Beslenme
Semizotunun Faydaları 28.12.2016

SEMİZOTUNUN FAYDALARI

Sağlık yararlarından bazıları kilo verme, kalp sağlığını iyileştirme, çocukların düzgün gelişmesinde yardımcı olma, belirli gastrointestinal hastalıkları tedavi etme, bazı kanserleri önleme, cildi korumak, görmeyi güçlendirmek , bağışıklık sistemini güçlendirmek, güçlü  kemikler oluşturmak ve dolaşımı arttırmaktır.

Bu, birçok sebze severler için bir sürpriz olabilir, ancak gıdalar, diyetine girmemiş en önemli sebze semizotu olabilir. Bunun temel nedeni, uzun yıllardır gereksiz bir ottan daha fazlası olmadığı düşünülmüş olmasıdır. Aslında, bilimsel açıdan yaygın olarak Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika'da yenir. Birleşik Devletler'de, genellikle görmezden gelinir. Bahçelerde diğer gereksiz görülen bitkiler gibi yetiştirilir. Bilimsel adı Portulaca oleracea'dır ve hafif ekşi ve tuzlu bir tada sahiptir; bu da damakta ilginç bir ektir. Yapraklar, gövde, çiçekler ve tohumlar da dahil olmak üzere tüm bitki yenilebilirdir ve binlerce yıldır farklı varyasyonlarda kullanılmaktadır.

Tarih öncesi çağlardan beri kullanılmaktadır ve eski Çin tıbbında olduğu gibi Avustralya'daki kadar erken aborijin kültüründe de geniş çapta bahsedilmektedir.  Mutfakta kullanılan semizotu, çorbalar, salatalar ve güveçlerde yaygın olarak kullanılır; et yemeklerine lezzetli bir öğe olarak eklenir ve ayrıca çeşitli kültürlerde lezzetli ekmek çeşitleri üretmek için hamurla karıştırılır. Genelde,  içerdiği eşsiz lezzet ve son derece yararlı besinler sebze dünyasında onu en iyi korunan sırlardan biri haline getirir, ancak sır saklıdır ve insanlar dünya genelinde daha çok sayıda insan yeni yeni keşfetmeye başlamıştır. Mutfak kullanımından başka, peşi sıra geleneksel tıpta Çin'de ve Hindistan'ın bazı bölümlerinde de kullanılmaktadır.

Semizotunun Besin Değeri

Bu sebze, kara sebzeleri için aşırı derecede omega-3 yağ asitleri, ayrıca önemli miktarda lif, A vitamini, B vitamini ailesi vitaminleri, demir, magnezyum, manganez, potasyum, kalsiyum ve bakır içerir. Ayrıca, betalain pigmentleri (güçlü antioksidan bileşikleri) ve karotenoidler, besinlerin ve faydalı organik bileşiklerin bu gerçek hazinesini ortaya koymaktadır.

Semizotunun Sağlık Açısından Faydaları

Kalp Sağlığı: Kardiyovasküler sisteminizin gücünü artırmak açısından,  çeşitli şekillerde yardımcı olabilir. Araştırmacılar, özellikle, bu faydalı yağ asitleri için en iyi kaynak olarak kabul edilen bazı balık yağlarından daha yüksek seviyelerde, bitkilerde; omega-3 yağ asitlerinin çok yüksek seviyelerini gördüklerinde şok olduklarını belirttiler. Omega-3s, vücuttaki "kötü" kolestrol miktarını azaltmaya ve kan dolaşımımızda daha sağlıklı bir kolestrol dengesini geliştirmeye yardımcı olur. Omega-3'lerde yüksek tüketilen gıdaların kalp krizi ve inmelerini önleyerek kardiyovasküler hastalığın yanı sıra aterosklerozu önemli ölçüde azalttığı gösterildi. Dahası, Semizotunda bulunan potasyum, damar genişletici olarak davranışından ötürü kan basıncını düşürebilir; bu da kan damarlarını rahatlatır ve kalpteki yükü azaltır.

Kilo Kaybı Yardımı: Kalorisi çok düşük, ancak besin açısından zengin ve diyet lifi açısından dolgundur. Tüketen  insanlar  yemeğinin ardından tam hissedebilirler ancak kalori alımını çok fazla yapmazlar, bu nedenle kilo vermeye çalışan veya diyetlerini sürdürmeye çalışan insanlara yardımcı olan bir ektir.

