Beslenme
Salebin Faydaları 17.11.2016

Dondurucu kış günlerinin bir içeceği olan salepin sağlığımız için de olumlu etkileri ve faydaları bulunmaktadır. Yabani orkide çiçeklerinin soğanlarına verilen isim olan salep Eski zamanlarda alkolün yasaklanmasıyla alkolün yerini boza, şıra ve salep alırken, İçimi özellikle kış aylarında tercih edilen salebi Türkler çok eskiden beri tüketirler. Ancak Avrupalılar 15. yüzyılda öğrenmişler.

Ayrıca kuvvet verici özelliği de vardır. Salepten yararlanılabilmesi için bir takım işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir. Salebin insanlar arasında yapışkan olarak bilinen müsilaj ( Suyla temas ettiklerinde su alarak şişen, mide bağırsak kanalında sindirilemeyen ve emilemeyen bitkisel kaynaklı heterojen polisakkaritlerin genel adı ) özelliğinin, sağlık açısından çok sayıda faydası vardır, salep müsilaj özelliği sayesinde dokular üzerinde yumuşatıcı etki yapar, bir nevi dokunun üzerinde geçici bir katman oluşturarak, korur ve rahatlık verir.

Bu nedenle özellikle öksürük tedavisinde oldukça etkili olduğu görülmektedir. Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak midenin rahatlamasını sağlıyor.Bunun yanı sıra tarçınla birlikte tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında oldukça etkilidir.Daha az kalorili ve sağlıklı bir alternatif olarak bir fincan sıcak süte bol tarçın ekleyerek tüketmeniz sağlığınız açısından çok faydalı olacaktır.

Keçi sütü ile birlikte tüketilirse, cinsel gücü artırır ve libidoyu yükseltir, kurusu ise aksini yapar. İltihaplı şişlere yakısı konursa yaralarda açılma meydana gelir. Kurusunun dövülmüşü cilt yaralarını iyileştirir. Vücudu kuvvetlendirir; bronşite, mideye, bağırsak tembelliğine ve ishale iyi gelir. Cinsel güce ve adet(regl) düzensizliklerine faydalıdır. Dalak hastalıklarında el ayak titremelerinde, boyun sırt ağrılarında yararlıdır. Kışın iç ısıtıcı ve zindelik verici, üşütmeyi giderici ve terleticidir. İktidarsızlığa karşı ise , 70 gram salep 20 gram tarçın, 20 gram karanfil , 20 gram havlıcan toz haline getirilerek 500 gram balla karıştırılıp macun haline getirilerek sabah akşam birer kaşık yenir. Zihni çalışmayı arttırır.  Kalbi güçlendirir, sinirleri kuvvetlendirir , Ciğer ve dalak tutukluklarına faydalıdır. Süt ve pirinç unu ile karıştırılarak tüketilirse kilo alımı ve cilt rengine güzellik verir. Eklem ve siyatik ağrılarına çok iyi gelir. İştahı artırır midesel rahatsızlıkları düzenler.

Salepin Genel sağlık faydaları nelerdir?

-Mide rahatsızlıklarına iyi gelir

-Hemoroid rahatsızlığına iyi gelir

-Kabızlığa karşı çok faydalıdır

-Dinginlik sağlar

-Öksürüğe birebirdir

-Zihin sağlığına iyi gelir

-Kalp Dostudur

-Adet(regl) kanamalarını düzenler

-Vücut sıcaklığını korur

-Cinsel ereksiyonu arttırır

Salep Orkidesi Nerelerde Yetişir?  

Ülkemizde her yerde bulabileceğiniz salep , Ege bölgesinin kıyı kesimleri, Antalya çevresi ve Batı Karadeniz bölgelerinde, İç Anadolu’da, Doğu Anadolu’da ve Van çevresinde daha yoğun olarak bulunabilir. Burdur, Bucak  çevresinde yetiştirilip ticareti de yapılmaktadır.

Salep nasıl kurutulur?

Kök ve yumruları, çiçek açma mevsiminde toplanır ve yıkanır. Daha sonra 10 dakika sıcak suda haşlanır ve bu aşamadan sonra güneşte kurutulur. Bir ipe dizilip tıpkı bamya gibi kurutulur. Hazır olduğunda toplarken ; Ana yumruya dokunulmaz. Yan yumrular alınır. Bu sayede gelecek yıl sökülen yerden yumru verir. Kurutulmuş salep bitkisinin kullanıma hazır hale gelmesi için değirmende dövülüp toz haline getirilir. Lezzetli bir içecek olan salep bu lezzetinin yanında doğal bir şifa kaynağıdır. Tozu kokusuz ve lezzetsiz olan salep pişirilince güzel bir lezzete bürünür. Eski zamanlardan bugüne soğuk algınlığı, ses kısıklığı, ısıtıcı üşümeyi giderici, zindelik verici olarak kullanılmış olan salepin sağlığımız için çok sayıda faydası vardır.

Benzer Yazılar