Bitkisel
Shea Yağı Nedir? Shea Yağının Faydaları Nelerdir? 14.03.2018

Shea Yağı Nedir? 

Shea ağaçta yetişen bir meyvedir. Aynı Hindistan cevizi yağı gibi oda sıcaklığında katı halde bulunmaktadır. Vitamin bakımında çok zengin olan bu meyve A, D, E, F vitaminleri açısından depodur. Yetiştiriciliği yapılamayan doğada kendiliğinden yetişen, karita ağacı olarak ta bilinen shea ağacı 200-250 yıl doğada yaşamaktadır. Özellikle yine Hindistan cevizi yağı gibi saça ve cilde katkıları inanılmaz derecede fazladır. Çok hızlı emilmesi sayesinde de Hindistan cevizinden bir nebze daha kullanışlıdır. 
Yakın dönemde shea yağının popülerliği ülkemizde oldukça fazla artmıştır. Çok uygun fiyatlara buluna bildiği gibi içinde shea yağı bulunan ürünler çok fahiş fiyatlara satılabilmektedir. Aslında dikkat edilmesi gereken organik shea yağını saf halde temin edip evde kendi yöntemlerinizle kimyasallar ile daha az birleşmiş ürünler elde etmektir. Böylece yararları doğrudan gözlenebilir. 
Doğal bir güneş koruma ürünü olan shea yağı sayesinde ultraviyole güneş ışınlarına karşı en sağlıklı korumayı elde edebilirsiniz. A, D, vitaminleri sayesinde aynı zamanda cildinize canlılık katmış olursunuz, F vitamini sayesinde de cildinizi sıkılaştırmış olursunuz. Bir yağ olması sebebiyle hem güneşten korumak amaçlı, hem güneşte kuruyan teninizi daha parlak ve canlı göstermek amaçlı shea yağını gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Diğer yağlar ile uygun miktarlarda kendi karışımızı elde edebilir, günlük cilt ve vücut bakım rutininize ekleyebilirsiniz. 
Egzama gibi cilt problemlerine de çözüm bulan shea yağı akne oluşumundan kaynaklı cilde derinlemesine yerleşmemiş cilt lekeleri ile de savaşmaktadır. Shea yağının doğan içeriğinden yapısının hafif oluşundan dolayı kendinize güvenle kullandığınız gibi bebeğiniz içinde kullanabilirsiniz. Bebeklerde bir dönem görülebilen cilt kuruluğundan kaynaklı egzamalar için shea yağı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda pişik olduğu dönemlerde pişik kremi olarak da kullanabilirsiniz. Fakat ne olur ne olmaz diye öncesinde dirsek içinde diğer her şeye yapmanız gerektiği gibi bir parça sürerek 48 saat alerji testi yapmanızı tavsiye ediyorum. 
Shea yağını deri ürünlerinizin bakımı içinde güvenle kullanabilirsiniz. Deri ayakkabılar, deri çantalar hatta deriden yapılma enstrümanlar için dahi kullanabilirsiniz.

Shea Yağı Nasıl Kullanılır? 

Genel olarak krem şeklinde kullanılan shea yağı, pek çok farklı endüstride de tercih edilmektedir. Aslında tedavi amaçlı bir ilaç olan ürün, şimdi tamamen kozmetik sektörünün tekeline girmiş durumdadır. Palmolive’in çıkarttığı shea yağlı duş jeli ile tüm vücudu nemlendiren ve yağlılık hissi vermeden gerekli olan yumuşaklığı sağlayan ürünler bulmak mümkündür. Bunun yanı sıra Victoria Secret, shea yağını vanilya özü ile birleştirerek çıkardığı vücut losyonu ile shea yağını parfüm endüstrisine de eklemiştir.
Hindistan cevizi yağı, badem yağı, argan yağı ve hint yağı ile karıştırılarak elde edilen karışım saçlara uygulandığında çok daha parlak ve canlı bir görünüm vermektedir. Son zamanlarda saç endüstrisindeki kullanımının hızla artması ile yeni argan yağı olarak tarif edilmektedir. Shea yağı kozmetik sektöründen başka mutfakta da kullanılan bir üründür. Özellikle Afrika ülkelerinde yemeklik yağ olarak kullanılır.