Çocuk Gelişimi: Araştırmalar halen devam etmekle birlikte, erken çalışmalar, küçük çocuklarda yüksek oranlarda omega-3'ün, otizm, DEHB ve dünyadaki milyonlarca çocuğu etkileyen diğer konular gibi bazı gelişimsel bozukluklarda azalma sağladığını göstermiştir.

Gastrointestinal Hastalıklar: Bazı insanlar , çeşitli sağlık durumları için alternatif tıp tedavilerini çekip alabilirler ancak geleneksel Çin tıbbında pusula, ishale ve bağırsak kanamasından hemoroit ve dizanteriye kadar her şeyi tedavi etmek için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Çoğu Batı tıbbı bu bulguları teyit edemese de, safran (Çin tıbbında Ma Chi Xian olarak bilinir) bugüne kadar çok çeşitli bağırsak koşulları için kullanılmaktadır. Bu yararların başlıca nedeni, dopamin, malik asit, sitrik asit, alanin, glikoz ve diğerleri de dahil olmak üzere, semizotunda  bulunan çok faydalı organik bileşiklerin varlığına atfedilir.

Cilt Koşulları: Gastrointestinal sorunlara ek olarak,  çok çeşitli cilt koşullarını tedavi edebilir. Yüksek "A vitamini", bu "yabancı otta" bulunan bileşiklerin kokteyli ile birleştiğinde ve tropikal olarak uygulandığında arı sokmaları ve yılan ısırmaları üzerindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur, ancak cildin sağlıklı görünümünü artırabilir, kırışıklıkları azaltır Ve cilt hücrelerinin iyileşmesini uyararak, yara izlerini ve lekeleri çıkarır.

Kanser Önleme: Günümüzde dünyadaki en yaygın ve trajik hastalıklardan biri kanserdir, bu nedenle herhangi bir anti-kanserojen gıda maddesi övülüyor. Semizotu;  C vitamini ve vitamin A'nın önemli seviyelerine sahiptir ve her ikisi de belirli kanserleri, özellikle akciğer ve ağız kanserlerini önlemek için antioksidan olarak görev yapar. Bununla birlikte,  ayrıca bitkiye belirgin sarı ve kırmızı renk veren betalain pigment bileşikleri içerir. Beta-siyaninler ve beta-ksantinler, vücutta anti-mutajenik etkilerle doğrudan bağlantılıdır, yani serbest radikallerin sağlıklı hücrelerde mutasyona neden olmasını önleyerek kanser gelişimini önlemeye yardımcı olurlar.

Göz Sağlığı:  A vitamini ve beta-karoten  göz sağlığına ve vizyonuna bağlı olarak göz hücrelerine saldıran ve yaygın olarak yaşla ilgili hastalıklara neden olan serbest radikalleri elimine ederek maküla dejenerasyonunu ve kataraktları önlemeye yardımcı olabilir.

Güçlü Kemikler: Küreklerde bulunan minerallerin menzili, kemiklerini korumak isteyen insanlar için sağlıklı bir seçimdir. Kalsiyum, magnezyum, demir ve manganez, kemik dokusunu geliştirmek ve vücudumuzdaki kemiklerin iyileşme sürecini hızlandırmak için gerekli unsurlardır. Bu ise, milyonlarca insanı etkileyen, yaşla ilişkili bir durum olan osteoporozun önlenmesine yardımcı olabilir.

Geliştirilmiş Sirkülasyon: Kürek içindeki demir ve bakır içeriği, kırmızı kan hücrelerinin üretimini teşvik edecektir. Bu minerallerin her ikisi de dolaşımın arttırılması için gereklidir, bu da vücudun önemli bölümlerine daha fazla oksijen verilmesi, hücrelerin ve organların iyileşme hızının artması, saç büyümesinin artması ve metabolik verimlilikte genel bir iyileşme anlamına gelmektedir.

UYARI !!!

Araştırmacıların kürek çekirdeği üzerinde buldukları potansiyel tek eksiklik, oksalik asitin nispeten yüksek içeriğidir ve böylelikle böbrek taşlarının oluşmasını sağlayan oksalatların( billurları sidikte bulunabilen ve sidikyollarında taş oluşumuna yol açan kalsiyum oksalatın kısa adı.) vücutta oluşmasını daha da kötüleştirebilir. 

Benzer Yazılar