Şifalı Bitkiler
Marulun Faydaları Nelerdir? 08.06.2018

Marulun Faydaları Nelerdir?

Nöronlar beyin hücreleridir ve hafızanın fiziksel bağlantılarını sağlamaktadır. Bu durumda, nöronlar yani sinir hücrelerinin ölmesi durumunda, hafıza ile özel olarak iletişim kurulan bazı devre bağlantılarının kaybolması durumu gerçekleşecektir. Marul, glukoz serum yoksunluğu (GSD) özelliği göstererek, sinir hücrelerinin ölmesini engellemektedir. Marul, sinir hücrelerinin dejenerasyona uğramasını önlemektedir. Sinir hücrelerinin sürekli olarak yok olmasının sonucunda, Alzheimer hastalığı oluşabileceği için, marul tüketmek sinir hücreleri için oldukça önemli bir besin maddesidir.

28 gram marul için besin değerleri şu şekildedir;

•    Kalori: 5
•    Toplam yağ: 0.1 g / % 0
•    Kolestrol: 0 mg / % 0
•    Sodyum: 2 mg / % 0
•    Potasyum: 69 mg / % 2
•    Karbonhidrat: 0.9 g / % 0
•    Şeker: 0.3 g
•    Protein: 0.3 g
•    A vitamini: % 47
•    C vitamini: % 9
•    Kalsiyum: % 0
•    Demir: % 0

Uyku Kalitesi

Marulu doğradığınız ya da yapraklarını kopardığınız zaman, açığa çıkan beyaz renkli sıvıya laktucarium denilmektedir. Marul yapısında bulunan bu madde, uyku getiren bir maddedir. Bu durumda, birkaç yaprak marul yiyerek ya da bir miktar marul suyu içerek, çok daha kolay şekilde uykuya geçebilirsiniz. Marulun bu rahatlatıcı etkisinin, afyon ve benzeri zehirli maddeler ile benzer özellikler taşıdığı düşünülmektedir.

Kardiovaskuler

Marul, kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilmektedir ve kardiovaskuler hastalıkların ya da diğer tehlikeli durumların oluşmasını engeller. Yüksek kolesterol seviyesi, özellikle kötü kolesterol seviyesi yani LDL, kalp krizlerinin oluşmasına ya da felç, inme oluşmasına sebep olabilmektedir.

Marulun içeriğinde bulunan C vitamini ve beta karoten, her ikisi birlikte, kolesterolün oksidize olmasını engeller. Kolestrolün dengelenmesi ise, aynı zamanda vücuttaki lekelerin oluşmasını önlemektedir. Marulun yapısındaki özel maddelerin, kalp rahatsızlıklarını ve ventriküler kasılmaları azalttığı gözlemlenmiştir.

Endişe ve Kaygı

Marulun nörolojik özellikleri, eski zamanlarda ve orta çağ ilaç tedavilerinde kullanılmaktaydı. Özellikle Unani sistem (Hintlilerde uygulanan bir ilaç ve tedavi biçimi) içerisinde marulun yeri hep vardı. Zamanla marul ile ilgili çalışmalar derinleştikçe, marulun anksiyolitik özellikleri bulunduğu saptanmıştır. Laboratuvarda yapılan hayvanlar üzerindeki deneylerde, hayvanlara verilen marul özünün, onların lokomotiv aktivitelerini düşürdüğünü ve böylece korku ve endişe seviyelerinin azaldığını gözlemlemişledir.

Beyin Sağlığı

K vitamini bakımından zengin bir kaynak olan marul, sinir hücrelerinin zarar görmesini engeller ve özellikleri Alzheimer hastalığının etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Marul beyin sağlığını destekler ve zihni canlandırmaya yardımcı olur.

Kanser

Marul yaprakları özü, kanserin her çeşidini kontrol eden önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle, lösemiye sebep olan kanser hücrelerinin kontrol edilmesine yardımcı olan marul özü, meme kanserine sebep olan kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, marul özü, lösemi kanser hücrelerinin yaklaşık %50’sini yok etmektedir ve bu miktar ise yaklaşık 3 kilograma denk gelmektedir.
Vitamin içeriği bakımından oldukça zengin olan marulun, özellikle taze yaprakları tam bir A vitamini kompleksi ve beta karoten kaynağıdır. Sadece 100 gram çiğ marul, günlük A vitamini ve 4443 µg beta karoten ihtiyacınızı karşılamaktadır.
Marulun yapısında bulunan A vitamini, akciğer ve ağız boşluğu kanserini önlemektedir. Ek olarak, marulda bol miktarda A vitamini, göz sağlığınızı da korumaya yardımcı olur.

Anti İltihap

Marul anti iltihap özellikleri yapısında bulunduran  bir sebzedir ve iltihap oluşumunu önlemektedir. Marul, iltihap oluşumunu önlediği gibi, eğer bir iltihabik durum var ise, onun iyileşmesine de yardımcı olmaktadır.

Antioksidant

C vitamini içeriği ile doğal bir anti oksidant olan marul, düzenli olarak tüketildiğinde, vücutta enfeksiyona sebep olan faktörleri vücuttan temizler.
Yapılan çalışmalara göre, marul antioksidant özelliği yardımı ile, serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmaktadır. Hücre sağlığını tehdit eden bir oluşum olan serbest radikallerden korunmak için ideal bir besin olan marul, hücrelerin kanser hücrelerine değişimini önlemektedir. Bu durumda, hücre sağlığını korumak ve DNA hasarını önlemek için, anti oksidant kaynağı olan marulu, düzenli olarak tüketmekte fayda olacaktır.

Antimikrobiyal

Marul, lateks adı verilen bir tür meyve sütü içeriği sayesinde, antimikrobiyal özellikler sunmaktadır. Antimikrobiyal etkileri olan marul, birer antimikrobiyal biyokimyasallardan olan, terpenler ve kardenolitler ile glukanaz enzimlerine sahip olan bir sebzedir.

Kemik Sağlığı

Zengin K vitamini içeriği ile marul, kemik ve kemik metabolizmasını düzenlemede etkin rol oynamaktadır. Marul, osteotropik aktiviteleri destekler ve kemik hücresi gelişimini destekler. Marul aynı zamanda, kas ve kas sistemi sağlığını da korur.

Kilo

Oldukça düşük yağ ve kalori içeriği ile marul, özellikle vejetaryen olarak beslenen kişiler için ideal bir diyet yiyeceğidir. Salatalarda ya da direkt olarak çiğ şekilde tüketilen marul, kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Cilt

Artan kirlilik seviyesi, çoğalan zararlı kimyasallar, stres ve yanlış yapılmış olunan diyetleri, hepsi cilt sağlığını ve güzelliğini tehdit eden etkenlerdir. Kusursuz ve lekesiz bir cilde sahip olmak için, yeşil renkli sebzeler ve özellikle marul, vital besin kaynağı olarak zengindir. Marulun yapısında bulunan lif ve vitaminler, cilt sağlığına katkıda bulunur ve cilt problemleri ile mücadele eder. Düzenli olarak tüketilen marul, vücuttan toksin maddeleri uzaklaştırdığı için, cildi besler, temizler ve cilde ışıltı katar.

Saç

Vücudumuzun vitamin ve minerallere ihtiyacı olduğu kadar saçlarımızın da sağlıklı olması için bu gibi besin kaynaklarına ihtiyacı vardır. Marul, saç uzamasını hızlandırır ve düzenli olarak içilen marul suyu, saç köklerini besler ve saç sağlığını korur.
 

Benzer Yazılar