Şifalı Bitkiler
Meyan Kökü Nedir? Meyan Kökünün Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler

Nişasta
Gliserin
Glisurutenik Asit
Flavon
Magnezyum
Saponin
Silisyum
Kumarin



Mide Dostunuz

Meyan kökü ekstresi Uzak Doğu ve Avrupa'da ilaç olarak kabul görmüş önemli bir drogtur. Halk tababetinde mide ağrıları ve ülserinde, göğüs yumuşatıcı olarak öksürükte, ayrıca idrar sökücü olarak kullanılmıştır. Bilimsel araştırmalarda bulunmuş olan antienflamatuar etki glisirizik asit ve glisiretinik asitten kaynaklanır. Bu maddeler aynı zamanda kan sulandırıcı (antitrombotik) olarak etkilidirler. Saponinler, bronş mukozası salgısını arttırır ve bu salgının yoğunluğunu düşürürler, ayrıca öksürüğü merkezi olarak baskı altına alırlar.

Addison hastalığı böbrek üstü bezlerinin yetersizliği veya işlevsel bozukluğundan kaynaklanır. Bu hastalıkta aldosteron, kortizol, adrenalin, noradrenalin ve cinsel hormonların üretimi yetersizdir. Kolesterol bu hormonların temelini oluşturur. Buradaki enzimlerden birinin eksikliği zincirin bozulmasına neden olur. Meyan kökü kortizon ihtiva etmesiyle ve kolesterol oluşumunu dengelemesiyle bu işleyişi kontrol altında tutar. Bunun dışında yüksek şeker oranı ile beyin zarından salınan bazı hormonları da aktive eder. Yüksek orandaki organik asit içeriği ile de kılcallar da dahil vücuttaki bir çok noktaya ulaşarak metabolik sistem üzerinde etkili olur. Meyan kökünün polisakkarit içeriğinin insan mide mukozasındaki gastrit ve ülserlere yol açabilen, mukozayı tahribata uğratan Helicobacter Pylori üzerindeki etkisiyle ilgili bir araştırma yapılmıştır. Klinik çalışmalarla da antienflamatuar etkileri denenmiş olan meyan kökü genellikle mide ülserlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun dışında Helicobacter Pylori'nin mide yüzeyinde tutunması üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak meyan kökü ihtiva ettiği polisakkaritlerin mide mukozasında tutunan Helicobacter Pylori'nin tutunma gücünü azalttığı ve mide yüzeyini hasardan koruduğu ortaya çıkmıştır. Ülkemizde özellikle güney ve doğu bölgelerimizde meyan şerbeti olarak ünlenmiştir. Ramazan aylarında iftardan sonra ağır gıdalar tüketildiğinden hemen hemen her köşe başında bir şerbetçi bulunur ve insanlar mutlaka bir bardak tüketirler hatta bazen şerbet için kuyruklar dahi oluşurdu. Bir bardak meyan şerbeti hazmı kolaylaştırmak sindirimi rahatlatmak için yeterlidir.

Halk Tababetine Göre: Mide-bağırsak ülserleri ve kanserleri için destek tedavisi, reflü, hazımsızlık, öksürük ve hastalıklarında göğüs yumuşatıcıdır.

 

 

Benzer Yazılar