Faydalı Yiyecekler
Organik Balın Standartları Nelerdir? 18.11.2017

Organik Bal Standartları

Organik bal üretme standartları diğer organik hayvancılık ürünlerinden çok daha farklıdır. Bal arılarının idaresi çok zordur, bu nedenle organik bal üretimi durumunda diğer hayvanlar için geçerli olan genel kurallar uygulanamaz.

Kanada Hükümeti tarafından kurulan Kanada Ulusal Standardı, belgesinde "Organik Üretim Sistemleri Genel İlkeleri ve Yönetim Standartları" nda organik bal üretme standartlarını sağlamıştır. Kuzey Londra Arıcılık Derneği ayrıca, Birleşik Krallık'ta yaygın olarak kullanılan organik bal standartlarını bilgi formlarından birinde özetledi.

Organik Bal Standartları

Sık kullanılan üretim yönergeleri aşağıda verilmiştir (lütfen aşağıda verilen talimatların ve numaraların gösterge niteliğinde olduğunu unutmayın):

Organik Arıcılığın Yeri

Organik olarak korunan bir araziye organik bir kerevit koyulmalıdır. Bal arıları tarafından kullanılan nektar, tatlısu veya polen organik kaynaklardan gelmelidir. Normalde bal arısı bal toplamak için 3 km'ye kadar yol kat edebilir. Bu nedenle çevredeki kimyasal çiftlikler yaklaşık 3 km'lik bir mesafenin dışında bulunmalıdır.

Organik Arılar Kurdeşen

Organik arıcılık için kullanılan arı kovanları doğal kereste veya metalden yapılmalıdır. İşlem görmüş keresteler, kurdeşen yapmak için kullanılamaz. Ayrıca, kurşun esaslı boyalar kullanılmamalı ve plastikler kullanılıyorsa arı balmumu ile kaplanmalıdır.

Geçiş Dönemi

Organik süt üretimi gibi, bir çiftçi geleneksel bal üretiminden organik üretime geçtiğinde bir geçiş dönemi de söz konusudur. Bu geçiş dönemi yaklaşık 12 aydır. Organik olmayan mum, bu geçiş döneminde organik balmumu ile değiştirilmelidir.

Bal Arısı'nın Kökeni

Değiştirilen veya tanıtılan arılar organik olmayan ve organik  arılardan gelebilir. Yeni bal arılarının tanıtıldığı  arıların arıtımını sağladıktan sonra organik bal üretimine ancak yaklaşık 60 günlük bir süre sonra dahil edilebilir ve arı idaresi organik yollarla gerçekleştirilir.

Organik Bal Arısı Yemi

Organik arıcılıkta bal arısı kovanı kimyasal çiftçiliğin uygulandığı çiftliklere veya çiftliklerin yakınına yerleştirilmemelidir. Ayrıca yapay besleme yapılabilir; Bununla birlikte, bu sadece arılardaki organik tohumlama erişiminin sağlanmasının güç olması durumunda yapılmalıdır. Organik olmayan yem kullanıldığında, yapay beslemenin süresine bağlı olarak, arı organik bal üretiminden çıkarılmalıdır.

Kraliçe Bal Arılar

Kraliçe bal arıları, gerektiğinde değiştirilebilir. Koruyucu hastalık yönetimini sağlamak için yerine koymak için sağlıklı bir kraliçe seçilmelidir. Bazen, suni tohumlamaya da izin verilir. Kraliçe arı kanatlarının kanat kesimine izin verilmez.

Hastalık Kontrolü

Sağlıklı kraliçe bal arıları ve  arıları seçmek gibi hastalık kontrolünün koruyucu yöntemlerini kullanarak önlem konmalıdır. Ayrıca, antibiyotikler hastalıkların tedavisinde kullanılamaz. Antibiyotikler kullanıldığında, kerevit izole edilmeli ve en az bir yıl organik bal üretiminden uzak tutulmalıdır.

Organik Bal Ekstraksiyonu

Canlı bir yumurta, bir yumurta tarağından bal ayıklamak için kullanılamaz. Balla temas eden yüzeyler gıda sınıfı malzemeden yapılmalı veya balmumu ile kaplanmalıdır.

Organik Bal İşleme

35 santigrat derece üzerinde ısıtılmamalıdır. Fazla katıları uzaklaştırmak için gravitasyonel çökelme ve filtrasyon kullanılmalıdır.

