Faydalı İçecekler
Melisa Çayının Faydaları Nelerdir? 30.05.2018

Melisa Çayı

melisa bitkisi, hoş bir koku ve aromaya sahiptir. Genel olarak sakinleştirici etkisi ile bilinir. Günümüzde tüketilen diğer bitki çayları gibi yaygın bir kullanıma sahiptir. Tadı ile pek çok kişi için cezbedici bir özellik taşır. Ayrıca kolayca temin edilebilen bir üründür. Aktarlarda ve marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz bir bitki çayıdır. Ancak siz yine de doğal yollarla melisa çayınızı kendiniz demlemeye çalışın. Bunun için de melisa çayı yapraklarına ihtiyaç duyacaksınız. Aktarlardan kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
Melisa çayının demlenmesi de oldukça basit bir yöntemdir. İlk olarak bir miktar su kaynatmanız gerekmektedir. Daha sonrasında bir çaydanlığın içerisine bardak başına 1 çay kaşığı kadar olacak şekilde melisa yaprağı koyunuz. Sıcak suyu üzerine ekleyin ve 2 ile 6 dakika arasında bir süreyi demlenmeye ayırın. Bu sürecin ardından soğuyan suyu bir miktar ısıtabilirsiniz. Ancak melisa yapraklarını kaynatmamaya özen gösterin. Ayrıca melisa çayının en etkili olduğu sıcaklık 80-85 derece arasındadır. 

Melisa Çayı Nasıl Hazırlanır?

Melisa çayını bitkinin kurutulmuş yapraklarından hazırlayacaksanız 1 büyük fincan çay için 1 çay kaşığı melisa yeterlidir.
Suyu kaynattıktan sonra melisanın üzerine dökün ve 8-10 dakika demlenmesini bekleyin.
Demleme süresini uzatırsanız çayın tadı biraz acı olabilir.
Süzdükten sonra sade veya balla tatlandırarak içebilirsiniz. Taze melisa yaprakları kullanacaksanız 1 büyük fincan için 1,5 çay kaşığı taze yaprak yeterli olacaktır.
Kuru veya taze melisa yapraklarının sağlığa faydaları aynıdır ancak kuru melisa daha uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir.

Melisa çayını suyu hiç kaynatmadan da hazırlayabilirsiniz. 1 sürahi suya 8-10 çay kaşığı (20-30 gram kadar) kuru veya taze melisa yaprağı atın. Melisanın sağlığa faydalı içeriğinin suya geçmesi için 24 saat buzdolabında bekletin. Yaprakları süzdükten sonra çayınızı soğuk olarak içebilirsiniz.
Bu yöntem kaynar suyla demlenen melisa çayına oranla oldukça uzun sürmesine karşın bitkinin faydalı bileşenleri sıcak su nedeniyle azalmaz ve içtiğiniz çaydan maksimum fayda sağlayabilirsiniz.
Melisa çayı antidepresan, uykusuzluk ilaçları ile etkileşime geçebilir ve bu ilaçların etkisini arttırabilir. Herhangi bir rahatsızlık nedeniyle düzenli ilaç kullanıyorsanız yan etkiler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Melisa Çayının Sağlık Açısından Faydaları

Hazmı Kolaylaştırıyor

Ayrıca hazımsızlığı gidermek için de Melisa çayını içebilirsiniz. Oğulotu sindirimi kolaylaştırmak ve gastrointestinal rahatsızlıkları azaltmakta geleneksel olarak kullanılmaktadır. Georgetown University Medical Center'da yapılan araştırmalara göre, melisa hazımsızlık tedavisinde etkilidir. Yine, melisa genellikle hazımsızlık tedavisinde diğer otlar ile birleştirilebilir. Örneğin nane ve melisa birlikte mide sorunlarının en aza indirilmesine yardımcı olur.

Deliksiz Bir Uyku

Geceleri uyurken sık sık uykunuz bölünüyor ve kaliteli bir uyku çekemiyorsanız, sizlere melisa çayını önerebiliriz. Melisa çayı yapılan bazı araştırmalara göre daha dinlendirici bir uykuya teşvik eder. Alman kaynaklı yapılan bir çalışmada çocukların ebeveynleri çocuklarının melisa çayı tüketmesi sonucu daha huzurlu bir gece uykusuna sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır. Menopoz aşamasında plasebo kontrollü bir bayanda sık sık uyku kesintileri yaşandığı ve yine aynı şekilde melisa çayı tüketimi ile birlikte çok daha iyi bir uyku kalitesine sahip olduğunu bildirdi. Göründüğü gibi daha kaliteli bir uyku çekebilmek için uyumadan önce bir fincan melisa çayı içebilirsiniz.

