Faydalı İçecekler
Matcha Çayı Nedir, Faydaları Nelerdir? 30.05.2018

Matcha Çayı

Matcha çayı, günlük beslenmenizi sağlıklı hale dönüştürmenin en kolay ve sıcak yoludur. Matcha, lezzeti bir yana; insan sağlığına sunduğu önemli katkıları sayesinde, dünyanın en sağlıklı çayı olarak kabul ediliyor.  Matcha çayı, yeşil çayın biçimsel olarak farklı halidir. Yeşil çayın daha koyu ve toz formu olan matcha çayı, Japon seremonilerinin gözdesidir.

Matcha, aslında yeşil çayın toz formudur. Yeşil çay, dünyanın her bölgesinde yetişiyorken, matcha çayı, sadece Japonya’ya özgüdür. Yapraklar, hasattan dört hafta önce gölgeli bir ortamda bırakılır, böylece klorofil üretiminde bir artış kaydedilerek parlak yeşil renk elde edilir. Matchanın fiyatı ve kalitesi, yetiştirildiği bölge, yöntem, hasat zamanlaması ve yaprakların oksitlenmesine karşı alınan önlemlere bağlı olarak değişiklik gösterse de nispeten pahalı bir çaydır. Usucha ve koicha adlı iki türü vardır. Koicha, en az 30 yaşında olan bitkilerin ilk hasatından elde edilir.

Matcha, bir çok çeşitli, ve çok önemli yönlerden, diğer yeşil çaylardan farklıdır. İlk olarak, demlemeye gerek yoktur. Çayın ince tozu, basitçe chasen adı verilen özel bir bambu alet kullanarak su ile çırpılır ve köpüklü bir içecek edilir. Matcha çayı içtiğinizde, aslında tüm yaprakları tüketmiş olursunuz. Bu da maça’nın sıradan demlenmiş yeşil çaydan neden en az 10 kat daha güçlü olduğunu açıklıyor. Ve sadece genç, taze ve en kaliteli yaprakları kullanıldığıdan, matcha tüm yeşil çayların içinde en çok besin değerine sahip olan çaydır.

Matcha çayında özellikle yüksek olan antioksidanlardan biri de Epigallokatesin galat’tır. (EGCG) Bu özellikli antioksidan, HIV, kanser gibi birçok hastalığa karşı savaşmakta ümit vaadeden sonuçlar vermiştir. En önemlisi, EGCG ve diğer kateşinler, hücre ve DNA hasarına yol açabilen serbest radikallerin etkilerini ortadan kaldırır. Matcha çayı kateşin içeriğinin % 60’ı EGCG’dir. Bir gram maça çayındaki 105 mg. kateşinin yaklaşık %61’i EGCG’dir. 2003 yılında University of Colorado’da yapılmış ve “Journal of Chromatography”de yayınlanan bir çalışma, matchanın içeriğindeki EGCG konsantrasyonun, Amerika’da satılan popüler yeşil çaydan 137 kat daha güçlü olduğu, hatta bir çok farklı yeşil çaydan da 3 kat daha güçlü olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Matcha Yeşil Çayı Faydaları Nelerdir ?

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Matcha çayı kateşinler açısından oldukça zengindir ve bu özelliği ile anti-kansorejen etkiye sahiptir. Yapılan pek çok araştırma sonucunda çayda bulunan polifenollerin, kötü huylu kanser hücrelerini çoğalmasını önlediğini ve mesane, meme ve prostat kanserinin vücutta gelişmesini engellediğini ortaya koymuştur.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

Matcha çayı, yeni yağ hücrelerinin oluşumunu azaltarak, dört kat daha hızlı kalori yakmayı sağlar ve metabolizmayı artırır. Yapılan araştırmalar, düzenli matcha çayı kullananların günlük 8-10 kalori daha fazla yaktıklarını ortaya koymuştur. Diğer birçok diyete nazaran matcha çayının, kilo verirken herhangi bir yan etkisi de yoktur.

Enerji Verir

Samuray savaşçıları, savaşa gitmeden önce çok fazla miktarda matcha çayı tüketirlermiş. Matcha hiçbir olumsuz etkide bulunmadan, vücutta enerji artışı sağlar. 1 fincan matcha çayının, 6 saat yetecek kadar enerji verici etkiye sahip olduğu söylenmektedir.

