Beslenme
Muz Kilo Aldırır mı? Diyette Muz Yenir mi? 23.08.2021

Yaz kış sevilerek tüketilen meyvelerden biri muzdur. Tok tutma özelliği, içindeki vitamin ve minerallerden dolayı meyveler arasında adından sıkça söz ettirir. Şunu biliyoruz ki diyet sırasında bizi en çok zorlayan şeylerden biri açlıktır. Kimi zaman aç hissederiz ve gerçekten açızdır; kimi zaman da aç hissederiz ama aslında vücudumuz susuz kalmıştır. Vücut susuz kaldığında da açlık hissedilebilir. Bu açlığın sebebini bulmak için açlık hissettiğimiz bir bardak su içmemiz iyi olabilir. Tok tutan meyveler, tok tutan yiyecekler diyet dönemindeki en büyük destekçilerimizdir. Diyette olmanın verdiği psikoloji ile eskisinden daha çok açlık hissetmek olası. Hal böyle olunca içinde “tok tutan” geçen her cümle favorimiz! Bugün sizlerle tok tutan aynı zamanda besleyici özelliği olan ancak bir o kadar da kalorisinden dolayı insanı tereddütte bırakan bir meyveden bahsedeceğiz.  Muz kilo aldırır mı, diyette muz yenir mi, muz kalorisi, günde kaç tane muz yemeli, diyette her gün muz yenir mi gibi soruların yanıtlarına göz atacağız. Öncelikle diyette muz yenir mi sorusunun yanıtı ile başlayalım.

Diyette muz yenir mi?

Muz, şeker oranı yüksek meyvelerden biridir. Ancak bu durum diyette asla muz yemeyeceğiniz anlamına gelmez. Vücudun meyvelerden gelen doğal şekere de ihtiyacı vardır. Muz, en doğal enerji kaynaklarından biridir. Eğer sınırlı ve ölçülü bir şekilde muz tüketimi sağlanırsa kilo aldırmayacak aksine tatlı isteğini kesecektir. Ancak burada önemli olan ölçüsünü ve adedini iyi ayarlamaktır. Küçük bir boy muz, iyi bir ara öğün tercihi olabilir. Diyet yaparken yenen muzun saati de çok önemlidir. Kahvaltıdan sonra ya da ikindi ara öğününde bir küçük boy muz yiyebilirsiniz. Muzun kalorisi ne kadardır sorusunun yanıtı ile devam edelim. Muz ortalama 150 kalori civarındadır.

Muz kilo aldırır mı?

Muz şeker içeriği yüksek olan bir meyvedir ve fazla tüketildiğinde elbette kilo yapar. Ancak yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi muzun yendiği saat ve adet, alacağınız kiloyu direkt olarak etkileyecektir. Akşam ve hatta gece saatlerinde yenen muz kilo bakımından tehlikeli olabilir. Akşam yemeğinden sonra 2-3 adet küçük muz yemeniz kilo almanıza neden olacaktır. Ancak muz tam tersi bir etki ile doğru zaman dilimlerinde ve ölçülerde tüketilirse diyeti destekleyen bir meyvedir. Muzun üzerine tarçın serperek tüketirseniz tatlı ihtiyacınızı dindirebilirsiniz. Yanı sıra muzun yanında tüketeceğiniz birkaç badem, uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Orta boyu bir muzu yoğurt ile karıştırarak ve bir öğün yapabilirsiniz. Muzun tok tutma özelliği vardır, bu sayede gün içinde açlığınızı daha az hissedebilirsiniz. Diyette her gün muz yenir mi sorusunun yanıtı ile devam edelim. Eğer uzman aksini söylemiyorsa günde bir adet küçük boy muz yemenin bir sakıncası yoktur diyet bakımından. Ancak bu durum elbette sizin bünyenize de bağlıdır. Bu konuda mutlaka uzmana danışmanızda yarar olacaktır.

Muzun faydaları nelerdir?

Muz yalnızca diyet yapanlar için değil sağlıklı beslenenler için de oldukça önemli bir meyvedir. Demir içeriği bakımından zengin olan muz, kansızlığın giderilmesine destek olur. A vitamini sayesinde göz sağlığını korur. Protein bakımından zengindir bu özelliği ile kas sağlığını korur ve kasların güçlenmesini sağlar. Muz aynı zamanda C vitamini kaynağıdır, vücudu dirençli tutar. Potasyum bakımından zengindir, kalp sağlığı ve tansiyon için iyi bir destekçidir. Muz, tatlı isteğini kesebilir bu nedenle tercih edilen meyvelerdendir. Diyet lifi içerir, uzun süre tokluk sağlar. Sindirim sistemine de olumlu etki eder; bağırsaklar için yararlıdır.

Son olarak gece muz yemek zararlı mı sorusunun yanıtını verelim. Muzun uykuya geçişi kolaylaştırdığını biliyoruz. Gece yatmadan önce muz yemek rahat bir uykuyu vaat ediyor olsa da aynı zamanda kilo alımını da garantiliyor diyebiliriz! Kilo vermek isteyenler için gece muz yemek oldukça sakıncalıdır çünkü muz akşam saatlerinde kilo alımına neden olabilir. Muzun genelde kahvaltıdan sonra ya da ikindi ara öğününde tüketmek daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.

Benzer Yazılar