Şifalı Bitkiler
Sarı Kantaron Nedir? Sarı Kantaronun Faydaları Nelerdir? 29.05.2019


İçeriğindeki Etken Maddeler

Hiperin
Gentiopikrin
Magnezyum
Kolin
Hiperisin
Tanen
Eryhtharin
Stearin


Depresyonda Dostunuz

İçeriğindeki hiperisin maddesi sayesinde doğal sakinleştirici olarak St.John's Wort adı ile tüm dünyada kabul görmüştür. Halk tababetinde öncelikle depresyonlar, huzursuzluk ve korku halleri için kullanılmıştır. Yapılan yeni çalışmalar, gece hipofizden salgılanan melatonin hormonu salımını arttırarak uykuyu derinleştirdiğini, ayrıca Antienflamatuar, antiviral (HIV virüsü) ve antibakteriyel etkilerini ortaya çıkarmıştır. Orta şiddette depresyon tedavisinde Avrupa ülkelerinde kullanıldığı bilinmektedir. Serotonin yükseltici etkileri olup trigeminal, nevralji, sinir yaralanmaları, baş ağrısı şikayetleri, mide ülseri, gastrit, kolit tedavilerinde kullanıldığı bilinmektedir. GATA Farmakoloji araştırmalarının yürütüldüğü bir doktora tezinde; alkol bağımlılığına karşı sarı kantaron kullanılmış, alkol bağımlılarının yoksunluk, çaresizlik ve umutsuzluk ruh hali dönemlerinde hastalar üzerinde etkili olduğu hatta titremeleri engellediği açıklanmıştır. Sarı Kantaron ekstresi 10. günden itibaren etki göstermeye başlar. Kullanmaya başladıktan sonra asabiyetin azaldığı gözlenebilir.

Kantaronun başta; akciğer, karaciğer, mesane, meme, mide, prostat, yumurtalık olmak üzere serviks, lösemi ve beyin tümörü hücreleri gibi önemli bir çok kötü huylu hücreyi öldürdüğü ve dağılmasına da engel olduğu gözlemlenmiştir. Sarı kantaron etken maddesi olan hiperisin mitokondriyal fonksiyonlarda bozulma neticesinde oluşan organ tümörleri üzerinde antitümöral etki göstermiştir. Eski Osmanlı dönemlerinde savaş yaralarının tedavisinde katran olarak kullanılırdı. Rengi ve işlevi dolayısı ile kan otu olarak da anılır. Haricen ve dahilen kullanımlarda mükemmel bir yara iyileştirici ve enfeksiyon önleyicidir. Mide, bağırsak, kolit ve kanamalarında kanama durdurucu ve yara iyileştirici özellikleri vardır.

NOT: Sarı kantaron bitkisi suda tam olarak çözülmez. En önemli etken maddesi ekstraksiyon yöntemi ile elde edilir ve standardize edilebilir. Sarı kantaron ekstresi kullanılır iken kimyasal ilaç (antidepresan haplar vb. ) tüketilmemesine özen gösterilmesi gerekir.

Halk Tababetine Göre: Depresyon, huzursuzluk, sinir, stres, enfeksiyon, ülserler, kolit, gibi sorunlar için tüketilir. Bazı bölgelerde zeytinyağına yatırılarak kantaron yağı elde edilir. Haricen yaralarda kullanılır. Eski dönemlerde Osmanlı'nın savaş yaralarını tedavi için katran halinde kullandığı bilinmektedir.
 

Benzer Yazılar