Bitkisel
Oolong Çayının Faydaları 09.05.2017

Oolong çayının sağlığa olan faydaları, hayati antioksidanlar sağlarken üstün kemik yapısını, sağlam cildi ve iyi diş sağlığını geliştiren kalp rahatsızlığı, inflamatuar bozukluklar ve yüksek kolestrol seviyeleri gibi kronik sağlık koşullarının azaltılmasını içerir. Oolong çay, meyveli bir lezzet ve hoş bir kokuya sahiptir. Kafein içeriğine rağmen, Oolong çayını içmek için son derece rahatlatıcı olabilir.

Oolong çayının sağlığa olan faydaları, siyah çayın ve yeşil çayın birleşik özelliklerinden dolayı temelde ikiye katlanmaktadır. Birleşik Çay Kurumuna göre, oolong çayları, yeşil çay ile siyah çay arasında bir yerdedir. Çünkü yaprakları sadece kısmen oksitleniyor. Bu dünyada çok sayıda çay vardır; Ama oolong çayı en faydalı yöntemlerden biri olabilir.

Oolong çayının kökenleri, Çin'de yaygın olarak kullanılan 400 yıllık bir zamana dayanıyordu. Yarı yeşili fermente bir çay, ancak çay yaprakları rengini değiştirmeye başlar başlamaz fermantasyon işlemi durdurulur.

Oolong Çayının Besin Değeri

Çay, antioksidanlar açısından zengin doğal bir hediyedir. Aynı zamanda kalsiyum, manganez, bakır, karotin, selenyum ve potasyum gibi hayati vitaminler ve mineraller ile A vitamini, B vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini içerir. Ayrıca folik asit, niasin amid ve Diğer detoksifıye edici alkaloidlerdir. Yarı fermente işlemede geliştirilmiş ve çok sayıda polifenolik bileşik içeren oolong çayı daha fazla değerli sağlık yararı sağlamıştır. Oolong çayında ayrıca kafein, teofilin ve teobromin (ki bunlar kafein benzeri) içerir ve tüketim üzerine sinir sistemini uyarabilir.

Oolong Çayının Faydaları

Oolong çayının çeşitli sağlık yararları aşağıdaki gibidir:

Ağırlık Yönetimi

Oolong çayında bulunan polifenol bileşiği, vücuttaki yağ metabolizmasını kontrol etmede ve obeziteyi azaltmada çok etkilidir. Bazı enzimleri aktive eder, böylece vücuttaki yağ hücrelerinin işlevlerini arttırır. Genellikle oolong çayının günlük tüketiminin obeziteyi azaltabileceği düşünülmektedir. İnsanlar üzerinde daha yaygın çalışmalar yapılmalı, ancak yapılmış olan çalışmalar çok umut vericidir. Bir hayvan araştırmasında, yüksek yağ ve yüksek şekerli diyet ek olarak polifenol verilen farelerde,  vücut ağırlığı ve yağ indeksinde düşüş oluşturur. Önceden yapılan  çalışmalar aslında kafein içeriğinin kilo kaybının arkasındaki etken madde olduğunu gösterdi, ancak şimdi esas olarak polifenollerden kaynaklandığı görülüyor.

Zararlı Serbest Radikallerinin Yok Edilmesi

Oolong çayındaki polifenolik bileşik vücudumuzdaki serbest radikallerin yok edilmesinden sorumludur çünkü antioksidan olarak işlev görür ve vücudun diğer serbest radikal bileşiklerinin davranışını uyarır. Bu nedenle günlük çay tüketimi , kanser, ateroskleroz, felç, romatoid artrit, nörodejenerasyon ve şeker hastalığı da dahil olmak üzere, bu serbest dolaşan hücrelerin sıkça insan vücuduna getireceği potansiyel zararlara karşı yardımcı olabilir. Yiyecek ve içeceklerin herhangi bir antioksidan özelliği faydalıdır, ancak polifenoller, özellikle oolong çayı  güçlü antioksidanlardır.

Yumurtalık Kanseri: Oolong çayı, anti-kanser özellikleri bakımından zengindir. Ve oolong çayını içmek kadınlarda yüksek  kanser riskini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.

Sağlıklı Cilt: Bilimsel deneylere göre, egzama teşhisi konan hastalar gün boyu 3 bardak çay içerken bu faydalardan yararlanabilirler. Ciltlerinde belirgin düzelme gösteren bu hastalarda, bir hafta süreyle, oolong çayının yararlı sonuçları görülebilir. 2001 yılındaki bir çalışmada, deneklerin % 54'ünde 6 aylık , günlük oolong çaydan alındıktan sonra deri koşullarında pozitif, uzun süreli sonuçlar alındığı bulundu.

