Bitkisel
Lavanta Yağı Faydaları 09.09.2016

Lavanta esansiyel yağı sağlık yararları ,sinir gerginliği ortadan kaldırmak, ağrı gidermek, kafa derisi ve cildin dezenfekte edilmesi , kan dolaşımını artırmak ve solunum sorunları tedavi etme kabiliyeti vardır. Lavanta Latince adı “yıkama” anlamında Lavare, özellikle temiz bir kokusu olan kokudur. Lavanta yağı çoğunlukla lavanta bitkisinin çiçeklerinden, öncelikle buhar damıtma yoluyla elde edilir. Lavanta çiçekleri doğada kokusu sayesinde yüzyıllardır kullanılmaktadır. Geleneksel olarak lavanta yağı aynı zamanda parfüm yapımında kullanılmıştır. Yağı aroma terapide çok faydalıdır ve birçok aromatik hazırlıkları ve kombinasyonları lavanta yağı kullanılarak yapılır.

Lavanta yağı; sedir, çam, adaçayı, sardunya, küçük hindistan cevizi de dahil olmak üzere birçok diğer uçucu yağlar ile karıştırılıp kullanılabilir. Bugün, lavanta yağı sık sık aroma terapi yağı, jel, infüzyon, losyon ve sabun gibi çeşitli şekillerde kullanılır.

SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Böcek Isırıkları

Lavanta esansiyel yağı kokusu sivrisinek, tatarcık, güve gibi böceklerin birçok türü için etkilidir. Bu rahatsız edici ısırıkları önlemek için, dışarıdan maruz kalan cilt üzerine lavanta yağı sürün, Ayrıca, eğer bir böcek tarafından ıssırılırsanız, lavanta yağı böcek ısırıkları ile ilişkili tahriş ve acıyı azaltmak anti-inflamatuar özellikleri vardır.

Uykusuzluk

Uykusuzluk için alternatif bir tedavi için ortak bir öneri olarak lavanta esansiyel yağı uykusuzluğa çok faydalı bir yağdır. Yaşlı hastalarda üzerinde yapılan çalışmalarda, normal uyku ilaçlarına karşın, bazı lavanta esansiyel yağı yastıklarının üzerine sürüldüğünde ,uyku düzeninde bir artış görülmüştür. Sık sık yaşanan uyku sorunları için modern tıbbın yerini alamaz , ve bu insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır.

Sinir Sistemi

Lavanta esansiyel yağı sinirler ve anksiyete sorunları için mükemmel bir toniktir. Ve sakinleştirici bir kokusu vardır. Bu nedenle, aynı zamanda migren, baş ağrısı, depresyon, sinir gerginliği ve duygusal stres tedavisinde yararlı olabilir. Ayrıca zihinsel aktiviteyi artırırken ferahlatıcı aroması sinir, bitkinlik ve huzursuzluk üzerinde rahatlama sağlar.  Sık sık uykusuzluk için bir tedavi olarak da kalp hızı değişkenliği düzenlemek için bir yol olarak kullanılan ve bu yüzden otonom sinir sistemi üzerinde araştırılmış iyi bir etkisi vardır. Sınava girmeden önce lavanta yağı ve biberiye yağı teneffüs ettiklerinde ,insanların zihinsel stres ve anksiyete gibi ciddi bilişsel işlevlerinde önemli bir artış gösterdiği bilinmektedir.

Akne

Dermatologlar ve aroma terapistlere göre, lavanta yağı ergenlik geçiren insanlar için öncelikle genç insanlarda önemli faydaları vardır. Çok rahatsız edici ve utanç verici bir durum olan akne tedavisinde en faydalı yağlardan biridir. Ama aynı zamanda yetişkinler bu konuda şikayetçidir.  Kırmızı rahatsız edici karakterize görüntüsü ile , yağ bezesine yakın bir bakteriyel enfeksiyona bağlı gelişen yüz ve vücut üzerinde ortaya çıkan yaralardır. Yağ bezlerinden salgılanan akne,  özellikle ergenlik uyarıcı ekstra yağ ve bakteri ile beslenmektedir ve yara oluşturmaya başlar, ciddi yara ve tahriş edici olabilir. enfeksiyon ve yaralarda görünür bir kısır döngü yaratıyor.

Lavanta esansiyel yağı ilk enfeksiyona neden olan bakterilerde, hormonal manipülasyon tarafından dökülen aşırı atılımlı bazı düzenlemeye yardımcı olur engeller ve akne iyileşmeye başladıktan sonra yara izlerini azaltır. Diğer cilt krem veya merhemlerinin içine lavanta esansiyel yağı küçük bir miktar ekleyerek büyük ölçüde rahatlama ve iyileşme potansiyelini arttırır.

Ağrı Kesici

Lavanta esansiyel yağı ağrıyan ve gergin kasları, kas ağrıları, romatizma, burkulma, sırt ve bel ağrıları neden olduğu ağrılar da dahil olmak üzere çeşitli türleri için mükemmel bir ilaç olarak bilinir. Lavanta yağı ile düzenli masaj yapılırsa , eklem ağrılarında  rahatlama sağlayabilir. Hastalarda büyük bir ameliyattan sonra oksijenin içine lavanta esansiyel yağını buhar ile birleştirerek önemli ölçüde acı miktarı düşürülür. Ameliyat sonrası ağrı üzerine yapılan bir çalışma da gözlenmiştir.

İdrar Sağlığı

Lavanta esansiyel yağı idrar üretimi üzerinde uyarıcı etkisi nedeniyle idrar hastalıkları için iyi bir yardımcıdır. Ayrıca, hormonal dengesini ve idrar yolu sistit iltihabını azaltmada yardımcı olur. Ayrıca bu ve diğer bozukluklar ile ilişkili krampları azaltır.

