Bitkisel
Rooibos Çayının Faydaları 10.05.2017

Kırmızı rooibos çayının sağlığa olan faydaları, baş ağrısı, uykusuzluk, astım, egzama, kemik zayıflığı, hipertansiyon, alerjiler ve erken yaşlanma için bir tedavi olarak kullanılmasını içerir. Çay kafein içeriğinden tamamen arındırılmıştır.  Serinletici içecekten günün herhangi bir saatinde, olası yan etkisi olmadan tadını çıkarabilirsiniz. İçilen rooibos çayı, şiddetli mide kramplarını daha da kolaylaştırabilir, aynı zamanda astıma ve diğer ilgili koşullara rahatlik getirir. Aynı zamanda insan vücudunun bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kırmızı rooibos çayının sağlığa olan faydaları bol miktardadır. Bu çay biçimi, vücudun sağlıklı olmasını sağlarken, büyük tat ve benzersiz renkleri nedeniyle geleneksel bir şekilde popüler olmuştur. Rooibos çayı veya kırmızı çay, Güney Afrika'da bulunan Aspalathus linearis çalı bitkisinden edinilen tıbbi, bitkisel bir içecektir. Güney Afrika Rooibos Konseyi'ne göre, Rooibos gerçek bir çay değil, bir bitkidir. Fermente çay kırmızı renktedir.

Tıbbi özelikleri, kırmızı rooibos çayının kanseri, kalp hastalığını, erken yaşlanmayı ve diğer ciddi durumları azaltabileceğini doğrulayan Washington, DC'deki Tarım Bakanlığı tarafından doğrulandı.

Kırmızı Rooibos Çayının Besin Değeri

Kırmızı rooibos çayında oksalik asit yoktur ve bu nedenle böbrek taşı olan insanlar tarafından tüketilebilir. Rooibos çayı demir, kalsiyum, potasyum, bakır, manganez, çinko, magnezyum ve alfa hidroksi asidi gibi birçok mineral içerikler bakımından zengindir. Ayrıca aspalathin ve nothofagin gibi antioksidanlar ve son derece güçlü ve çok yönlü fenolik bileşikler içerir.

Kırmızı Rooibos Çayının Faydaları

Kırmızı rooibos çayı sağlık ve zindeliğine önem verenlerin en iyi sağlık içecekleri veya içeceklerinden biridir. Kırmızı rooibos çayı ile olumlu şekilde ilişkilendirilen faydalı faktörlerden bazılarını bulabilirsiniz.

Polifenoller: Rooibos, anti-inflamatuar, antiviral ve antimutagenik özelliklere sahip polifenoller içerir. Polifenoller en sık antioksidan yetenekleri nedeniyle övülen organik kimyasallardır. Rooibos çayında birçok fenolik bileşik bulunur ve polifenoller bunların en önemlileri arasındadır. Kanser ve kalp hastalığı gibi hastalıklara neden olabilecek hücre metabolizmasının yan etkileri olan vücutta serbest radikallerin temizleyicileri olarak görev yaparlar. Aspalathin ve nothofagin, rooibos çayının içerdiği diğer iki hayati antioksidandır; Bu, bağışıklık sisteminizi artırmak ve vücudunuzu her türlü hastalık  durumuna karşı korumak için mükemmel bir içecektir.

Kafein içermez: Rooibos çayı  kafein içermez, bu nedenle uykusuzluk hastalarına doktorlar tarafından tavsiye edilir. Yatmadan hemen önce bir bardak rooibos içmek size daha iyi uyumanızda yardımcı olabilir ve diyetinizden kafein çıkararak stres düzeylerinizi, ruh halinizi ve kalp sağlığını da geliştirebilirsiniz. Kafeine bağımlı olmak dünyadaki en yaygın bağımlılıktır, ancak insanlar maruz kalabileceği tehlikeleri anlayamazlar. Rooibos çayı, tehlikeli derecede bağımlılık yapıcı madde olmadan enerji ve sağlık yararları sağlar.

Kemik Sağlığı: Kırmızı rooibos çayı kalsiyum, manganez ve florür minerallerinden zengin olup iyi kemik yapısının ve daha güçlü dişlerin korunmasına yardımcı olur. Sisteminizdeki minerallerin biyo-erişilebilirliğini arttırarak artrit, osteoporoz ve kronik eklem ağrısı gibi durumların gelişme şansınızı azaltabilirsiniz. Manganez aslında daha derinde çalışır ve yeni kemikler inşa etmek ve hasar onarmak için gereken enzimleri uyarır. Florit diş sağlığı ile daha sık ilişkili olduğundan, Florit bileşiklerinin ağız gargaraları ve diş macunlarında sıklıkla bulunur. İster diş veya kemik yapısı olsun, kırmızı rooibos çayı size bir avantaj sağlar.

Kardiyovasküler Sağlık: Kevez çayında bulunan bir başka güçlü antioksidan olan Quercetin, çok çeşitli kalp rahatsızlıklarının önlenmesiyle bağlantılıdır. Anti-inflamatuar, kan basıncını düşürür ve serbest radikalleri diğer antioksidanlar gibi yok eder . HDL kolestrolünde (iyi kolesterol) bir artışa neden olur ve LDL kolesterolünü (kötü kolesterol) arterlerin ve kan damarlarının duvarlarına bağlanmasını engeller. Bu, ateroskleroz, kalp krizi ve felçler gibi çeşitli kalp rahatsızlıklarına karşı ek koruma anlamına gelir.