Atopik Dermatit: Aktif mekanizma tam olarak belirlenmemiş olmasına rağmen, birçok kişi, oolong çayında bulunan polifenollerin anti-alerjik bileşikler olarak çalıştığına, böylece atopik dermatit olarak bilinen tahrişi ve kronik cilt problemlerini azalttığına inanılmaktadır.  

Sağlıklı Kemikler: Oolong çayında bulunan antioksidanlar çürümeye karşı dişleri korur, kemik yapısını güçlendirir, osteoporozu önler ve insan vücudunun normal, sağlıklı büyümesini teşvik eder. Bir dizi çalışma, özellikle kemik mineral yoğunluğu (KMY) üzerine normal çayın uzun vadeli etkilerini analiz etmiştir. Sürekli olarak 10 yıldan fazla bir süre boyunca siyah veya normal çayı içen insanların, bu zaman zarfında kemik mineral yoğunluğunu kaybetme olasılıklarının daha düşük olduğunu gösterdi. Çaydaki bazı bileşenlerin, aslında tükettiğimiz diğer gıdalardaki minerallerin tutulmasını teşvik ettiği düşünülmektedir.

Şeker Hastalığını Kontrol Eder: Oolong çayı, tip 2 diyabetik hastalıkların tedavisinde bitki demlemek amacıyla kullanılır ve bu hastalığın tedavisinde diğer yardımcı ilaçlara ilave olarak kullanılır. Kan dolaşımında bulunan kan şekeri ve insülin miktarını  düzenler, bu nedenle diyabetik hastalar için felaket olabilecek kan şekerindeki tehlikeli düşmeler ve yükselmeler azaltılabilir. 2003 yılındaki bir araştırma, düzenli hiperglisemik ilaçlarla kombine edildiğinde, oolong çayı kan şekeri seviyelerini dengeledi ve hemen hemen tüm deneklerin ani kan şekeri düşüşlerini  engellediğini gösterdi.

Anti-kanser Özellikleri: Çay tüketimi olan insanların deri kanseri olma riski daha düşük olduğu bilinen bir gerçektir. Üstelik, oolong çayındaki polifenolik bileşik mide ile ilgili kanserli büyümelerde apoptosisi teşvik eder. Bu polifenol özütü aynı zamanda diğer kanserli formların gelişimine karşı bir kemo önleyici araç görevi görür. Bileşikler, kanserojen hücrelerin aktivasyonunu engeller, Nitrozol bileşiklerinin oluşumunu önler ve etkili hale gelebilmeleri için genotoksik oluşturur.

Stres Yönetimi: Japonya'daki Sağlık  Bilimleri Enstitüsünde yapılan detaylı bir araştırmada, oolong çayını tüketen deney fareleri, stres seviyelerinde % 10-18 oranında kayda değer bir iyileşme gösterdi. Oolong çayındaki doğal polifenoller, bunun bir stres kırıcı olmasının başlıca nedeni olarak gösterildi. Ayrıca, çay yapraklarında bulunan L-theanine, L-glutamik asidi beyindeki glutamat reseptörlerine engelleyen bir amino asittir. Bu, normalde kortikal nöron heyecanına neden olur ve bu da bilişsel aktivitenin ve sinirsel stres tepkilerinin artmasına yol açar. Bu amino asit   bölgelere bağlandığından, uyarılma meydana gelmez ve stres azalır.

Zihinsel Performans ve Sağlık: Oolong çayının sağlığa olan faydaları arasında, zihinsel performans ve uyanıklık vardır. Kafein bakımından zengin oolong çayının düzenli olarak alınması, zihinsel performansın iyileştirilmesine ve gün içinde uyanıklığın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

DİKKAT!!!

Bütün bu çok önemli etkilere rağmen, oolong çayının, bu çok yararlı içeceklerin en sağlıklı bileşeni olmayan kafein açısından çok yüksek olma eğiliminde olduğunu hatırlamak önemlidir. Kafein birçok kişiyi farklı şekilde tedavi eder, ancak aşırı kafeinin yan etkileri baş ağrısı, endişe, uykusuzluk, ishal, mide ekşimesi, düzensiz kalp atışı ve karışıklıktır.

 

Diyabet, kalp rahatsızlıkları, anksiyete bozukluğu, irritabl bağırsak sendromu ve yüksek tansiyon çok fazla kafeinle daha da kötüleşebilen daha ciddi durumlardır. Ayrıca, aşırı miktarda çay  içmek vücudunuzun işlediği fazla miktardaki kalsiyumu yok eder. Oolong çayının diğer unsurları bu durum için yararlı olmasına rağmen, osteoporozlu hastalar için, bu kemik bozulma sürecini hızlandırabilir. Bir tedaviden ziyade,   kemik sağlığı için önleyici bir yöntem olarak kullanmak en iyisidir.

Benzer Yazılar