Organik Bal Etiketleme

Her arı düzgün bir şekilde yönetilmeli ve arı rekoru muhafaza edilmelidir. Organik bir bal kabı içinde depolanan balın, elde edildiği kovana kadar izlenebilmesi gerekir.
 

Organik Bal Onayının Faydaları

Geleneksel tarımdan çok fazla fayda sağladığı için dünyanın dört bir yanındaki artan sayıda çiftçi organik tarıma geçiyor. Bal arıtıcıları, organik bal üretimine de rağbet ediyorlar çünkü geleneksel baldan çok fazla fayda görüyorlar.

NSW Avustralya Birincil Sektörler Departmanı, 'Arılarla Organik Sertifikalandırılmış Üretim' dokümanında sertifikalı bir organik bal arısı bekçisi olmanın avantaj ve dezavantajlarını sunmaktadır.
 

Organik Bal Üretiminde Olumlu Şeyler

Organik bal üretiminin üreticilere sağladığı avantajlardan bazıları aşağıda verilmiştir:

Arttırılmış Bal Oranı: Organik bal ve organik çiğ bal hem geleneksel baldan daha yüksek bir fiyattadır.

Arttırılmış Pazarlanabilirlik: Organik bal ve çiğ organik bal satmak daha kolaydır, çünkü organik olmayan bal üzerinde daha fazla sağlık faydası olduğu düşünülmektedir. Çin balında antibiyotik kullanımının arttığına dair raporlar, sağlık bilinçli tüketiciler arasında organik olmayan balın potansiyel kötü etkileri konusunda farkındalığı artırdı.

Alıcılar için Kalite Bal Gerekliliği: Organik bal üretimi ve işleme standartları belgelendirme kuruluşu tarafından açıkça tanımlandığı için müşterilere kaliteli bir ürün sağlanmaktadır. Bal, belirlenen kurallara göre üretilmiyorsa, organik etiket verilmez.

Temiz bir Ürün Üretme Memnuniyeti: Birçok çiftçi çevreye sağladığı faydalar nedeniyle organik tarıma geçmektedir. Aynı organik arıcılık durumunda ki gibiddir. Organik bal arıcıları kimyasal pestisit ve antibiyotik kullanmadıkları zaman daha güvende hissederler.

Her Organik Bal İzlenebilir: Sertifikalı organik bal ürünün doğru şekilde etiketlenmesini gerektirir. Her organik bal kabı, içindeki balın elde edildiği bal arısı kovanına kadar izlenebilir.

İşletmeler İçin Artan Yönetim Bilinci: Birçok geleneksel bal arıcıları, arılarını yönetmek için etkili tekniklerden haberdar değildir. Sertifikalı organik bal üretimi sıkı kuralları takip ettiğinden, imalatçılar kendi işletmelerinin etkin yönetimi hakkında eğitim alırlar.
 

Organik Bal Üretiminin Negatif Yanları 

Organik balın pek çok faydasına rağmen, organik bal üretimin bazı dezavantajları vardır.

Bu Dezavantajlardan Bazıları Şunlardır;

Uygun Kovuk Sitelerinin Kullanılabilirliği: Her mevsim organik bal standartlarını destekleyen uygun karyotik alanların bulunması zordur.

Hastalık Yönetim Uygulamalarında Sınırlama: Organik bal, antibiyotiklerin geniş kullanımını içermez. Bu nedenle hastalık yönetimi kısıtlıdır.

Yemleme Yönetim Uygulamaları Üzerindeki Sınırlamalar: Bir organik bal arısı bekçisi, onun arı kovanları arasında organik olmayan çiftlikler olmadığından emin olmalıdır. Ayrıca, beslenme uygulamaları üzerinde başka kısıtlamalar da vardır.

Geçiş Maliyeti ve Zamanı: Geleneksel bir bal arısı bekçisi, birdenbire organik bal üretimine geçemez. Organik süt üretiminde olduğu gibi, bu tür üretimlere geçişte de geçiş süresi ve maliyeti söz konusudur. Sertifikalı bir organik bal üreticisi haline gelmeden önce Avustralya gibi bazı ülkelerde bir yıllık deneme süresi vardır.

Diğer Maliyetler: Üretim, belgelendirme kuruluşuna katılma maliyeti, belgelendirme maliyeti, denetim maliyeti, numune alma maliyeti gibi diğer maliyetleri de içerir.

Arttırılmış Kayıt Tutma: Organik bal, üretim, işleme ve perakende süreçleri boyunca ayrıntılı kayıt tutmayı gerektirir.

Benzer Yazılar