Faydalı İçecekler
Maydanoz Suyu Faydaları Nelerdir? Nasıl Hazırlanır? 15.12.2017

Maydanoz Suyu Faydaları Nelerdir? 

Maydanoz; hem vitaminler hem de mineraller açısından zengin bir besin kaynağıdır. Genelde yemekler içerisinde ve salatalarda verdiği lezzetten dolayı tüketilse de, maydanozun faydaları bilinirse kesinlikle sade bir şekilde tüketilecektir. Özellikle maydanoz suyunun faydaları gerçekten de hafife alınmayacak kadar fazladır.

Maydanoz A, C ve K vitaminleri açısından zengindir. Ayrıca metabolizma için önemli olan kalsiyum, demir ve potasyum gibi önemli mineralleri de içerisinde barındırır. Bileşiminde yer alan bu maddeler sayesinde maydanoz suyunun faydaları hafife alınmayacak kadar fazladır ve tam bir şifa deposu olarak kabul edilir.

Maydanoz Suyu Faydaları  ;



  1. Kanser: çağımızın en korkulan hastalıklarından birisi olan kanserle mücadele etmek ve bu hastalıkla karşılaşmamak için maydanoz etkin bir koruma görevi görmektedir. Özellikle cilt ve meme kanserine karşı etkili olduğu biliniyor. Maydanozun içerisinde yer alan carnosol adındaki madde kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemektedir. Bu etkisinden dolayı kanser araştırmacıları maydanozun üstünde diğer bitkilere oranla daha fazla durmaktadır.


  2. Ödem Ve İdrar: maydanoz idrar söktürücü özelliği sayesinde vücutta yer alan ödemlerin atılmasını sağlar. Maydanoz safra kesesinin ve böbreklerin daha aktif hale gelmesini sağladığından dolayı, böbrek ve safra kesesi problemi olan kişiler kesinlikle doktor tavsiye ile maydanoz ve maydanoz suyunu kullanmalıdır.


  3. Solunum Hastalıkları: maydanoz ve maydanoz suyu, solunum yolunda biriken mukusun atılmasını kolaylaştırır. Bu sayede sinüzit ve öksürük gibi sorunların daha kısa süre içerisinde geçmesini sağlar.


  4. Cilt: maydanoz yüksek oranda C vitamini içermektedir ve bu sayede cilt sağlığı açısından önemli olan kolajen üretimini arttırmaktadır. Eğer yaşlılık belirtilerinin daha geç dönemlerde ortaya çıkmasını istiyorsanız, C vitamini deposu olan maydanozu tüketebilirsiniz.


  5. Zayıflama: insanlar arasında maydanozun yağ yakımını hızlandırıcı etkisi olduğu yönünde bilgiler yer alsa da aslında maydanoz vücutta yer alan fazla suyun atılmasını sağlayarak zayıflatmaktadır. Vücudunuzda yer alan aşırı ödemler fazla kilolu olmanıza neden oluyorsa, ödemlerinizden maydanoz suyu ile kurtulabilir ve kısa süre içerisinde zayıflayabilirsiniz.


  6. Gaz: maydanoz suyu bağırsakların aktif hale gelmesini sağlar. Özellikle yemek yedikten sonra oluşan gaz, çekilmez ağrılara neden olabilir. Bu tip durumlarda maydanoz suyu tüketilirse kişi gazını daha kolay çıkararak rahatlar.


  7. Göz: maydanoz suyu göz sağlığı açısından da önemlidir. Yüksek oranda A vitamini içermesi, gözlerin daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Rodopsin pigmentinin üretimini arttırarak, gözlerin görmeye karşı daha hassas hale gelmesini sağlar.


  8. Kalp: kalp ve damar sağlığı açısından folik asit büyük bir öneme sahiptir. Kalp ve damarları tahrip edici maddeleri yok eden folik asit, maydanoz suyunda yüksek oranda vardır. Bu etkisinden dolayı maydanoz suyu tüketerek kalp ve damarlarınızı koruma altına alabilirsiniz.


  9. Böbrek Taşı: böbreklerde taş olması ciddi ağrıların yaşanmasına neden olur. Vücuttan atılana kadar ciddi sıkıntılar çekilir. Maydanoz suyu böbrek taşlarının atılmasını kolaylaştırır ve bu sayede böbrek taşlarıyla etkin bir şekilde mücadele eden besinler arasında yer alır.

Maydanoz ve maydanoz suyunun bilinen faydaları bu şekildedir. Birçok hastalığa derman olması ve vücudu koruma altına alması nedeniyle, kesinlikle herkesin beslenme zincirinde yer alması gereken bir besin kaynağıdır.

Maydanoz Suyu Nasıl Hazırlanır ?

Maydanoz tek başına tüketilecek olursa tadı acı gelecektir. Bu yüzden içerisine farklı sebzeler dahil edilerek tüketilebilir. Örneğin : hazırlayacağınız maydanoz suyunun içerisinde turp ve havuç gibi farklı sebzeleri ekleyebilirsiniz.

Maydanoz küçük yapraklara sahip olduğu için maydanoz suyunu yapmak zordur. Bu yüzden kesinlikle katı meyve sıkacaklarından yararlanılmalıdır. Bir miktar maydanozu ve havuçla turp gibi diğer sebzeleri katı meyve sıkacağına koyup sıkın. Daha sonra bu yaşam kaynağı maydanoz suyunu tüketin. Bunu periyodik olarak tüketecek olursanız, metabolizmanızda meydana gelen değişimleri görürsünüz.

Not: Hamilelerin maydanoz suyu tüketmesi doktorlar tarafından yasaklanmıştır. Ayrıca sürekli ilaç tüketen kişiler de maydanoz suyundan uzak durmalıdır. Bağırsaklardaki emilimi arttırdığından dolayı ilaçların olumsuz etkiler yapmasına neden olabilir. Bu yüzden kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan tüketilmemesinde fayda var.

 

Benzer Yazılar