Shea Yağının Faydaları Nelerdir?



  • A, D, E ve F vitamini açısından zengindir.


  • Antioksidandır.


  • Hem yüz hem de vücut için iyi bir nemlendiricidir. Tek başına kullanılabildiği gibi, başka yağlarla karıştırılarak özel bakım kremleri de elde edilebilir.


  • İçeriğindeki A ve E vitaminleri sayesinde yaşlanma etkilerini azaltır, kırışıklarla baş etmeye yardım eder.


  • Göz altı torbalarını yok eder.


  • Cildin kolajen üretimini artırır.


  • Kuru cildi yumuşatır ve cildin pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.


  • Cildin elastik bir görünüme kavuşmasına ve bu görüntüyü korumaya yardım eder.


  • Cilt için koruyucu bir tabaka gibidir.


  • Ciltteki lekeleri geçirmeye yardım eder.


  • Egzama, akne, seboreik dermatit ve sedef hastalığı gibi rahatsızlıkların yarattığı etkileri azaltır.


  • Cildin kuruluğunun sebep olduğu deri kaşıntılarını giderir.


  • Tahrişi geçirir.


  • Cildi hem sıcağa hem de soğuğa karşı korur. Güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma sağlarken, rüzgara ve soğuk havaya karşı da dayanıklılığı artırır. Soğuktan donma yaşamış yüz için iyi bir iyileştiricidir.


  • Kirli havanın cilt üzerindeki kötü etkilerine karşı bariyer niteliğindedir.


  • İyi bir dudak nemlendiricisi ve parlatıcısıdır. Çatlamış dudakları hızlıca iyileştirir.


  • Hamilelik ve kilo verilmesi sonrasında oluşan çatlakları gidermeye yardım eder.


  • Ayaklar ve topuklar için iyi bir yumuşatıcıdır. Ayaklardaki çatlakları geçirir. Daha hızlı etki etmesi için, ayaklar shea yağından önce lavanta yağı ile ovulabilir.


  • Tıraş sonrası iyi bir nemlendirici ve yumuşatıcıdır.


  • Ciltteki yaraları iyileştirici etki gösterir.


  • Cilt döküntüsüne iyi gelir.


  • Çarpmaya ya da incitmeye bağlı şişlikleri indirmeye yardım eder.


  • Peeling olarak kullanılabilir.


  • Yara ve yanık izlerini geçirmeye yardımcıdır.


  • Sinek ve böcek sokmalarını iyileştirmeye yardım eder.


  • Tırnakları ve tırnak derisini besler ve kurumasına engel olur.


  • Nasırları geçirmeye yardım eder.


  • Zehirli sarmaşık ve zehirli sumak gibi cilt alerjisine sebep olan bitkilerin etkisini geçirmeye yardım eder.


  • Bebeklerin cildini rahatlatır, isiliği önler, mevcut isiliği geçirir.


  • Saç gözeneklerini tıkamadan saç diplerini nemlendirir ve güçlendirir.


  • Saçların kırılmasını engeller.


  • Saçların koparak dökülmesine mani olur.


  • Çok fazla işlem görmüş saçları tamir eder ve yumuşatır.


  • Saçların canlı ve parlak görünmesine yardım eder.


  • Saçları uzatmaya yardım eder.


  • İyi bir masaj yağıdır.


  • Kas yorgunluğuna iyi gelir.


  • Eklem ağrılarını yok etmeye yardım eder.


  • Yorucu bir egzersizin öncesinde ve sonrasında kullanılırsa rahatlatıcı bir etki sağlar.


  • Burun tıkanıklığını açar. British Journal of Clinical British Journal of Clinical Pharmacology’nin yaptığı bir araştırmaya göre, bilindik burun damlalarına göre daha etkilidir.

Benzer Yazılar