Beslenme
Maydanozun Faydaları 24.04.2019

Maydanoz çiğ ve pişmiş olarak farklı şekillerde tüketildiği her durumda vücudumuza faydalı oluyor. Maydonoz tam bir C vitamini deposu; bunun yanında A vitamini, magnezyum ve kalsiyum kaynağı olması da dikkat çekici. Sağlıklı beslenme ve diyet listelerinde ise apayrı bir yeri var çünkü detoks ile ilişkilendirilen enzimleri üretmek için doğal bir deva görevi yapıyor. Mesela dümdüz bir karın bölgesine sahip olmayı istiyorsanız maydanoz tüketiminizi doğru ve düzenli bir hale getirmelisiniz. Böylelikle kolayca yağ yakabilir, zayıflayabilir hem de bir yandan karaciğerinizin yenilenmesine katkıda bulunabilirsiniz. Eskiden denizciler çok uzun süre açık denizde kaldıklarında özellikle maydanoz gibi yeşilliklerden mahrum kalırlarsa hastalanacaklarını bilirlermiş. Bu sebeple koca gemilerde saksılar içinde yeşillik yetiştirmek ya da her limandan bolca taze maydanoz satın almak gerekirmiş.


Maydanozun Günlük Öğünlere Getirdikleri

maydanozun-faydalari-3

Maydanozgillerden yeşil otsu bir bitki olan maydanoz yaprakları ve saplarıyla taze olarak tüketiliyor. Maydanozu fırın tariflerinize, salatalarınıza, çorbalar ve hamur işlerine ince ince kıyarak dahil edebilirsiniz. Tuzlu keklerden, poğaçalara, her öğünde yiyeceklerle severek tüketilen maydanoz kürlerde de karşımıza çıkıyor. Meyve veya sebze pürelerine ya da sularına hem lezzet hem de zenginlik katacak içeriklere sahip: K ve B12 vitaminleri, folik asit ve demir kaynağı. Doğal detoks içecekleri yapmanız için gereken temel malzemelerden biri. Karsinojenler gibi zararlı maddeleri, yapısında bulunan klorofil ile etkisiz hale getirebiliyor.

Yeşil bitkilerin çoğunda bulunan klorofil, diyetlerin bakterileri ve mikropları kontrol altına alan etkili maddesi olarak ihtiyaç duyacağınız bir bileşen. İdrar söktürücü özelliği bulunuyor; buna ek olarak da enzimleriyle sindirime yardımcı oluyor. Yüksek tansiyon ve böbrek taşı şikayeti olan kişiler maydanozun güçlü içeriğinden dikkatlice faydalanabilir. Vücudun bütün bunlardan yararlanması için de en faydalı hali, iyice yıkanıp çiğ tüketilmesinden geçiyor.


Maydanoz Tüketimi İçin Alternatif Yöntemler

maydanozun-faydalari-2

Eskilerin kemik suyu kaynatıp bulyon hazırlarken ya da bütün tavuk pişirirken neredeyse bir demete yakın miktarda maydanozu bu şifalı yemeklere kattığını hatırlarsınız. Özellikle bağışıklık artırıcı ve mide bağırsak problemlerini önleyici gücü için maydanozu böyle tariflerde bolca kullanmalısınız. Bağışıklığı artıran, kırışıklıkları azaltan, genç ve enerjik olarak güne başlamanızı garantileyen yeşillik de maydanoz… Arındırıcı kürleri sıkça uzmanlarca tavsiye edilen maydanoz, güçlü içeriğiyle toksinlerden kurtulmanız için karaciğerin salgıladığı enzimlerin üretimini artırır. Ancak doğal devaların çoğunda olduğu gibi bu güç hafife alınmamalı ve kürler dikkatle kullanılmalı. Örneğin maydanoza o güzel kokusunu veren uçucu bir yağ olan apiol maddesi, kalsiyumun emilmesini güçleştirebilir. Bu nedenle de kalsiyum eksikliği problemi yaşayan ve de osteoporoz, yani kemik erimesi, görülen kişilerde de maydanoz tüketimi dikkatle düzenlenmeli.