Sakinlik Sağlar

Gündelik hayat içerisinde karşılaştığınız sorunlar sinirlerinizin gerilmesine ve agresiflik sorunları yaşamanıza neden olabilir. Ancak bunların önüne geçebilmek için pek çok ilaç ve bitki çayları kullanılmaktadır. İlaç kullanmak yerine bu sorununuzu doğal yollarla çözebilirsiniz. Bu doğal yöntemler arasında da melisa çayı tüketmek büyük bir önem arz etmektedir. Melisa çayı harika bir sakinleştirici özelliğe sahiptir. Melisa, yüzyıllardır aromaterapide popüler bir yağ olarak kullanılmaktadır. Yağın saf ve tatlı aroması rahatlama ve sakin bir duyguya teşvik ettiği söylenmektedir. Ayrıca tamamen doğal bir ürün olduğu için tüketilmesi herhangi bir yan etki de oluşturmayacaktır. Bu yüzden gönül rahatlığı ile melisa çayı tüketerek, iç huzurunuzu sağlayabilirsiniz.

Herpes Lezyonlar ve Soğuk Yara Tedavisi

Soğuk yaralar ve herpes lezyonlarına melisa çayı uygulayabilirsiniz. Michigan Üniversitesinin yaptığı çalışmalara göre, Oğulotu herpes virüsü ile mücadele eden flavonoidler, fenolik asitler ve diğer bileşikleri ihtiva etmektedir. Tıbbi araştırmalar, melisa'nın eherpes simpleks virüsünü yok ettiğini gösteriyor. Georgetown Üniversitesi, ağız ve genital organ etrafında bulunan herpes lezyonları olan hastalarda yararlı olduğunu ortaya çıkardı.

Güçlü Bir Hafıza

Yukarıdaki gibi çalışmalar denek olarak yaşı ne olursa olsun kişilerin melisa aldıktan sonra bellek ve problem çözme yeteneklerinin daha gelişmiş olduğu gözlemlenmiştir. Problem çözme becerilerinin ve hafızanın, genç ya da yaşlı kişilerde melisa çayı tüketimi ile birlikte güçlendiği ortaya çıkmıştır. Günümüzün en büyük sorunlarından biri de alzheimerdır. Kişilerin yaşlarının ilerlemesi ile birlikte hafıza sorunları ortaya çıkmaktadır. Bunun için de alzheimer hastalığı olan hastalar üzerinde melisa çayı denemeleri yapılarak son çalışmalarda iyileştirmeler görülmüştür.
Bir Çin kaynaklı araştırmaya göre eugenol, melisada bulunan güçlü bir antioksidandır ve akupunktur ile bir araya geldiğinde deneklerde hafıza ile ilgili fonksiyonları kurtarmaya yardımcı olmuştur. Başka bir çalışmada ise melisa çayının, beyinde bulunan ve kimyasal asetilkolinesteraz isimli hafıza ve düşünmeden sorumlu bir kimyasalın etkilerinin artmasına neden olmuştur. Bu da bellek ve ruh hali için destek ve yardımcı olmaktadır.

Akciğer Koruyucu

Akciğerde bulunan toksinleri vücuttan temizlemek hem akciğerinizi hem de tüm vücudunuzu sağlıklı tutmak demektir. Zamanla, detoksifikasyon sürecinde karaciğerde bir miktar hasar oluşabilir ancak bu durum melisa çayı tüketimi ile azaltılabilir. Eğer ideal bir diyet alışkanlığınız varsa, bu özellikler daha doğrudur. Yapılan güncel araştırmalar genellikle hayvan modelleri kullanılarak yapılmış denemelerden oluşmaktadır. Melisa toksinlerin yol açtığı zarar verici etkilerine karşı korumak için akciğer organı üzerinde ilaçlar kadar etkili olmaktadır.
Ayrıca, insan vücudunda bulunan 2 doğal antioksidan olan dismutaz glutatyon ve süperoksitin akciğerde üretimi melisa çayı tüketimi ile desteklenir.

Mutfak Yardımcısı 

Dünya mutfaklarında ödüllü şefler, melisa, nane gibi otları aroma, tat lezzeti için kullanıyor. Taze Melisa yaprakları özellikle yemeklerde daha çok tercih ediliyor. Kurumuş Melise yaprakları, limonlu çay üretmekte kullanılıyor. Genellikle yeşil veya siyah çaylara ilave ediliyor. Taze melisa ise balıklarda, yeşil salata, meyve salataları, sebze yemekleri, tavuk ve soslara lezzet katmak üzere kullanılıyor.

Beyin Hücrelerini Korur

Melisa çayının hafıza ve düşünme üzerinde olumlu etkilerinin ötesinde, sağladığı sakinlik durumları melisa çayının fiziksel beyin hasarına karşı etkili olduğunu gösteriyor. Beyin hücrelerine serbest radikaller tarafından yapılan saldırı öncesi, Eugenol maddesi bu serbest radikalleri nötralize eder. Melisanın içinde bulunan Rosmarinic asit, felçli kişilerin tedavisinde başka bir anahtar bileşik görevi göstermektedir. Yine hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre kalp krizi geçirenlerin beyinlerinde oluşan hasarları önlemek veya minimuma indirmek için melisa çayı takviyesine başvurulmaktadır.
 

Benzer Yazılar