Bitkisel
Polen Nedir? Polenin Faydaları Nelerdir? 26.04.2018

Polen Nedir? 

Polen (çiçek tozu), bitkinin  erkek gametini (bu nedenle erkek DNA) dişi gamete taşıyan bir yapıdır. Polen, bu taşınma sırasında erkek gametini çok iyi korumak zorundadır. Polenin dış duvarı eksin olarak adlandırılır. Bu tabaka çok nadir olarak bulunan ve çok dayanıklı olan sporopollenin denilen bir yapıdan oluşmaktadır. İç tabaka ise selülozdan yapılmış olup tipik bitki hücre duvarının yapısındadır. Polen tanelerinin boyu 15-100 µm arasındadır. Sıkıştırılmış polen tozu binlerce polen tanesi içermektedir.

Polenin Kullanımı

Polen ; günlük alınması gereken tüm maddeleri içinde bulunduran yegane bir besin maddesidir. Çocukların büyüme, gelişme ve zeka gelişimine, gençlerin saç dökülmesi, sporaktif enerjinin zirveye taşınmasına, yaşlıların halsizlik, kuvvetsizlik , prostat gibi durumlarında gıda desteği olarak alınması tavsiye edilmiştir. Polen tüketimi, sabahları aç karnına kahvaltıdan yarım saat önce sade ılık süt içinde , meyve suyunda veya en güzeli balın içinde olmalıdır. Kişilere göre günlük tavsiye edilen polen miktarları: 

Çocuklarda

3 – 5 gram (3 – 5 yaş )
5 – 8 gram (6 -12 yaş )

Yetişkinlerde 

10 – 20 gram
1 çay kaşığı polen = 3 gram
1 tatlı kaşığı polen = 6 gram
1 yemek kaşığı polen = 10 gram

Polenin Faydaları Nelerdir?

Enerji

Polenin içinde bulunan besin yelpazesi çok geniş olduğundan büyük bir oranda doğal enerji verici görevini üstlenmektedir. Karbonhidrat, protein ve B vitaminleri sayesinde tüm gün boyunca yorgunlukla mücadele eder ve dayanıklılığı arttırır.

Cilt Sağlığı

Polen yaygın olarak enflamatuar koşullarda, sedef ve egzama gibi yaygın cilt tahrişlerinin tedavilerinde zarar gören bölgeye lokal olarak uygulanır. Polenin içerinde bol miktarda bulunan aminoasitler ve vitaminler hücrenin korunmasında yardımcıdır ve cildi korumaktadır. Böylelikle erken yaşlanma gibi sorunlara da az rastlanmaktadır.
Antioksidan bakımından oldukça zengin olan polenin akciğer dokuları üzerinde önemli derece olumlu etkileri vardır. Öne çıkan en önemli etkisi astım riskini azaltması ve astım hastalarının ataklarını en aza indirgemesidir. Astım ve solunum yolu hastalıklarının başlangıç aşamasında bu hastalıkları önleyebilme gibi özelliği vardır.

Alerji

Alerji ile alakalı bilimsel araştırmalardan bazıları polenin alerjileri ortadan kaldırdığını ortaya koymaktadır. Bu araştırmalar içerinde öne çıkan Dr. Leo Conway’in (Denver Colorado MD ) yapmış olduğu çalışmadır. İnsanlar üzerinde yapmış olduğu deneyde alerjisi olan hastalarının %94’ünde olumlu bir sonuç alarak polenin alerjileri geçirerek hastaları sağlığına kavuşturduğu gözlemlenmiştir. Yapılan bu deneyin sonucunda, alerji, sinüs ve alerjik astım gibi sorunların giderildiği ortaya çıkmış ve özellikle solunum yolu hastalıkları olan bronşit ve astıma karşı son derece önemli bir etki ettiği kanıtlanmıştır.

Sindirim Sistemi

Polenin bir diğer faydasına gelirsek, bol miktarda bulunan vitamin, mineral ve proteinin yanında polenin içerisinde sindirim sistemi sağlığını koruyan yardımcı enzimler bulunmaktadır. Bu enzimleri polen ile aldığımız zaman gıdalardan alacak olduğumuz tüm enzimleri almış oluruz.

Bağışıklık Sistemi

Polenin diğer bir yararı bağırsak florasının için iyi olması ve böylelikle bağışıklık sistemini desteklemesidir. Dr. Joseph Mercola göre, düzenli bir şekilde tüketilen polenin genel olarak bünyeyi mikroplara karşı koruduğu ve poleni doğal bir antibiyotik olduğudur. Aynı zamanda daha birçok hastalığa sebebiyet veren serbest radikallere göre oldukça etkilidir. Çünkü polen antioksidan açısından oldukça zengindir.

Prostat

Erkeklerin korkulu rüyası haline gelmiş olan prostat hastalığına karşı polenin iyi geldiği söylenmektedir. Prostata yakalanma riskini azaltmakta ve prostat hastalarına yardımcı olmaktadır. Polen, sık idrara çıkma dürtülerini durdurmak için inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

Kısırlık

Polen yumurtalıkların fonksiyonunu canlandırarak kısırlığı azalttığı bilinmektedir. Fonksiyonların hızlanması ile birlikte gebelik sürecide hızlanır. Buna ek olarak aynı zamanda büyük bir afrodizyak olan polenin hormonal güçlendirici özelliği olduğu bilinmektedir.

Antioksidan

Belirli zamanlarda kişinin düzenli beslenmemesi veya çevresel etkilerden dolayı vücutta bazı değişimler olur. Vücuttaki bu olumsuz değişimin giderilmesi ve zararların karşılanması antioksidan özelliğine sahip besin kaynakları ile mümkündür. Polen de antioksidan özelliği açısından en zengin besinler arasında yer alır. Her gün düzenli olarak tüketilen polen vücudun kötü toksinlerden arınmasına, yenilenmesine ve yaşlanma etkilerinin geciktirilmesine yardımcı olmaktadır.

Bağımlılık

Bu konu ile alakalı birkaç bilimsel çalışma yapılmıştır ve sağlık uzmanlarından bazıları polenin sigara, alkol, uyuşturucu gibi zararlı olan bağımlılıklardan kurtulmak için yararlı olduğunu ileri sürmüşlerdir. Polen madde bağımlılığına karşı istek geldiği zaman tüketildiğinde bu isteği yok etmektedir ve böylelikle maddeye duyulan istek azalmaktadır.

Kalp ve Damar Sağlığı

Arı poleni kardiyovasküler sistemi desteklemektedir ve  kılcal damarları, kan damarlarını güçlendirmeye yardımcı olan bir antioksidan olan bioflavonoidi bünyesinden barındırmaktadır. Bu antioksidan damar sağlığının korunması açısından büyük bir önem teşkil etmektedir. Bu antioksidanın bir diğer özelliğine bakılırsa kan dolaşımı problemlerinde ve kolesterolün sağlıklı bir insan vücudundaki seviyede kalmasına yardım etmektedir.
Tüm bu belirtilenlerin dışında kanın pıhtılaşmasına, kalp krizi ve inme gibi risklerin oluşumunu engellemekte veya risk seviyesini azaltmaktadır.
 

Benzer Yazılar