Antioksidan Özelliği

Matcha çayının en büyük özelliği diğer çaylarda bu kadar miktarda bulunmayan antioksidan oranıdır. Yeşil çayların içerisinde en fazla antioksidan oranı olan Matcha çayında bulunmaktadır. Ayrıca klorofil zengini olan Matcha çayı, klorofilin etkisiyle de antioksidan derece yüksek ve kansere karşı etkili bir çaydır.

Yaşlılığı Geciktirir

Antioksidanlar içeren matcha yeşil çayı, ultraviyole ışınlarından koruyarak cilde daha genç bir görünüm verir. Bir bardak matcha yeşil çayı, antioksidanlar tarafından zengin olarak bilinen diğer besinlerden 10 kat daha fazla antioksidan içerir. Matcha çayında mevcut olan kimyasal maddeler, enflamasyon, oksidasyon ve yaşlanma ile mücadele etme özelliğine sahiptir. Dünyanın en uzun yaşayan insanları, Japonya’nın Okinawa bölgesinde yaşayan insanlardır. Bu bölgedeki insanların uzun yaşamasında, düzenli olarak tüketilen matcha çayının büyük bir etkisinin olduğu düşünülmektedir.

Detoks Etkisine Sahiptir

Harman edilmeden bir hafta önce güneş ışığından mahrum bırakılarak gölgede tutulan matcha çayı bitkisinde, muazzam bir klorofil üretimi artışı sağlanır. Bu sayede daha yeşil bir renge bürünen matcha çayı, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu çay, muhteşem bir detoks etkisine sahiptir ve vücuttan ağır metallerin atılmasını da sağlar.

Sakinleştirir

Japon Budist rahipler, meditasyon öncesi matcha çayı içerler. Beyinde alfa dalgalarını arttırıcı etkiye sahip olan Japon matcha çayı anksiyolitik bir etkiye sahiptir ve anksiyeteyi önler. Yapılan araştırmalar neticesinde matcha çayında, beyinde alfa dalgalarını arttırmayı sağlayan benzersiz bir aminoasit olan L-teanin’in 5 kat daha fazla bulunduğunu tespit etmiştir. L-teanin, dopamin ve serotonin üretimine katkıda bulunan kimyasallar içerir. Bu özelliği sayesinde, hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu arttırır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Matcha çayında bulunan çeşitli antioksidanlar, L-teanin, EGCG, ve diğer birçok sağlıklı maddeler vücudun bağışıklık sistemini güçlendirici bir iksir gibidir. Japon matcha çayındaki kateşinler, çeşitli antijenlere karşı koruma sağlayan antibiyotik özelliklere sahiptir. Önemli miktarda A ve C vitamini, demir, potasyum, kalsiyum ve protein içerir. Ayrıca araştırmacılar, matcha çayının HIV virüslerine karşı engelleyici özelliğe sahip olduğunu tespit etmişlerdir.

Bağırsak Enfeksiyonlarını Önler

İçinde barındırdığı yüksek seviyedeki diyet lifleri sayesinde matcha çayı, bağırsaklarda oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçer ve bağırsaklarda tümör oluşmasını engeller. Aynı zamanda kabızlık giderici etkiye de sahiptir.

Kolestrol ve Kan Şekerini Düzenler

Bilim adamları, matcha çayının iyi kolestrol (HDL) seviyesini arttırdığını, kötü kolestrol (LDL) seviyesini ise düşürdüğünü tespit etmişlerdir. Düzenli olarak tüketenlerin ise kan şekerini dengelediği bilinmektedir.

Enfeksiyonlara Karşı Korur

EGCG (Kateşinler içinde en yüksek antioksidan etkisine sahip bileşik) açısından oldukça zengin olan matcha çayı, Hepatit A, B , C, ve herpes dahil olmak üzere çeşitli enfeksiyonlara karşı vücudu korumaya yardımcı olur. Ayrıca, karaciğer, eklemler, dişetleri, akciğerler ve bağırsak enfeksiyonlarını azaltır beyaz kan hücrelerini aktive eder.

Benzer Yazılar