharı destilasyonuyla elde edilir.

Uyku problemlerinde zeytinyağıyla karışık lavanta yağı yatmadan önce 1-4 damla göğse ve enseye sürülebilir.
Lavantayla ilgili ürünler  kurutulmuş çiçek ve lavanta bitkisinin uçucu yağından yapılır. Çay, tentür, aromaterapi yağı, sabun, losyon ve banyo jeli gibi.

Lavanta Çayının Yan Etkileri Var mıdır ?

• Genel olarak güvenli bir bitki olarak kabul edilir.
• Lorazepam (Ativan), diazepam (Valium) ve (Xanax) alprazolam türü ilaç kullananlar doktorlarına danışmalıdır.
• Lavanta uçucu yağının cilde uygulanması bazı kişilerde alerjik bir reaksiyona yol açabilir.
• Lavanta yağının tekrarlanan harici kullanımı ergenlik devresine ulaşmamış erkek çocuklarda meme bezlerinde büyümeye yol açabilir. England Journal of Medicine’nin 2007 Şubat sayısında yer alan bir çalışmaya göre lavanta esansiyel yağı genç erkeklerde normal hormon fonksiyonunu bozabilir. Yazıda saf lavanta yağının östrojen etkileri taklit ettiği ve androjen etkisini inhibe ettiği belirtilmiştir.

Yukarıda yeralan metin haber ve bilgi amaçlı hazırlanmış olup, hekimin uygulayacağı teşhis ve tedavisinin yerine geçmez. Herhangi bir tedavi sürecine başlamadan önce mutlaka sağlık uzmanının görüş ve onayı alınmalıdır.

Lavanta çayının saça faydaları da azımsanmayacak kadar fazladır. Genel olarak lavanta çayı, saç dökülmesi, saç yıpranması, kepek, matlaşma ya da saç kırılması için etkilidir. Lavanta çayı ve saç bakımı hakkında en merak edilen sorulardan birisi lavanta çayı saç uzatır mı sorusudur. Genel olarak saç sağlığına olumlu etkisi olduğundan dolayı lavanta çayı saçların uzamasında etkilidir.
Lavanta çayı hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır ve hangi alanlarda etkilidir sorusunun cevabı için lavanta çayını genel faydalarına bakmamız yeterli. 



  • Uykusuzluğa iyi gelir, rahat bir uyku sağlar.


  • Sakinleştirici özelliği vardır, daha sakin bir ruh hali sağlar.


  • Kaygıyı giderir, stres azaltır ve daha mutlu olmakta etkilidir.


  • Mide şişkinliğini alır.


  • Kolik tedavisinde kullanılır.


  • Depresyon belirtilerini hafifletir.


  • Migren nedeniyle oluşan baş ağrısına iyi gelir.


  • Soğuk algınlığının çabuk geçmesine yardımcı olur.


  • Öksürüğü alır, boğazı rahatlatır.


  • Astım belirtilerini hafifletir.


  • Solunum yollarını rahatlatır.


  • Terlemeyi arttırır, doğal bir ateş düşürücüdür.


  • Ağız kokusunu giderir.


  • Kabızlık ve ishale iyi gelir.


  • Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.


  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Lavanta çayı içenler farklı etkilerinden söz edebilir. Kişiden kişiye etkisi değişebilen lavanta çayının bazı yan etkileri de ortaya çıkabilir. Bu nedenle kullanımı sırasında dikkat edilmesi gerekir. Hoş kokusu ile iştah açma özelliği de bulunan lavanta çayını günde 2-3 bardaktan fazla tüketmemenizi öneririz.

Lavanta ve lavanta çayı bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Önlem alınmadığında ilerleyip büyük etki yaratabilen bu reaksiyonlara karşı ilk defa bu çayı tüketecek olanların ilk önce lavanta ya da lavanta çayına karşı alerjilerinin olup olmadığını test etmeleri gerekir. Eğer ciltte kullanılacaksa tüm yüze ya da uygulama bölgesine sürülmden önce çok küçük bir alanda denenmesini önerebiliriz. Çay olarak tüketileceği zamansa bir bardaktan önce 1-2 yudum içip ilk etkilerini iyi gözlemlemenizi önerebiliriz.
Lavanta ve lavanta çayı insan sağlığı için çok faydalıdır. Doğal bir koku olarak da kullanılan lavanta hakkında detaylı bilgileri ve lavanta çayının nasıl hazırlandığı konusunu diğer yazılarımızda bulabilirsiniz.
 

Benzer Yazılar