Özellikle karaciğer sorunları olanlarda kürlere ara vermek ihmal edilmemeli, yorgunluk önlenmeli. Gençlik iksiri olarak görülebilecek içeriği ihtiva eden maydanoz hem çiğ tüketimi hem de kür uygulamasıyla enerji verir. Bol maydanoz cildinizi güzelleştirir, bir yandan da enerji hatta zindelik ve sağlık verir. Maydanozu özellikle limonla ve tere ile birlikte tüketme geleneği çok yerinde. Çünkü maydanoz özellikle limon suyu, lavanta çayı, tere ve ıspanak ile beraber aktive olan içeriklere sahip.


Maydanoz Diyet ve Kürleri

Maydanozun-faydalari-4

Karaciğer yağlanması ile savaşmak istiyorsanız on beş gün süreyle maydanozlu kür yapabilirsiniz. Bu diyette yoğun olarak maydanoz tüketmek gerekiyor ancak sabahları aç karnına ve limon suyuyla beraber maydanoz suyu hazırlanmalı. Kür için gereken içeriği hazırlamak üzere on veya on beş tane taze maydanoz dalını (sapları ve yapraklarıyla beraber) mutfak robotunda çekin. Bu maydanoz püresine yarım limonun suyunu ilave edin. Yarım bardak suyla kıvamını ayarladığınız maydanoz – limon karışımını kahvaltıdan on dakika kadar önce için. Bu uygulama hem zayıflama için faydalanabileceğiniz bir tarif hem de karaciğer için bir bakım kürü durumunda.

Karaciğer yağlanmasına karşı bu reçeteyi izleyecekseniz on beş gün boyunca her kahvaltıdan önce sabah aç karına maydanoz limon suyu karışımını tüketebilirsiniz. Bunu izleyen her akşam da, yemeğin ardından, yine aç karnına demlediğiniz bir çay bardağı ılık lavanta çayı ile destek yapabilirsiniz. Lavanta çayı için kaynamış 300 ml. suya bir çay kaşığı kadar lavanta atıp fokurdatmadan demlemeniz yeterli olacak. En fazla 4 – 5 dakika demleyip süzmelisiniz. Çiğ maydanoz kürünüzün etkilerini artırıp dengeleyecek bir içerik olarak lavantayı not edin. Karaciğeri etkileyen hastalıkların pek çoğu için bu ikili iyi birer reçete oluşturuyor. 


Maydanoz ve Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar, İlaç Etkileşimleri

maydanozun-faydalari-1

Hamilelerin diğer bütün doğal içerikler gibi maydanoz tüketimine de son derece temkinli yaklaşması gerekiyor. Hele ki eğer ilk trimester ya da ilk üç ay içinde bir gebeliğiniz varsa, düşük riski içeren bir gruptaysanız maydanoz kürlerini denemek için acele etmemelisiniz. Maydanoz yaprakları hamileler için riskli iki madde yönünden çok zengin. Bunlar kan damarlarını genişletme, hem de ateş düşürme konusunda etkili olan apiol ve de düşükleri tetikleyebilecek olan beta bisobolen maddeleri. Bu iki maddenin gebeliğinizi tehlikeye sokması ihtimaline karşı maydanoz tüketiminizi bebeğiniz dünyaya gelene dek normal beslenme standartlarında tutmalı. Ayarında bir tüketim size uygun olacak, salata ya da çorbalarda yer alacak maydanoz ile beslenmeniz dengeli kalacak.

Diğer yandan mantar tedavisi gibi cilt ve mukoza tedavileri için destek olarak maydanozdan kesinlikle faydalanılabilir. Mantar şikayetine karşılık doktorunuzun uyguladığı tedaviye ek, biyolojik olarak vücudunuzun mantarla savaşına destek çıkacak içerik maydanozda bulunuyor. Oxypeucedanin,  p-cymene ve psoralen gibi çok özel sekiz etkin madde taze maydanozda. Cildinizi yalnızca mantar enfeksiyonlarında değil her durumda iyileştirecek bu maddelere çiğ maydanoz tüketerek kavuşabilirsiniz. Diğer yandan kür esnasında aşırı maydanoz tüketimi ile tansiyonunuzu da düşürebilirsiniz, bu etkiye dikkat etmekte fayda var.

Benzer Yazılar