Beslenme
Pesketaryen Nedir? Pesketaryenler Nasıl Beslenir? 20.05.2021

Beslenme şekilleri kişinin düşüncesine ve damak zevkine göre değişkenlik gösterir. Bugün günümüzde pek çok beslenme şekli bulunur; vegan ve vejetaryenlik en bilinenlerindendir. Son yıllarda ise bu iki beslenme prensibine yeni bir prensip eklendi; pesketaryenlik. Bu yazımızda pesketaryen nedir, pesketaryen beslenme nedir, pesketaryen ne yer ve pesketaryen ne yemez gibi birtakım soruların yanıtlarına değineceğiz. Önce pesketaryen nedir kısaca bahsedelim. Pesketaryenlik, balık ya da su ürünlerinin yendiği ancak diğer etlerin yenmediği bir beslenme şeklidir. Pescetarian sözcüğünün İtalyanca peşçe (balık anlamına gelir) ve İngilizce vegetarian (vejetaryen anlamına gelir) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen bir sözcüktür. Pesketaryen beslenme biçimde büyük ve küçükbaş hayvanların yanı sıra kümes hayvanları da yenmez. Buna karşın yumurta, balık, süt gibi yiyeceklerin tüketildiği bir beslenme biçimidir. Pesketaryen için vejetaryenliğin altı grubu demek mümkündür. Vejetaryenler et yemezken pesketaryenler balık ve su ürünleri tüketebilirler. Pescetarian yani pesketaryen sözcüğünün anlamı “beslenmesinde balık dışında başka bir ete yer vermeyen kişi” demektir. Diğer bir ifadeyle pesketaryenler için balık ve deniz ürünleri yiyebilen vejetaryenler demek mümkündür. Pesketaryenler vejetaryen bir diyet yemeği seçen ancak aynı zamanda balık ve su ürünleri de tüketebilen kişilerdir. Pesketaryen diyet kepekli tahılların, kuru yemişlerin, baklagillerin, sebze ve meyvelerin olduğu bir bitki bazlı diyettir. Ana protein kaynakları ise balık ve deniz ürünleridir. Yukarda da sözünü ettiğimiz gibi protein kaynakları balık ve deniz ürünleriyle sınırlı değildir aynı zamanda yumurta ve süt de tüketirler.

Pesketaryenler nasıl beslenir?

Pesketaryenler küçük ve büyük baş hayvanların etlerini yemezler. Kümes hayvanları da beslenme biçimlerinde yer almaz. Buna karşın vejetaryenler gibi beyaz eti tamamen hayatlarından çıkarmazlar. Balık ve deniz ürünlerinden dilediklerini tüketebilirler. Ayrıca süt ve süt ürünleri ya da yumurta gibi hayvansal besinleri de yerler. Pesketaryenlik için yüksek oranda omega-3 desteğidir demek mümkündür zira balıktan ve su ürünlerinden yüksek oranda Omega-3 alırlar. Bu Omega-3 desteği sayesinde kalp ve damar hastalıklarından da korunmuş olurlar. Özellikle kemiklerin güçlenmesi ve hafızasının taze kalması bakımından önemlidir. Yanı sıra göz sağlığına da yarar sağlayan bir beslenme biçimidir.

Pesketaryen beslenmenin faydaları nelerdir?

Pesketaryen beslenme aslında gerek sebze meyve gerekse protein bakımından zengin bir beslenme modelidir bu nedenle sağlıklı beslenme biçimlerinden biridir. Özellikle kalp hastalığı ya da diyabet gibi hastalıkları mevcut olan kişilerde pesketaryen tarzı beslenmenin olumlu etkilerine rastlamak mümkündür. Pesketaryen beslenme aynı zamanda kilo kontrolü yapanlar için de uygun bir beslenme modelidir çünkü protein de düzenli olarak balık ve su ürünlerinden alınır.

Pesketaryen ne yer? Pesketaryen ne yemez?

Tipik bir pesketaryen beslenme biçiminde yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi deniz ürünleri tüketilir. Pesketaryen diyet menüsünde bulunabilecek yiyeceklerden birkaçı şunlardır; kepekli tahıllar ve tahıl ürünleri, fasulye, mercimek gibi baklagiller, soya peyniri, fındık ve fındık ezmesi, yer fıstığı ve tohumlar, chia ve keten tohumu, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, balık ve su ürünleri, yumurta. Pesketaryenler ne yemez sorusunun yanıtı ile devam edelim. Pesketaryen bir menüde bulunmaması gereken yiyeceklerden birkaçı şunlardır; sığır eti, tavuk eti, kuzu eti, hindi eti, yaban av eti. Vejetaryen olmak da pesketaryen olmak da bir seçimdir. Ancak ikisi kıyaslandığında pesketaryen beslenmenin daha fazla yiyecek seçeneği sunduğunu söylemek mümkündür. Özellikle balık ve su ürünlerinin tüketilebiliyor olması Omega-3 gibi değerli yağların alımına da vesile olacaktır. Bu sayede yalnızca sağlıklı beslenmekle kalmaz aynı zamanda pek çok hastalığın oluşumu da önlenecektir. Vejetaryen diyetine deniz ürünleri eklemek protein ve omega-3 gibi faydalı içerikleri almanın en ideal yollarından biridir.

Pesketaryen beslenmenin dezavantajları nelerdir?

Elbette pesketaryen beslenmenin birtakım zararlı da söz konusudur. Özellikle protein olarak balık ve deniz ürünlerinin seçilmesi birtakım sıkıntılar doğurabilir. Balıklar cıva ve diğer toksinleri içerebilir bunlar da insan sağlığını tehdit edebilir. Özellikle anne adayları için durum daha tehlikeli olabilir. Bu nedenle bu tarz bir beslenme modelini benimsemeden önce gerekli doktor muayenelerinin yapılması önemlidir. Pesketaryen diyet genel olarak sağlıklıdır ancak herkesi içindir demek doğru olmaz. Bu noktada kişinin mevcut sağlık durumu devreye girer. Sizin için en doğru besleme modelini öğrenmek için mutlaka bir uzmandan destek almanızı öneririz.

Benzer Yazılar