Bebek Sağlığı: Rooibos çayı, kolik ya da mide ağrıları çeken küçük çocuklar için yararlı olabilir. Tatlandırıcı sütü çayınızı daha lezzetli yapmak için ekleyebilirsiniz. Aslında bu, ilk defa rooibos çayının tanınmış bir sağlık yardımına dönüştüğü şeydir.

Diyabet:  Aspalathin, rooibos çayında bulunan nadir antioksidanlardan biridir ve bir takım eşsiz niteliklere sahiptir. Kan şekerini dengelemek, insülin direncini artırmak, kaslardaki glikoz emilimini artırmak ve pankreasdaki insülin sekresyonunu artırmaya yardımcı olabilir. Tüm bunlar, şu anda dünyayı sallayan en yaygın ve tehlikeli koşullardan biri olan tip II Diyabetin gelişmesine karşı ideal bir savunma kalkanı ile sonuçlanır. Kan şekerini dengeleyerek, rooibos çayı, genel sağlık için çok zararlı kan şekeri seviyelerini önleyerek, halihazırda şeker hastalığı olan kişileri de koruyabilir.

Cilt için Faydalı: Kırmızı çayın alfa hidroksi asit ve çinko içeriği cilt için çok faydalıdır. Akne, sivilce, güneş yanığı veya ilgili cilt koşullarını hafifletmek için bazı kırmızı çay tozlarını cilde doğrudan uygulayabilirsiniz. Alfa-hidroksi asitler doğal olarak çok fazla kaynakta bulunmaz, ancak kozmetik ürünler açısından çok popüler hale gelmiştir, çünkü özellikle kırışıklık belirtileri ve diğer erken yaşlanma semptomlarını azaltabilir. Ayrıca, cildi canlandıran ve sağlıklı bir parıltıyla canlandırılan ve bırakan kimyasal kabuklarda yaygın olarak bulunurlar. Bununla birlikte, alfa hidroksi asitin ticari kullanımları ile ilgili bazı tartışmalar var, bu nedenle onu kırmızı rooibos çayı gibi doğal bir kaynaktan almak daha yararlıdır.

Böbrek Taşları: Böbrek taşı sorunları olan insanlar içecekte oksalik asit olmadığı için istedikleri kadar kırmızı çay içebilirler. Oksalik asit kristal oluşturucu bir maddedir; böylelikle böbreklerindeki kalsiyum taşlarının veya diğer ağrılı büyümelerin varlığını daha büyük hale getirerek daha da kötüleştirebilir.

Antispazmodik Özellikler: Çay, şiddetli mide krampları ve karın ağrılarını hafifleten antispazmodik maddeler bakımından zengindir. Bu esas olarak, Kalsiyumun aktivitelerine antagonize olmadan vücuttaki K + (potasyum iyonlarının) aktivasyonundan kaynaklanmaktadır. Bu, gastrointestinal sistemdeki hiperaktivite varlığını azaltarak diyare ve diğer bağırsak sorunlarını önleyebilir.

Erken Yaşlanma: Rooibos çayında bulunan antioksidanlar, insanların yaşlanmasını yavaşlatır ve bağışıklık sisteminin gücünü artırır. Antioksidanlar, hastalıklara ve dejenerasyona karşı savunmasız bırakarak cildi, saçları, kemikleri ve diğer organ sistemlerine zarar veren serbest radikalleri araştırırlar. Rooibos çayı, antioksidan içerik bakımından en güçlü içeceklerden biridir. Ayrıca bilişsel yeteneği açısından yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir, çünkü oksidatif yan ürünlerin sinir yollarındaki etkisini azaltır, yoğunlaşmayı ve odaklanmayı teşvik eder.

Etkileyici Bir İçecek: Kırmızı rooibos çayı mükemmel bir susuzluk giderici ve profesyonel sporcular, hiperaktif çocuklar ,sık ​​seyahat edenler gibi hareketli insanlar için harika bir seçimdir. Çoğu kişi, doğal formda herhangi bir tatlandırıcı olmaksızın rooibos çayı içmeyi tercih eder ve sadece kafeini artırmadan serinletici bir içecek isteyenler için ideal bir seçimdir.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:  Rooibos çayının tüm bu sağlık yararlarına rağmen, bazı insanlar için dezavantaj olabilir. Rooibos çok güçlü olduğu için, kanser hastaları için kemoterapi de dahil olmak üzere çeşitli koşullardaki tedavilere müdahale edebilir. Ayrıca, bazı çalışmalarda rooibler östrojenik aktiviteleri gösterdiğinden meme kanseri gibi hormona duyarlı bir kansere sahipseniz kullanmanız iyi olmayabilir. Son olarak, mevcut böbrek veya karaciğer koşullarınız varsa, rooibos yararlı olmadığından daha zararlı olabilir. Bu kür için önleyici bir önlem olarak kullanılmalıdır. Normal rutininize yeni besin öğeleri veya içecekler eklemeden önce doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız.

Benzer Yazılar