Solunum Bozuklukları

Lavanta yağı yaygın enfeksiyonların, grip, öksürük, soğuk algınlığı, astım, sinüs tıkanıklığı, bronşit, boğmaca, larenjit, Boğaz ve bademcik iltihabı gibi çeşitli solunum problemleri için kullanılır. Yağı da buhar şeklinde kullanılır ya da boyun, göğüs ve sırt derisi üzerinde uygulanır. Ayrıca ,soğuk algınlığı ve öksürük için kullanılan birçok buharlaştırıcıların , Lavanta esansiyel yağı uyarıcı niteliği de balgam gevşetmek ve solunum koşulları, iyileşme sürecini hızlandırır ve vücudun doğal balgam ve diğer istenmeyen malzemeleri ortadan kaldırmak için Yardımcı olması ile ilgili tıkanıklık da rahatlatma sağlayabilir. Lavanta esansiyel yağının buharı da solunum yolu enfeksiyonları  ile savaşan antibakteriyel niteliklere sahiptir.

Saç Sağlığı

Bitler, bit yumurtası, sirke ve üzerinde çok etkili olduğu gösterilmiştir, çünkü lavanta yağı ve saç bakımı için faydalıdır. Ayrıca, lavanta esansiyel yağı da saç dökülmesi tedavisinde çok faydalı olduğu, özellikle saç dökülmesi, vücudun kendi saç köklerini reddettiği otoimmün hastalığı olan hastalarda görülmüştür. Düzenli olarak kafa derisi içine lavanta esansiyel yağı ovuşturulduğu zaman alopesi hastalarında %40'dan daha fazla saç büyümesinde bir artış görüldü. Lavanta yağı bazen erkek tipi kellik için önleyici bir tedbir olarak tavsiye edilir.

Kanser

Araştırmalar insan denekler üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini göstermektedir. Lavanta etkileri üzerine önemli bir araştırma, diğer uçucu yağlar ile birlikte, farelerde meme kanserinin ortaya çıkmasını önlemek için bir yol olarak bilinir.

Kan Akışı

Lavanta esansiyel yağı  vücutta kan dolaşımını artırmak için iyi bir yardımcıdır. Aroma terapi kullanarak lavanta yağı koroner dolaşım üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.  Ayrıca kan basıncını düşürür ve genellikle hipertansiyon için kullanılır. Ayrıca organlarda oksijen seviyelerini arttırır. Kas gücü ve sağlığını teşvik eder. Ve bu da Beyin aktivitesinde belirgin bir artış olabileceği anlamına gelir. Cilt parlak kalır ve kan ile temizlenir.  Ve kalp krizi ve genellikle zayıf kan dolaşımı ile ilişkili artherosclerosis( Damarların tıkanması) risklerinden korumaktadır.

Sindirim

Bağırsak içinde gıda hareketliliğini arttırır, çünkü lavanta yağı sindirim için yararlıdır. Aynı zamanda mide suyu ve safra üretimini uyarır. Böylece sindirim güçlüğü, mide ağrısı, kolik, gaz, kusma ve ishal tedavisine yardımcı olur.

Bağışıklık Arttırır

Lavanta esansiyel yağı düzenli kullanımda çeşitli hastalıklara karşı direnç sağlar. Lavanta yağı ,tükberküloz, tifo ve difteri gibi nadir hastalıklara karşı vücudun savunma yapmak ve antibakteriyel , antiviral özellikleri vardır, 20.yüzyılın başında yapılan araştırmalara göre bilinmektedir.

Cilt Bakımı

Cilt için lavanta yağı faydaları antiseptik ve antifungal özellikleri ile ilişkilendirilebilir. Böyle sivilce, kırışıklık, sedef hastalığı ve diğer inflamatuar koşulları gibi çeşitli cilt hastalıkları tedavi etmek için kullanılır. Genellikle skar( yara izi ) doku oluşumunu artırır. Çünkü yaralar, kesikler, yanıklar ve güneş yanığında ki  iyileşme sürecini hızlandırmak için kullanılır. Lavanta yağı aynı zamanda egzama tedavisi için papatya yağı eklenerek  kullanılır.

Diğer Bilinmeyen Faydaları!!!

Lavanta yağı , diğer sağlık faydaları ve iltihabı  tedavi etmek için yeteneği vardır. Birincil maddeler olarak lavanta yağının içeriğinde  birçok sivrisinek kovucu bulacaksınız. Sinekler ve güveler neden olan bakterileri püskürtmek için kullanılabilir.

Birçok diğer uçucu yağlar gibi, hamile ve emziren kadınlarda, lavanta esansiyel yağı kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca şeker hastalarının lavanta yağından uzak kalmaları önerilir. Ayrıca olağanüstü hassas bir cilde sahip olan insanlar için alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bazı insanlar da lavanta yağı ya da  aşırı kullanım nedeniyle bulantı, kusma ve baş ağrısına tanık olabilir.

Belki de en önemlisi, lavanta yağı asla yutulmaz. sadece yüzeysel olarak aroma terapi veya benzeri faaliyetler aracılığı ile uygulanan veya inhalasyonlarda kullanılmalıdır.  Yutma ise ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Bulanık görme, nefes almada zorluk, gözlerde yanma, kusma ve ishale neden olabilir.  Lavanta yağının harika bir mucize tedavi olduğunu düşünseniz bile, Mutlaka Doktorunuza danışınız.

Benzer Yazılar