Bitkisel
Sardunya Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir? 30.05.2018

Sardunya Yağı Nedir? 

Sardunyanın faydaları çok eski zamanlardan beri bilinir. Sardunyayı, nazardan ve kötü ruhlardan korunmak için insanlar evlerinin etrafına ekiyorlardı. Fransa’da, eski zamanlarda, mutlu bir hayat getirmesi dileğiyle, sardunya çiçeğini genç kızın göğsüne takıyorlardı. Tibet tıbbında ise bu bitkiyi göz hastalıklarına karşı kullanıyorlardı. Mısır Sardunyası yağı, Doğuda oldukça popülerdir ve faydalarından dolayı yaygın şekilde kullanılmaktadır.

İçerisinde sitral, geranil-tiglinat, geraniol, sitronellol, mentol vardır. Bu yağ, sinir sistemine etki göstererek depresyonu ve gerginliği kaldırır, morali düzeltir. Sinirsel   faaliyetleri uyarır. İş gücünü ve dikkati artırır.

Hormon düzensizliğini dengeler, bu da özelikle menopoz döneminde olumlu etki gösterir. Sardunya yağının etkisi çeşitli jinekolojik hastalıklarda da yardımcı olur. Sıvının vücutta tutulmasını engeller, migren, ağrılı adet, hipertoni krizleri, ödem ve şişkinlikte yararlıdır. Lenf dolaşımını uyarması ve toksinleri atması özelliği sayesinde selülit durumunda da yardımcı olur. Ayrıca enfeksiyonlarla, özellikle solunum organlarındakilerle mücadelede etkilidir.
Sardunya yağının kozmetik etkisi, hassas, tahriş olmuş ve kuru cilt için olumludur. Sivilceleri, iltihabı giderir, yanık ve donma olaylarından sonra cildi hızla yenileyerek pürüzsüz ve genç hale getirir. Ayrıca herpes gibi deri enfeksiyonlarının kontrolünde de yararlıdır. Varis ve basur durumlarında olumlu etki gösterir – iltihap, ödem, kramp ve ağrı sendromunu ortadan kaldırır.

Sardunya Yağının Sağlık Açısından Faydaları

Kanamayı Durdurucu ve Sıkılaştırıcı Etkileri Vardır

Bir büzücü maddenin temel işlevi, vücudun çeşitli bölgelerinde kasılmaları teşvik etmektir. Bu bilgiye istinaden; diş etlerini, kasları, bağırsakları, deriyi, dokuları ve kan damarlarını daraltır. Ek olarak, size daha iyi bir görünüm sağlamak adına, karın kaslarının kasılmasını uyarabilir. Sardunya esansiyel yağı, kasların ve cildin gevşemesini önleyip, diş etlerini sıkılaştırarak ani kanamayı ve diş kaybını da önleyebilir. Son olarak, yüzünüzdeki deriyi sıkılaştırarak kırışıklıkların varlığını azaltabilir, böylece erken yaşlanmanın bazı etkilerini geciktirebilir.

Bakteri Büyümesini Önler

Yaralarda bakteri yada mikropların gelişmesini önler ve bununla beraber gelişmekte olan enfeksiyonlardan korunmanızı sağlar. Bağışıklık sisteminde oluşan bu güçlenme, vücudun müdafa hücrelerine; cilt üstündeki çevresel toksinler tarafınca zayıflatılmak yerine, tehlikelere odaklanmalarına izin verir.

İyileşmeyi Hızlandırır

Sardunya yağı, yaraların, kesiklerin ve cerrahi kesilerin iyileşme sürecini hızlandırır. Bu özellik onu bir müdafa malzemesi haline getirmektedir. Kim bilir bu, hemostatik, stiptik, antibakteriyel, antimikrobiyal ve sitofilaktik gibi öteki özelliklerinden meydana gelmektedir, sadece netice aynıdır; iyileşmeyi hızlandırır.

Yara İzlerini Azaltır

Hepimiz cildinin yara izlerinden, çatlaklarından, ameliyat izlerinden, yanık izlerinden, akne yada çiçek izlerinden arınmış olmasını ister. Ne yazık ki, pek çok şahıs bunun için bir servet harcıyor ve piyasadaki tüm mevcut kozmetik çözümleri deniyor ve gene de istenen neticeleri alamıyor. Sardunya yağı hem vakit hem de para tasarrufu sağlayabilir. Kuvvetli bir sikatrizandır, bu yüzden cilt üstündeki yara izlerini ve öteki lekeleri azaltmaya destek sağlar. Cildin yüzeyinin derhal altındaki kan dolaşımını kolaylaştırır ve bununla beraber melaninin benzeşik dağılımını teşvik eder.

