Bitkisel
Nane Yağı Faydaları 18.12.2016

NANE YAĞININ FAYDALARI

Nane yağının sağlığa olan faydaları, hazımsızlık, solunum problemleri, baş ağrısı, mide bulantısı, ateş, mide ve bağırsak spazmlarının yanı sıra ağrı giderme tedavisini de kapsar. Mentol  ve mentil esterlerin varlığı nedeniyle, nane ve nane yağı sabun, şampuan, sigara, diş macunu, çiklet, çay ve dondurma üretiminde geniş uygulama alanları bulmaktadır.

Nane, nane suyu ve fıstık  Avrupa'ya özgüdür. Tarihsel olarak, ot kendi şifalı kullanımları ile biliniyor ve etkileyici uzun tarihi genellikle dünyanın en eski tıbbı olarak prestijli bir unvan kazandırıyor.

Pek çok şifalı bitki ve esans yağlarından farklı olarak, nane ve nane yağının sayısız sağlık yararı bilimsel topluluk tarafından incelenmiş ve kanıtlanmıştır. Sonuç olarak, nane yağı da kapsül ve tablet şeklinde satılmaktadır ve hatta alternatif ve modern tıp doktorları tarafından reçete edilmektedir.

Nane yağı bir aroma maddesi olarak da kullanılabilir. Naneyi damaklarına uygun bulmayan çok az insan vardır. Manganez, demir, magnezyum, kalsiyum, folat, potasyum ve bakır gibi çeşitli mineralleri ve besin maddelerini içerir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri, A Vitamini ve C vitamini içerir.

SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALARI

Hazımsızlık: Nane yağı sindirim için çok yardımcıdır.  Sıklıkla bir bardak suya birkaç damla nane nişastası yağı koyarak  sindirim özellikleri için yemeklerden sonra içilmesi önerilir. Nane yağı aşırı gaz çıkarmada yardımcı olur. Ayrıca, iştahı az olanlar için iyi bir toniktir ve bulantı rahatsızlığı, mide bulantısı ve mide rahatsızlıklarına yardımcı olur.

Diş Bakımı: Nane yağı antiseptik özelliklerinden dolayı diş bakımında çok yararlıdır. Ayrıca kötü kokuyu ortadan kaldırır ve dişlerin ve diş etlerinin tehlikeli mikroplarla savaşmasına yardımcı olur. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu özellikler birçok diş macununa eklenir ve diş ağrısının tedavisinde de yararlı olduğu gösterilmiştir. Zaman zaman, nane nemi yağ buharı teneffüs edilmesi, anti-enflamatuar ve ağrı gidermede yardımcı olabilir, bu nedenle, özellikle oral ameliyatlardan sonra, postoperatif oksijene eklenebilir.

Tırnak Bakımı: Nane yağının antifungal özellikleri çok iyi incelenmiştir ve tropikal olarak uygulandığında , dünyada birçok insanı etkileyen mantar tırnak enfeksiyonu şansını azaltabilecek önemli araştırmalar bulunmaktadır.

Bulantı ve Baş Ağrısı: Nane yağı bulantı ve baş ağrısı için iyi bir evde kullanılabilecek ilaçtır. Baş  ağrısını hızla hafifletmek için, doğrudan alnın üzerinde seyreltilmiş bir biçimde uygulayın. Nane nemi emme, rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkileri nedeniyle mide bulantısı ve hareket hastalığının etkilerini ortadan kaldırır. Soğutma ve antienflamatuvar özellikleri, baş ağrısı semptomlarının hafifletilmesinde çok başarılı olmasının bir nedenidir ve bazı hastalarda tropikal ağrıyı azaltmak için tropikal uygulama 15 dakika içinde kullanılır.

Stres: Esansiyel yağların çoğunda olduğu gibi, nane ferahlatıcı doğasından dolayı stres, depresyon ve zihinsel tükenmişlikten kurturabilmektedir. Ayrıca kaygı ve huzursuzluğa karşı da etkilidir. Dahası, akıl aktivitesini uyarır, zihni temizler ve bilişsel görevlere odaklanır.

Antispazmodik: Nane yağı, gastroskopi, kolonoskopi ve çift kontrastlı baryumlu lavman sırasında, intraluminal olarak uygulandığında çok etkilidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu: Nane yağı üriner sistem enfeksiyonlarının (İYE) tedavisinde kullanılabilir. Geleneksel olarak kullanılmasına rağmen, bu özel öz nitelik ayrıntılarını anlamak için resmi bilimsel araştırmalar devam etmektedir. Nane yağının, alternatif uygulamalarda idrar yolu enfeksiyonlarının etkilerini ve sıklığını azaltabilmesinin altında yatan nedeni olabilecek, zengin bir antibakteriyel nitelikleri vardır.

Solunum Problemleri: Nane nişastasında bol miktarda bulunan mentol, solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda etkili bir balgam söktürücüdür ve bu nedenle burun tıkanıklığı, sinüzit, astım, bronşit, soğuk algınlığı ve öksürük olmak üzere çok sayıda solunum problemi için ani, geçici olsa da rahatlama sağlar. Sonuç olarak, çok sayıda soğuk ovucu olarak kullanılır. Bu soğuk ovucular göğüse uygulandığında burun ve solunum tıkanıklığını hızla kaldırabilirler. Bir çalışmada nane nişastasının kullanılması antispazmodik, balgam söktürücü ve anti-inflamatuar nitelikte olduğu kanıtlandı ve sıçanlarda trakea iltihaplanmasını ve öksürüğü önemli ölçüde rahatlattı. Açıkçası, daha insan temelli çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmakla birlikte, alternatif tıbbın nesiller için sıkça yer aldığı bir konudur ve solunumla ilgili konularda rahatlıkla kullanılmaya saygı duyulmaktadır.

Ağrı Giderme: Nane sütü, ağrıdan kurtulmak için harici olarak kullanılabilir. Nane nişastasına yağda kalsiyum antagonizmasının varlığından etkilenen bölgelerden gelen ağrıların giderilmesine yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Doğada soğutucudur ve daha sonra ateşi azaltmaya yardımcı olmak için kullanılır. Sıklıkla bir "soğutucu" olarak adlandırılır, bu da herhangi bir etkilenen bölgeye aşırı derecede soğuk bir his verebilir. Yaralanma, yara veya iyileşme sürecinde, şişmeyi azaltmak, ağrıyı azaltmak ve rahatsız edici iltihaplanma şansını ortadan kaldırmak için tropikal olarak nane yağını uygulayabilirsiniz.

Benzer Yazılar