Kanamayı Önler

Sardunya öz yağı iki şekilde kanamayı durdurabilir. Ilk olarak bir büzücü olarak, kan damarlarının kasılmasına neden olur ve yukarıda tartışıldığı gibi kan akışını durdurmaya destek sağlar. İkincisi, hemostatik bir gizmen olarak, yaraların iyileşmesine ve toksinlerin açık yada planlanmamış yaralardan kan dolaşımına girmesinin önlenmesine destek olan kan pıhtılaşmasını hızlandırır.

Hücre Sağlığını Geliştirir

Sardunya yağı, hücre sağlığını destek sunar, ölü hücrelerin geri dönüşümünü ve yenilerinin oluşmasını teşvik eder. Bu, vücudu verimli bir halde metabolize ederek vücut hücrelerinin ve gametlerin büyümesinde destek sağlar.

Diüretik Özelliği İle İdrara Çıkışı Artırır

Sardunya yağının idrar söktürücü özellikleri vardır, doğrusu idrar attırır. İdrara çıkma, toksinleri vücuttan atmanın üç doğal yönteminden biridir. Öteki yöntemler, dışkı ve terlemedir, sadece idrar üçünün içinde en etkili olanıdır. Bu elimine edilen toksinler; üre, ürik asit, safra tuzları, patojenler ve öteki bileşik yada kimyasal maddeler, ağır metaller, kirleticiler ve hatta şekerlerdir. Üstelik, her idrar yaptığınızda, idrar hacminin % 4’ün miktarında yağ ve fazla su da vücuttan alınır. İdrar yapma, sindirim sürecine destek sunar ve bağırsakta aşırı gaz oluşumunu engeller. Karaciğer tarafınca salgılanan fazla asitleri ve safrayı atmanın da etkili bir yoludur. İdrara çıkmak kan basıncını da düşürür, şundan dolayı ne kadar idrar yapmış olursanız, daha çok sodyum atılır ve bu, kan basıncının düşmesine neden olur.

Deodorant Olarak Kullanılabilir

Sardunya yağı, çiçek kokuları ile kıyaslandığında çok hoş ve canlandırıcı bir aromaya haizdir. Elbet etkili bir deodorantın ne yapabileceğini hayal edebilirsiniz. Tesirleri uzun süre devam eder ve ciltte sert durmaz. Ek olarak, hafifçe bir antibakteriyel madde olma özelliğinden dolayı, vücut kokusunun giderilmesine destek sağlar. Fazla fizyolojik aktivite çoğu zaman vücut kokusunun daha belirgin hale gelmesine neden olur, sadece sardunya öz yağı ile meydana getirilen aromaterapi seanslarını takiben terleyince vücut dışarıya bu yağın hoş aromasını özgür bırakır.

Kan Akışını Düzenler

Sardunya yağı kan damarlarının kasılmasına neden olur ve böylece kan akışını yavaşlatır yada durdurur. Bununla beraber, yüksek gerilim, ateroskleroz, kalp krizi ve inme gibi kardiyovasküler hastalık riski olan insanoğlu için kanama bir mesele olabilir. Ve yağ, bunu engeller.

Sinir Dejenerasyonunu Önler

Mikroglial hücreler, Alzheimer ve demans gibi nörodejeneratif hastalıklarla savaşım için  ayrılmaz bileşenlerdir. Mikrogliyal hücreler aktive edildiğinde, nöral dejenerasyona neden olan nöral yollardaki iltihapla savaşım eden nitrik oksit gibi proinflamatuar bileşikleri özgür bırakırlar. Sardunya esansiyel yağının bu mikrogliyal hücreleri aktive etmiş olduğu gösterilmiştir ve bu yüzden, yağ ile beynin doğal kimyası arasındaki sinerjik ilişki, bu tehlikeli ve potansiyel olarak ölümcül koşulları önleyebilir.

Güçlendirici Etkilere Haizdir

Dahili olarak kullanıldığında, çeşitli hormonlar, enzimler, asitler ve safraların salgılanmasını düzenlemek için endokrin bezlerini etkileyerek tüm sistem ve fonksiyonların muntazam çalışmasını sağlar. Bu, solunum, sindirim, dolaşım, sinir ve boşaltım sistemlerinin güçlenmesi ve işlevselliğinin artması anlama gelir. Ek olarak, kasları ve cildi sağlamlaştırır ve genel görünümünüzü geliştirebilir.

Bağırsak Solucanlarını Ortadan Kaldırır

Bu özellik, bağırsak solucanlarından muzdarip çocuklar ve sınırı olan sayıda erişkin için çok faydalıdır. Sardunya yağı bir vermifüjdür ve bu sorundan kurtulmaya destek olabilir.

Benzer Yazılar